De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PVF voor minderjarigen

Verwante presentaties


Presentatie over: "PVF voor minderjarigen"— Transcript van de presentatie:

1 PVF voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF PVF voor minderjarigen Evelien Devriese Het decreet PVF is geschreven voor alle personen met een handicap en bijgevolg zowel voor minderjarigen als voor meerderjarigen. Het decreet stelt dat de PVF uit een getrapt systeem bestaat: BOB en RTH op de eerste trap, en een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning op de tweede trap. Wat betreft trap 1 voor minderjarigen dit kwam eerder al aan bod In het volgende kwartiertje focussen we ons op de stand van zaken m.b.t. de implementatie van trap 2 voor minderjarigen.

2 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Decreet PVF ( ): Art. 5.  § 1. Het agentschap beslist of er bij meerderjarige personen met een handicap een duidelijk vast te stellen behoefte is aan zorg en ondersteuning als vermeld in artikel 4, eerste lid, 2°. De toegangspoort beslist of er bij minderjarige personen met een handicap een duidelijk vast te stellen behoefte is aan zorg en ondersteuning als vermeld in artikel 4, eerste lid, 2°. . Van bij de start is ervoor gekozen om bij de implementatie van de tweede trap van de PVF met twee snelheden te werken. Omdat bij de meerderjarigen al meer randvoorwaarden zijn vervuld kan daar sneller opgestart worden dan bij de minderjarigen. Bovendien hebben de minderjarigen niet alleen het decreet PVF dat de de weg aangeeft, maar ook het decreet IJH waardoor zij gevat zijn. We starten met een blik op de legistieke bepalingen specifiek voor minderjarigen.

3 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Decreet PVF ( ): Art. 9 “Voor minderjarige personen met een handicap loopt de regeling van de toekenning van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning, inclusief de regie van de zorg, volgens de regels voor de persoonsvolgende financiering, bepaald in of ter uitvoering van het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp.

4 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Decreet PVF ( ): Art. 10. De niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning wordt gefinancierd in de vorm van een budget. Dat budget wordt uitgedrukt in budgetcategorieën. De persoon met een handicap maakt een keuze tussen een cashbudget of een voucher, of gebruikt een combinatie van beide. … De financiering van de zorg en ondersteuning van minderjarigen die door de jeugdrechtbank … zijn toegeleid, of de zorg en ondersteuning waarbij een gemandateerde voorziening … is betrokken, kan alleen met een voucher gebeuren.

5 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Decreet PVF ( ): Art. 14. Personen met een handicap aan wie een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning is toegewezen, met uitzondering van minderjarigen die door de jeugdrechtbank … zijn toegeleid, en van minderjarigen waarbij voor de zorg en ondersteuning een gemandateerde voorziening is betrokken, kunnen zich … laten bijstaan door een organisatie die daarvoor een vergunning heeft gekregen van het agentschap.

6 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Decreet PVF ( ): Art. 15. De Vlaamse Regering bepaalt de verdeling van het totale beschikbare budget tussen zorg en ondersteuning voor minderjarigen en zorg en ondersteuning voor meerderjarigen, en tussen de provincies.

7 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Decreet PVF ( ): Art. 16. De Vlaamse Regering stelt een procedure vast om te bepalen welke meerderjarige personen met een handicap prioritair een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning toegekend krijgen. De Vlaamse Regering neemt maatregelen, conform de voorwaarden vermeld in artikel 8, om de zorg en ondersteuning van meerderjarige personen aan wie als minderjarige een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning toegekend werd, te continueren.

8 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Decreet PVF ( ): Art. 31 Voor minderjarigen loopt de toeleiding naar het budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning volgens de regels voor de persoonsvolgende financiering, vermeld in of ter uitvoering van het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp.

9 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Decreet IJH ( ): Art.2 28° jeugdhulpverleningsbeslissing : het document, … dat de geïndiceerde jeugdhulpverlening omzet in een of meer modules niet rechtstreeks toegankelijke jeugdhulpverlening of in een persoonsvolgende financiering 29° jeugdhulpregie : het proces … dat de geïndiceerde jeugdhulpverlening omzet in een of meer modules jeugdhulpverlening of in een persoonsvolgende financiering 44° persoonsvolgende financiering : het instrument voor de eigen sturing van de hulp door de persoon met een handicap, dat de persoon volgt en waarmee hij op afdoende wijze zorg en assistentie voor zichzelf kan betrekken. Deze financieringswijze wordt opgedeeld in een systeem van persoonsvolgende vouchers en in een systeem van cash budgetten, waarbij de persoon met een handicap kan overstappen van het ene systeem op het andere en terug Er wordt dus in het decreet PVF een aantal verwezen naar het decreet IJH of de uitvoering ervan. Wat vinden we terug in het decreet IJH? Ook verderop in het art. 26 dat bepalingen bevat over de jeugdhulpregie vinden we dergelijke verwijzingen naar de persoonsvolgende financiering. Maar zonder concrete uitwerking. Het BVR IJH ( ) dat meer concrete uitvoering geeft aan het decreet bevat geen verwijzingen naar de PVF.

