De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toelichting bij het onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toelichting bij het onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen"— Transcript van de presentatie:

1 Toelichting bij het onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen
Netwerkborrel RTC Dinsdag 27 januari 2015 Gedeputeerde voor Onderwijs Carl Vereecke

2 Invalshoeken Het onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen – onbekend is onbemind. 2. Gevolgen van het regeerakkoord. 3. Het Flankerend Onderwijsbeleid van Provincie West- Vlaanderen onder de loep. 4. Welke rol kan/mag/wil de Provincie WVL nog spelen op het vlak van Flankerend Beleid.

3 Provinciaal Onderwijs Vlaanderen
POV Cel Onderwijs Een overzicht Inrichtende macht (eigen onderwijs) Flankerend Beleid PTI/TBS PCVO Reglement Eigen initiatieven Organisatie & personeel Organisatie & personeel WIVO SBR WFIV – WOBRA - WPS Adm. begeleiding Adm. begeleiding intern extern werkings-middelen & infrastructuur andere infrastructuur infrastructuur TUA Promotie v/h technisch onderwijs Volwassenen-onderwijs werkingsmiddelen andere werkingsmiddelen & personeel Coördinatie en promotie van alle educatieve initiatieven van de Provincie Platform Volwassenenonderwijs Huis vh. Nederlands 3 voor 1 Basiseducatie/OLAT RTC

4 2. Gevolgen van het regeerakkoord op heden
“De provincies zullen hun rol als inrichtende macht kunnen blijven uitoefenen. Voor wat betreft Flankerend Onderwijsbeleid zullen de provincies initiatieven kunnen blijven nemen die raakvlakken hebben met gewestbevoegdheden “ (bevestigd door zowel Minister Crevits als Minister Homans – modaliteiten nog uit te werken )

5 3. Het Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (1)
Beleidsdoelstelling opgenomen in het Meerjarenplan: 12.02 Uitbouwen van een gecoördineerd flankerend onderwijsbeleid rekening houdend met de diversiteit aan reeds bestaande initiatieven op Vlaams en (boven)lokaal vlak.

6 3. Het Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (2)
Gebundeld in 3 actieplannen!

7 3.Het Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (3)
Actieplan 1: Ondersteunen van initiatieven gericht op het basis- ,secundair en hoger onderwijs met specifieke aandacht voor de promotie van het technisch- en beroepsonderwijs.

8 3. Het Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (4)
Initiatieven gericht op het secundair en basisonderwijs - Reglement ter ondersteuning van projecten gericht op de promotie van technische opleidingen (cfr. STEM-actieplan – Techniekacademies, …) Eigen initiatieven & samenwerkingsverbanden

9 3. Het Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (5)
O.a. samenwerking met het RTC Techniekpromotor (aangeworven in het kader van een subsidieovereenkomst tussen Provincie WVL en RTC WVL) Project Bedrijf + School (databank voor contacten, stages en bedrijfsbezoeken)

10 3. Het Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (6)
Actieplan 2: Nemen en ondersteunen van initiatieven in het kader van Levenslang en Levensbreed Leren.

11 3. Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (7)
Op heden ondersteunde initiatieven: - Het Huis van het Nederlands De Leerwinkel Open Leren Achter Tralies (OLAT) 3 voor 1 Muren worden deuren (via reglement flankerende projecten)

12 3.Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (8)
Het Provinciaal Platform Volwassenonderwijs. Een overlegorgaan waarin zetelen: De Consortia (tot aan hun opheffing op 1 januari ll.) & afgevaardigden van CVO’s uit de verschillende netten De Centra voor Basiseducatie - De Provincie (Gedeputeerde & Cel Onderwijs)

13 3. Het Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (9)
Actieplan 3 Coördineren van het provinciaal aanbod aan beleidsdomein overschrijdende onderwijs flankerende initiatieven en deze digitaal ontsluiten voor het brede onderwijsveld.

14 3.Flankerend Onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen (10)
Door het bos de bomen zien! Niet minder dan 9 verschillende provinciale diensten nemen initiatieven naar het onderwijs toe: Welzijn, Communicatie, vzw Ryckevelde, Cultuur, Sport, Mobiliteit, Provinciaal Noord Zuid Centrum, ICT, Externe Relaties

15 4. Welke rol kan/mag/wil de Provincie WVL nog spelen op het vlak van Flankerend Onderwijsbeleid (1)
Uitgangspunten: Waarde van de ontwikkelde initiatieven (die dikwijls als innovatief voorbeeld dienen voor andere provincies) In het verleden gedane investeringen en opgebouwde expertise Vraag van het werkveld om de regisseursrol verder op te nemen

16 4. Welke rol kan/mag/wil de Provincie WVL nog spelen op het vlak van Flankerend Onderwijsbeleid (2)
De Provincie West-Vlaanderen wil de onderstaande uitdaging aangaan! Ondersteunen, regisseren & verderzetten van de waardevolle niet in Vlaanderen inkantelbare projecten en deze kaderen in een groter beleid overschrijdend geheel in samenwerking met relevante partners.

17 - Aftoetsen met het onderwijsveld. Verder verfijnen.
4. Welke rol kan/mag/wil de Provincie WVL nog spelen op het vlak van Flankerend Onderwijsbeleid (3) Een mogelijk nog verder uit te werken scenario op korte en middellange termijn ! - Aftoetsen met het onderwijsveld. Verder verfijnen. Verder aftoetsen met kabinet Minister Crevits & Departement Onderwijs.

18

19 „Leren is een sociaal proces; leren is groei; leren is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf.” (John Dewey) Oproep tot positieve creatieve samenwerking! Gebruik maken van de opportuniteiten die zich aanbieden! Denken los van bestaande structuren en gevoeligheden! Expertise doorgeven via netwerking! Inzetten daar waar de provincie een meerwaarde kan betekenen!


Download ppt "Toelichting bij het onderwijsbeleid van de Provincie West-Vlaanderen"

Verwante presentaties


Ads door Google