De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Commissie Lenferink Advies mensenhandel en gemeenten

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Commissie Lenferink Advies mensenhandel en gemeenten"— Transcript van de presentatie:

1 De Commissie Lenferink Advies mensenhandel en gemeenten
9 november 2017 Ico Kloppenburg

2 Inhoud presentatie Aanleiding: waarom vroeg de VNG advies aan de Commissie Lenferink? Hoe gaan gemeenten hiermee verder?

3 Waarom een Commissie? Programma VNG: RegioAanpak Veilig Thuis. Onderdeel: landelijke zorgfuncties. Daar kwam onduidelijkheid over opvang slachtoffers mensenhandel naar voren. Opdracht: welke verantwoordelijkheid hebben gemeenten voor de slachtoffers van mensenhandel, in relatie tot de opvang?

4 Vier belangrijke adviezen
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor slachtoffers die rechtmatig in Nederland zijn. Overal moeten zorgcoördinatoren komen. Gemeenten schrijven zo nodig slachtoffers in. Woonplaats is leidend. Gemeente van inschrijving blijft verantwoordelijk. Generieke zorg en opvang hebben de voorkeur. Geen nieuwe structuren. Echter: deel slachtoffers heeft specialistische zorg en opvang nodig. Sluit aan bij landelijke regeling VNG. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg en opvang (en andere voorzieningen) voor alle slachtoffers van mensenhandel die rechtmatig in Nederland zijn, uitgezonderd hen die deze rechtmatigheid ontlenen aan het gebruik van de bedenktijd voor het doen van een aangifte; De gemeenten schrijven zonodig slachtoffers in: Daarbij is de woonplaats leidend of de gemeente waar zij aangetroffen zijn. De gemeenten van inschrijving blijven verantwoordelijk – zowel wat betreft de regie van zorg en opvang (en de huisvesting) als financieel – totdat de betrokkene zich elders inschrijft of de rechtmatigheid van het verblijf verliest; Generieke zorg en opvang hebben de voorkeur. Geen nieuwe structuren. Echter: een deel van de slachtoffers heeft meer specialistische zorg en opvang nodig. Daarvoor kan het best worden aangesloten bij de landelijke regeling die de VNG heeft opgezet.

5 Uitwerking van de adviezen
Opdracht Regioplan voor implementatievraag: was laatste wat nog onder VNG project kon worden gedaan (project was hier in feite nooit voor bedoeld). Landelijke werksessie in april 2017: rol zorgcoördinatie uit d.m.v. convenant Inschrijving BRP ook via convenant Landelijke opvang is geparkeerd

6 Hoe staan we er nu voor? Ambtelijke bespreking met gemeenten in juni
Nogmaals ambtelijke bespreking september Wethouders van de centrumgemeenten 3/11: akkoord met de voorstellen. Vraag: volstrekte helderheid over de situatie zorgcoördinatoren. Commissie VNG op 6/12 a.s. Voorjaar 2018 convenant laten tekenen.

7

8 Nu geen extra landelijke opvang
Het systeem van landelijk inkopen door VNG voor gemeenten bleek juridisch niet valide Decentralisatie-uitkering Vrouwenopvang staat bijzonder onder druk Het lijkt er niet op dat nu mensen worden geweigerd Afbouwen plekken in de COSM zal misschien wel gaan leiden tot problemen


Download ppt "De Commissie Lenferink Advies mensenhandel en gemeenten"

Verwante presentaties


Ads door Google