De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Najaarsbijeenkomst Platform OR Waterbedrijven. Thema: Gezondheidsmanagement Agenda: 17.45 – 18.15 uur spetterende Aikido demonstratie 18.15 – 18.45 uur.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Najaarsbijeenkomst Platform OR Waterbedrijven. Thema: Gezondheidsmanagement Agenda: 17.45 – 18.15 uur spetterende Aikido demonstratie 18.15 – 18.45 uur."— Transcript van de presentatie:

1 Najaarsbijeenkomst Platform OR Waterbedrijven

2 Thema: Gezondheidsmanagement Agenda: 17.45 – 18.15 uur spetterende Aikido demonstratie 18.15 – 18.45 uur discussie Gezondheidsmanagement 18.45 – 19.45 uur zelf aan de slag met Ki oefeningen.

3 Spetterende Aikido Demonstratie Aikido is een van de Japanse krijgskunsten. Ontwikkeld door O Sensei (Grote Meester) Morihei Ueshiba (1883 – 1969) is het in de jaren 60 naar Europa gekomen. Je kunt heden ten dage overal op de wereld Aikido beoefenen. Aikido is geen sport. Het is een discipline, een educatief proces om de geest, het lichaam en de ziel te trainen. Fysieke technieken zijn niet de ware reden, maar een weg voor persoonlijke en spirituele groei. Een Aikido dojo (trainingszaal) is geen gymnastiek zaal. Het is de plaats waar de lessen van Meester Morihei Ueshiba worden bestudeerd. Het is niet de plek waar men ego kan laten zien. Het is een plaats waar men zijn/haar lichaam, geest en ziel kan reinigen. De correcte attitude van respect, echtheid en bescheidenheid, en de juiste atmosfeer zijn essentieel voor het leer proces, en omdat Aikido een krijgskunst is, zijn ze essentieel voor de veiligheid van ieder aanwezig in de dojo.

4 Water Mensen kunnen dertig dagen zonder eten, maar slechts drie dagen zonder water. Ons bloed, onze hersenen, botten, huis, organen en zelfs onze tanden bestaan tesamen voor 65% tot 70% uit water. Water regelt onze lichaamswarmte, transporteert vitaminen, voedingsstoffen en andere mineralen door het lichaam en voert overtollige afvalstoffen via de nieren af. Water beinvloedt de zuurgraad van het bloed en het lymfevocht.

5 Waterbehoeften Aanvullen. Per dag raken we 2 tot 3 liter vocht kwijt. 60% via de urine, 20% via onze longen en 20% via de huid. Er wordt meer vocht uitgescheiden dan dat we opnemen. 300 tot 400 gram water is afkomstig van eten (verse groenten en fruit). Als je meer beweegt verlies je natuurlijk meer vocht. Het is dus belangrijk dat we veel water drinken. Op het moment dat je dorst krijgt ben je eigenlijk al te laat (uitdrogen).

6 Achtergrond info fysiologie Achtergrondinformatie wat er fysiologisch gebeurt in het lichaam vanaf het moment dat iemand in beweging komt. -De bloedruk daalt (beweging werkt preventief voor hart- en vaatziekten.) Op het moment dat de bloeddruk daalt, is dat positief voor de belasting van het vaatsysteem. (belasting wordt minder) -De rusthartslag daalt na verloop van tijd. Hierdoor wordt de activiteiten range van een individu groter. Hij kan langer presteren, met lagere hartbelasting. -Gewrichtsklachen, mbt artose/gewrichtsslijtage, verdwijnen of nemen af door middel van gerichte en persoonlijke bewegingsprogramma's. -De tonus van spieren neemt gemiddeld gezien af. Dat houdt in dat gespannen spieren, ontspannen en dat de circulatie binnen het lichaam toeneemt.Hierdoor ervaren mensen minder stress. -Lichamelijke inspanning wordt altijd gevolgd door lichamelijke ontspanning.

7 Risico’s uitval en verzuim Life style -Onregelmatig leefpatroon - beweginsarmoede -Ongezond voedingspatroom -Conditionele degradatie Uitval en verzuim Medisch -Klachten aan houdings- en bewegingsapparaat - verhoogde cortisol waardes (stress hormoon) -Verhoogde cholesterolwaardes -Obesitas -Psychische klachten -Hart en vaatziekten

8 Bewegingsprogramma’s bij bedrijven Inventarisatie van behoeften: -Waar heeft men interesse in - waar moet aan gewerkt worden -Wie gaan er mee doen -Voorbeeldfunctie directie/management Pilot met aantal vormen Uitwerken van programma dat past -Bij de organisatie (cultuur) -Bij de deelnemers (teambuilding?) -Bij doelstellingen (marathon lopen, of liever Een gezellige sportdag houden).

9 Waarom moet het bedrijf dit regelen? Er zijn altijd mensen die alleen maar in beweging komen als ze door de baas geholpen worden. Het blijkt dat veel mensen het leuker vinden om in een groep te trainen die ze kennen (collega’s). Het terugdringen van verzuim of voorkomen van verzuim brengt veel geld op (goed voor de economie – zekerheid van banen etc.) Er zijn mensen die kiezen voor een bedrijf waar gesport wordt of waar de faciliteiten zijn (recruitment tool en behoud van medewerkers). Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken – maar het bieden Van kennis en inzicht is belangrijk. Mensen hebben dan een Eigen keuze!

10 Vragen / discussie

11 Zelf aan de slag

12 Informatie Mizu Management Partners Mizu Management Partners helpt door coaching, training en executive interim management bij de ontwikkeling van mens en organisatie. Coaching. Wij bieden twee coaching programma’s aan in de markt: LifeCoach en BusinessCoach LifeCoach is met name gericht op het individue dat zoekt naar wegen om terugkerende items in het werk beter te handelen, en wordt ingezet om te werken naar een gezonde levensstijl. Het BusinessCoach programma is een leiderschapsprogramma d.m.v. coaching. Dit onderdeel is gebaseerd op de producten van Insights Discovery. José Otte zet momenteel een onderzoek op voor het behalen van een PhD graad, waarbij dit programma als basis geldt. Training. Mizu verzorgt trainingen die helpen bij de ontwikkeling van mensen. Executive Interim Management. José Otte werkt als interim HRM professional. U kunt haar CV verkrijgen door een mailtje te sturen naar jotte@mizu.nljotte@mizu.nl Mizu Management Partners is gevestigd in Haarlem, en werkt in heel Nederland.


Download ppt "Najaarsbijeenkomst Platform OR Waterbedrijven. Thema: Gezondheidsmanagement Agenda: 17.45 – 18.15 uur spetterende Aikido demonstratie 18.15 – 18.45 uur."

Verwante presentaties


Ads door Google