10 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Een ‘match made in heaven’? PVF: Persoonsvolgende financiering o.b.v. individueel bepaalde zorgzwaarte Regie in handen van de cliënt Geen capaciteiten op niveau van de voorzieningen IJH: Aanbod omschreven in typemodules & modules Zorg op maat, flexibiliteit, vertrekt van de hulpvraag of sluit daar maximaal bij aan Capaciteitsgestuurd De hamvraag is: hoe moeten we dit concreet vorm geven? Is dit een match made in heaven? Laten we de twee eens naast elkaar leggen. Begin 2015 werd een eerste aanzet tot conceptnota vanuit de betrokken administraties voorgesteld. De net geschetste dualiteit kwam al vlug naar voor: ofwel blijven we aanleunen bij de manier waarop IJH vandaag is uitgewerkt en kunnen we de principes van PVF niet vast houden. Ofwel houden we vast aan de principes van PVF maar dan moet de uitvoering van IJH op een aantal plaatsen worden aangepast. De beslissing daarover moet op politiek niveau genomen worden voor we de verdere uitwerking van trap 2 verder vorm kunnen geven.

11 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen ZZI -18 Ondanks de onduidelijkheden over het concept PVF IZIKA? Zorgintensiteit t.o.v. zorgzwaarte: Zorgzwaarte: objectieve, kindgebonden ondersteuningsnoden geen indicatie van de organisatie van de zorg (wie/hoe) Zorgintensiteit: niveau van ondersteuning, rekening houdend met het samenspel van kindgebonden en contextgebonden factoren met indicatie van de organisatie van de ondersteuning Keuze VAPH: context apart in beeld brengen, dus niet in ZZI -18 Ondertussen zit met bij het VAPH niet stil en is men gestart met de ontwikkeling van een zorgzwaarte-instrument voor -minderjarigen. Ook voor minderjarigen wil het VAPH werken met PVB gebaseerd op zorgzwaarte. De studiecel doet dit samen met experten uit het werkveld en IJH. We weten dat IJH de IZIKA (en IZIIK) wil inzetten binnen de toegangspoort, waarom ontwikkelt het VAPH een ander zorgzwaarte-instrument? De IZIKA (en IZIIK) is een instrument dat de zorgintensiteit in beeld brengt en niet de zorgzwaarte. deze instrumenten zijn niet bedoeld voor een zorgzwaartegerelateerde financiering. Wat mij meteen bij het volgende punt brengt.

12 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Onderzoeksdesign Doel: - betrouwbaar & valide inschalingsinstrument - totale ondersteuningsbehoefte minderjarigen Hoe? Welke parameters zijn meest bruikbaar? Welke indicatoren van zorgzwaarte zijn er?  Literatuur Welke instrumenten bestaan er om deze te meten?  Literatuur Hoe samenvoegen tot één instrument?  Sneuvelversie Doel: een betrouwbaar en valide inschalingsinstrument dat de totale ondersteuningsbehoeften van minderjarige personen met een handicap in kaart brengt en dit ongeacht wie deze ondersteuning op zich zal nemen, Zijn de parameters van ZZI +18 bruikbaar mits aangepaste omschrijving en gradatie? Literatuurstudie: ZZI meerderjarigen VAPH, Duitse en Nederlandse instrumenten en onderzoek uitgevoerd bij de voorzieningen. We zoomen kort verder in op elk van deze aspecten.

