De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Liturgisch bloemschikken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Liturgisch bloemschikken"— Transcript van de presentatie:

1 Liturgisch bloemschikken -----------------------------
We gebruiken deze adventstijd het boek van Micha om liturgische schikkingen te maken. Advent betekent: aankomst. Wij vieren de adventstijd in drieledige zin: de komst van Christus in verleden, heden en toekomst. Deze eerst advent hebben we Micha 2 als onderwerp: Waar droom jij van? Micha vertelt dat er in de wereld veel slechte mensen zijn. Maar hij spreekt ook over de komst van de Messias. "De Messias zal u uit uw ballingschap leiden. Hij die de bres slaat gaat voorop, ze breken uit, ze trekken door de poort, ze gaan er doorheen naar buiten. Hun Koning gaat hun voor, de Heer gaat aan het hoofd. (Micha 2: 13)"

2 Onder de schikking ligt een paarse doek.
Het puin met de distels en de poort van riet staat symbool voor vernietiging en ballingschap van het volk Israel.  Ze breken uit, ze gaan naar buiten, dit is te zien door de guirlande van paarse bloemetjes. De guirlande verbindt de vernietiging en het lijden van het volk met de kaars van de eerste advent. Het volk op weg van de duisternis naar het licht!

3 Op deze tweede Advent lezen we Micha 4: 1-8 met een visioen: er zal een dag komen waarop er geen oorlog en strijd meer is. Iedereen zal zitten onder zijn wijnrank en onder zijn vijgenboom, door niemand opgeschrikt. In de schaduw van de boom kan je tot rust komen. Er ligt onder de schikking een paarse doek. (ingetogenheid) De distels en het puin zijn het symbool van vernietiging, ballingschap (lijden) van het volk van Israel. Onder de boom kan het volk tot rust komen. Op het mos kleine bloemetjes. (het volk dat tot rust komt)

4 De derde Advent hebben we Micha 6 als onderwerp “de weg van God”
De derde Advent hebben we Micha 6 als onderwerp “de weg van God”. Micha ziet voor zich hoe mensen kunnen leven: recht doen en trouw zijn. Hij wil niets anders dan dat u recht doet, dat u trouw bent en dat u in deemoed wandelt met uw God. Micha 6-8. Onder de schikking ligt een paarse doek. Met daarop een roze doek (het licht dat doorbreekt). Puin en distels als herinnering aan de vernietiging, ballingschap van het volk Israël. De wegwijzer is het symbool van de weg die God je wijst: recht doen, trouw en nederigheid. Ze gaan nederig op weg. Dit is te zien aan de guirlande met de klimop (symbool van Trouw) deze verbindt het volk met de drie kaarsen van de derde Advent. De fair trade producten staan voor eerlijke handel en recht doen aan je naaste. De weg van God.

5 En met dank aan dhr Rinze Fekken konden we de advents- en kerstvieringen genieten van een prachtige nieuwe adventskrans. Met dank!

6 Het was wederom geweldig.
Deze vierde Adventszondag hebben we Micha 7 als onderwerp “Tel de sterren in de nacht”. We horen dat Micha in de wereld om hem heen een hoop ellende ziet. Maar hij blijft ook vertrouwen, op de God die ooit aan Abraham zijn goedheid heeft beloofd. Onder de schikking ligt een paarse doek, het symbool van ingetogenheid. Een boog met sterren eraan, dit als verwijzing naar het verbond dat God met Abraham sloot. In de boog is klimop verwerkt dat het symbool van hoop en trouw is. De sterren als teken van vierde Advent en het tellen van de sterren in de nacht. Aan de ene kant van de boog liggen puin en distels, als symbool van vernietiging, ballingschap (lijden) van het volk Israël. Micha ziet nog veel ellende in de wereld. Aan de andere kant van de boog de vier kaarsen van vierde Advent, het licht dat komt. In de schikking onder de boog zijn paarse bloemen verwerkt, de ingetogenheid. Vanaf deze plaats een hartelijk dank je wel aan de bloemschiksters! Het was wederom geweldig.


Download ppt "Liturgisch bloemschikken"

Verwante presentaties


Ads door Google