De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dwang en Drang GGz Pauze Conflicthantering en persoonlijke veiligheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dwang en Drang GGz Pauze Conflicthantering en persoonlijke veiligheid"— Transcript van de presentatie:

1 Dwang en Drang GGz Pauze Conflicthantering en persoonlijke veiligheid
Les programma Dwang en Drang GGz Pauze Conflicthantering en persoonlijke veiligheid

2 Eenzame opsluiting mag niet meer in GGZ
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat GGZ-instellingen vanaf volgend jaar geen cliënten meer opsluiten in de isoleercel.

3 Eenzame opsluiting mag niet meer in GGZ
In Nederland worden jaarlijks zo'n patiënten in de GGZ gesepareerd. Separeren wil zeggen dat cliënten afgezonderd worden van anderen. We zijn koploper opsluiten van Europa

4 Uitzondering De enige uitzondering hierop is als er 24-uurs toezicht is. Instellingen moeten er ook voor zorgen dat het isoleren zo kort als mogelijk duurt.

5 Separatie Separeren in de psychiatrie is bedoeld voor het acuut afwenden van gevaar, voortkomend uit een geestesziekte (wet BOPZ 1992) De veiligheid van de patiënt zelf of anderen moet dus in gevaar zijn om tot separeren over te kunnen gaan.

6 Separatie Voordat men overgaat tot separatie moeten andere minder ingrijpende interventies geprobeerd zijn om het gevaar af te wenden. Separatie valt onder de middelen en maatregelen in de wet BOPZ.

7 Separatie Er moet voor het separeren sprake zijn van een noodsituatie door acuut onverwacht gevaar. onverwacht gevaar, omdat eerst ander therapeutische maatregelen geprobeerd moeten zijn om het gevaar af te wenden.

8 Separatie Naast separatie kan ook gekozen worden voor andere maatregelen als afzondering, fixatie, medicatie of toediening van vocht of voedsel.

9 Gevolgen van Separatie
Er worden door veel patiënten negatieve ervaringen gemeld, welke vergelijkbaar zijn met trauma door gijzeling.( Van de Werf 2009) Negatieve effecten van separatie die worden genoemd zijn onder andere: angst, verlies van oriëntatie, vernedering, ervaren als straf, eenzaamheid, machteloosheid, gevoel van tijd kwijt zijn en verveling

10 Gevolgen van Separatie
In de zorgrelatie met patiënten is er in de ideale situatie sprake van wederzijds vertrouwen. Dwang verstoort dit wederzijds vertrouwen en dus de zorgrelatie. Als er geen dwang wordt gebruikt kan er een betere samenwerking met de patiënt zijn.

11 Gevolgen van Separatie
Het is dus belangrijk om te streven naar zo min mogelijk dwang. Helaas is separeren nog niet altijd te voorkomen, er zijn echter wel alternatieven beschikbaar.

12 Alternatieven voor separatie.
Comfortroom De comfortroom is een troostkamer voor patiënt om bij toenemende onrust tot rust te komen.

13 Alternatieven voor separatie.
Het een ruimte welke op verschillende manieren ingedeeld kan worden en de patiënt maakt er vrijwillig gebruik van. Het is voorzien van rustgevende elementen zoals comfortabel meubilair, muziek, aangename verlichting of knuffels.

14 Alternatieven voor separatie.
De hulpverlener kan, bijvoorbeeld bij toenemende onrust of geladenheid de patiënt stimuleren om gebruik te maken van de comfortroom. Voordelen van de comfortroom is dat het vrijwillig is en dus uitgaat van de autonomie van de patiënt. De patiënt kan tevens zelf beslissen dat hij deze rust nodig heeft. Een verpleegkundige zou eventueel begeleiding kunnen geven in de comfortroom.

15 Isoleercel worden Comfortrooms

16 Alternatieven voor separatie.
Intensive care unit Deze ruimte is ingericht als een kleine leefruimte met bijvoorbeeld een bed bank en een tafel.

17 Alternatieven voor separatie.
De inrichting is gericht op veiligheid en bestaat voornamelijk uit zachte materialen. De patiënt verblijft hier onder begeleiding van een verpleegkundige.

18 Alternatieven voor separatie.
Positief aan de intensive care unit is dat de patiënt in contact kan blijven. Gevoelens van eenzaamheid, onbegrip, verveling en boosheid kunnen zo tot een minimum worden beperkt.

19 Alternatieven voor separatie.
De patiënt heeft verder meer bewegingsvrijheid als in een separeerruimte. Bij het gebruik van de intensive care unit kan ook sprake zijn van dwang en dit heeft net als separeren negatieve effecten.

20 Alternatieven voor separatie.
Talking down Talking down is een interventie die gericht is op de relatie en samenwerking met de patiënt.

21 Alternatieven voor separatie.
Bij een onveilige situatie die uit de hand loopt zal de patiënt lijfelijk worden vast gehouden. Twee hulpverleners houden de patiënt vast terwijl een derde hulpverlener met de patiënt in contact blijft.

22 Alternatieven voor separatie.
Het is de bedoeling dat de patiënt rustig wordt en dat er weer samenwerking kan zijn. Een voordeel van deze methode is dat de patiënt in contact blijft en niet aan zijn lot wordt overgelaten.

23 Alternatieven voor separatie.
Nadeel van deze methode is dat het vasthouden van een patiënt ook traumatisch kan zijn. Verder kan het tegenwerken van de patiënt het contact moeilijk maken. Het is naar mijn idee een tijdelijke oplossing. Ook bij de zeer psychotische patiënt is het moeilijk om contact te krijgen en afspraken voor langere tijd te maken.

24 Literatuur Hoekstra T., H.H.G.M.Lendemijer en M.G.M.J.Jansen (2004),Seclusion: the inside story. Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, pp Vorselman A.,(2004) Het gebruik van dwang internationaal vergeleken. Tijdschrift voor Verpleegkundigen,pp Landeweer E.,T.Abma, B.Richartz, P. Vervoort en G. Widdershoven.(2009) Dwangreductie: naar nieuwe morele kaders en verantwoordelijkheden. MGv, pp Oosterholt P., I.Gremmen, M. van Boven en H. Wiegers(2006) Van bewustwording naar gerichte verandering: dwang en drang op een gesloten opnameafdeling, pp Klumpen .H,(2007)Humanisering afdelingen sleutel. Deviant,nr53 pp


Download ppt "Dwang en Drang GGz Pauze Conflicthantering en persoonlijke veiligheid"

Verwante presentaties


Ads door Google