13 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Parameters Gebruikelijke zorg: doorgaans nodig, leeftijdsgebonden ankerpunten Bovengebruikelijke zorg: meer nodig dan in vergelijking met leeftijdsgenoten Totale ondersteuningsnood/zorgzwaarte = gebruikelijke zorg + bovengebruikelijke zorg Permanentie overdag; Begeleiding; Nachtelijke ondersteuning (permanentie en begeleiding) Gebruikelijke zorg:de hoeveelheid ondersteuning die iemand van een bepaalde leeftijd doorgaans nodig heeft om te kunnen ontwikkelen en functioneren in het dagelijks leven. Het gaat om de ondersteuning die gebruikelijk geboden wordt aan kinderen van een bepaalde leeftijd volgens de gangbare en algemeen Obv literatuur en conscensus Bovengebruikelijke zorg: de mate waarin een kind of jongere meer ondersteuning nodig heeft dan zijn of haar leeftijdsgenoten om net als andere kinderen en jongeren te kunnen ontwikkelen en functioneren in het dagelijks leven. Met ‘net als andere kinderen en jongeren’ bedoelen we ‘overeenkomend met wat gangbaar en algemeen aanvaard is binnen de ruimere sociaal-maatschappelijke context waarbinnen het kind of de jongere leeft’. aanvaarde zorgpatronen binnen de ruimere sociaal-maatschappelijke context van het kind. Instrument ZZI -18 zal de totale ondersteuningsnood meten; door deze te vergelijken met de gebruikelijke zorg wordt de bovengebruikelijke zorg bepaald. BPN: groter aantal niveaus omschreven bij de minderjarigen

14 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Indicatoren Kindgebonden ondersteuningsnoden: Zelfredzaamheid Cognitief functioneren Deelname aan het maatschappelijk leven (Para)Medische ondersteuningsnoden Gedragsmatige ondersteuningsnoden en psychiatrische problematiek Sociaal-emotionele ondersteuningsnoden Obv literatuuronderzoek werd weerhouden: Zelfredzaamheid (adaptieve vaardigheden:communicatie, dagelijkse vaardigheden, sociale vaardigheden, motoriek) Cognitief functioneren (leerbaarheid, coping, probleemoplossende vaardigheden, schools functioneren…) Deelname aan het maatschappelijk leven (winkelen, vrije tijd, leren en werken, wonen school, onderhouden van vriendschappen, cultuur,…) + Sociale redzaamheid (sociale relaties, vaardigheden) Medische ondersteuningsnoden Gedragsmatige ondersteuningsnoden en psychiatrische problematiek (psychisch welbevinden, open staan voor hulpverlening) Sociaal-emotionele ondersteuningsnoden (incl.Omgang met ziekte of therapiegebonden uitdagingen en belasting, emotionele ontwikkeling, morele ontwikkeling)

15 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Meetinstrumenten Schaal Adaptieve vaardigheden Cognitief functioneren Deelname maatsch. (Para-) medisch Gedrags-matig Sociaal-emotioneel Comm. Soc. Dag. Mot. SIS-K x Schaal Vanermen SEV X Vineland screener VABS subsch. communicatie SGZ of VOG? DESSA Niet de definitieve schalen, wel waar men in de sneuvelversie mee start.

16 Trap 2 voor minderjarigen
17 &19/06/ Update PVF Trap 2 voor minderjarigen Sneuvelversie ZZI -18 Steekproef (600 inschalingen): Leeftijdsgroepen Handicapclusters Zorgvormen o.b.v. statistische analyse: rekenregels en de definitieve set schalen bepalen Stand van zaken: Voorzieningen en cliënten worden opgeroepen om deel te nemen Afname sneuvelversie van steekproef; Statistische analyse: constructvaliditeit, criteriumvaliditeit, inhoudelijke validiteit, interbeoordelaarsbetrouwbaarheid, crossvalidering en bruikbaarheid bij verschillende handicaps toetsen. Leeftijdsgroepen: 2,5 jaar: 30 cases die niet in de onderzoeksgroep voor ontwikkeling van het ZZI worden opgenomen 3-6 jaar: 148 cases (3: 37, 4: 37, 5: 37, 6: 37) 7-12 jaar: 222 cases (7: 37, 8: 37, 7: 37, 10: 37, 11: 37, 12: 37) 13-15 jaar: 111 cases (13: 37, 14: 37, 15: 37) 16-18 jaar: 111 cases (16: 37, 17:37, 18: 37) 19 jaar: 30 cases Zorgvormen: Thuisbegeleiding/kortverblijf/logeerdagen/crisishulp (Semi-)internaat schoolgaanden/Internaat begeleide uitgroei/MFC (Semi-)internaat niet-schoolgaanden/internaat EGS PAB


Download ppt "PVF voor minderjarigen"

Verwante presentaties


Ads door Google