De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten. Danser, acteur, presentator Musicalster.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten. Danser, acteur, presentator Musicalster."— Transcript van de presentatie:

1

2 Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten. Danser, acteur, presentator Musicalster

3 Jan en René Wij dansen, zingen, acteren en bewegen elke dag. Gelukkig hebben wij gezonde spieren. Helaas geldt dat niet voor iedereen.

4 Jan en René Wij vragen daarom jullie aandacht voor…

5 Isa, Benthe en Niek!

6 Isa Hallo, ik ben Isa. Ik ben zes jaar. Op de foto ben ik nog iets jonger.

7 Benthe En ik ben Benthe. Ik ben nu negen jaar.

8 Niek Hoi, ik ben Niek. Ik ben achttien jaar.

9 Isa, Benthe en Niek Wij hebben een alledrie een spierziekte. Dat betekent dat onze spieren niet goed werken. Er zijn veel verschillende soorten spierziekten.

10 Spieren Spieren zitten overal in je lichaam. Je gebruikt ze om te bewegen. Je hebt spieren nodig om te lopen, te zitten of te spelen. Of om te lachen, te zoenen of te ademen.

11 Wat is een spierziekte? Bij een spierziekte werken je spieren niet goed meer. Veel gewone dingen worden ineens erg moeilijk. Isa heeft de spierziekte SMA type 2. Ze zal nooit kunnen lopen of staan.

12 Wat is een spierziekte? Met een spierziekte kun je vaak niet meer lopen. Of je haren kammen. Of Whatsappen. Veel mensen met een spierziekte komen in een rolstoel terecht. Zoals Isa.

13 Wat is een spierziekte? Spierziekten zijn vaak progressief. Dat betekent dat je steeds zieker wordt. Iets wat je gisteren nog wel kon, lukt vandaag ineens niet meer.

14 Hoe kom je er aan? Sommige spierziekten zijn erfelijk. Die krijg je van je ouders, zoals de kleur van je ogen. Er zijn ook spierziekten die je ‘zomaar’ kunt krijgen. Benthe heeft de ziekte van Pompe. Dat is ook een spierziekte. Gelukkig is er voor Pompe een medicijn gevonden!

15 Hoe kom je er aan? Bij een spierziekte werkt er vaak iets in je spier niet goed. Soms zit het probleem in je zenuwen of in je ruggenmerg. Dan komt het seintje vanuit je hersenen niet bij je spieren terecht.

16 Hoe kom je er aan?

17 Hoe vaak komt het voor? Er zijn 600 verschillende spierziekten. In Nederland hebben ruim 200.000 mensen een spierziekte, Waarvan 20.000 kinderen.

18 En dan? Een spierziekte komt gelukkig niet vaak voor. Maar áls er een hebt, Verandert je hele leven. En het leven van de mensen om je heen. Niek heeft de ziekte van Duchenne. Hierdoor neemt de kracht in zijn spieren af.

19 En dan? Bij een spierziekte werken je spieren niet (goed) meer. Als je spieren in je rug het niet meer doen… Dan kun je niet meer lopen. Of zelf rechtop zitten.

20 Is er geen medicijn? We weten nog maar weinig over spierziekten. Er zijn wel 600 verschillende soorten spierziekten. Wat gaat er precies fout bij een spierziekte? En wáár in het lichaam gebeurt dat? Dat willen we dus weten!

21 Samen krachtig tegen spierziekten Jan: ik ben ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. Dit fonds betaalt onderzoek om uit te vinden hoe we spierziekten kunnen genezen en voorkomen. Het fonds probeert ook het leven van mensen met een spierziekte beter en leuker te maken.

22 Lekker op vakantie! René: kinderen met een spierziekte willen ook graag op vakantie. Door hun ziekte kunnen ze vaak niet weg. Ze hebben speciale hulpmiddelen nodig. Hotels en vakantiehuizen hebben die hulpmiddelen niet. René is ook ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds

23 Lekker op vakantie! De vakantiehuizen van het Prinses Beatrix Spierfonds hebben die hulpmiddelen wel! Speciaal voor mensen met een spierziekte.

24 Lekker op vakantie! Tien vakantiehuizen op een mooie plek in Nederland. Ze zijn wél toe aan onderhoud en een opknapbeurt. Daar is geld voor nodig. Help jij mee dit voor elkaar te krijgen?

25 Lekker op vakantie! Tien vakantiehuizen op een mooie plek in Nederland. Ze zijn wél toe aan onderhoud en een opknapbeurt. Daar is geld voor nodig. Help jij mee dit voor elkaar te krijgen?

26 Doe mee! Kom dan in actie met jouw klas! Zodat kinderen met een spierziekte ook lekker op vakantie kunnen. Helpen jullie mee?

27


Download ppt "Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten. Danser, acteur, presentator Musicalster."

Verwante presentaties


Ads door Google