De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Systeem gericht werken bij complex trauma

Verwante presentaties


Presentatie over: "Systeem gericht werken bij complex trauma"— Transcript van de presentatie:

1

2 Systeem gericht werken bij complex trauma
Caroline Dierkx Danny de Bakker

3 Sterk Huis Een doorontwikkeling van:
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Sterk Huis Een doorontwikkeling van: De Bocht: van opvang en begeleiding van tienermoeders naar de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling Kompaan: jeugdhulpverlening (samengaan van Kleuterheil, Godelieve, pleegzorg, ambulante hulp) Kompaan en De Bocht: voor kinderen en jongeren, vrouwen, mannen en gezinnen met ernstige veiligheids-, opvoed-, opgroei- en ontwikkelingsvragen en problemen Kort functie, werkzaam binnen PTC sterk huis. GZ-psychologen en specifiek gericht traumabehandeling. Trainers Slapende Honden. Kort geschiedenis aanstippen. Uniek vanwege de fusie; alle clienten ouders en kinderen onder 1 dak geholpen, letterlijk onder 1 dak.

4 SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA
Doelgroep van Sterk Huis o.a. Huiselijk geweld en kindermishandeling (vroegkinderlijk chronisch trauma) Ernstig bedreigde vrouwen, mannen, kinderen en jongeren Eergerelateerd geweld (LTA) Jeugdprostitutie (LTA) Mannenopvang Seksueel misbruik Mensenhandel Gedwongen prostitutie (RUPS) en loverboyproblematiek Seksueel geweld Sexting Complexe scheiding Kort functie, werkzaam binnen PTC sterk huis. GZ-psychologen en specifiek gericht traumabehandeling. Trainers Slapende Honden. Kort geschiedenis aanstippen. Uniek vanwege de fusie; alle clienten ouders en kinderen onder 1 dak geholpen, letterlijk onder 1 dak.

5 Cirkel van intergenerationele overdracht
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Cirkel van intergenerationele overdracht Kort functie, werkzaam binnen PTC sterk huis. GZ-psychologen en specifiek gericht traumabehandeling. Trainers Slapende Honden. Kort geschiedenis aanstippen. Uniek vanwege de fusie; alle clienten ouders en kinderen onder 1 dak geholpen, letterlijk onder 1 dak.

6 Psychotraumacentrum Ambitie Systeemgericht werken bij complex trauma
Naast kind, ook ouder in therapie en het gezin (systeemtherapie, psycho educatie en/ of opvoedondersteuning), school en hulpverlening erom heen Forse motivatieproblemen bij netwerk en het kind Ambitie: doorbreken intergeneraitonele overdracht door zowel ouders als kinderen te behandelen in het traumacentrum alleen zo de draagkracht van het hele gezin versterken. Ouders vaak zelf fors getraumatiseerd in eigen verleden. Niet in staat kind in therapie te ondersteunen, of soms zelfs de bron van onveiligheid Waarom doen we het niet zelf? Lopen tegen barrieres aan in samenwerking met externen. Kind terug niet stabiel, ouder in therapie maar geen afstemming met behandelaar vanwege privacy enz.

7 Standaard behandeling werkt niet
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Standaard behandeling werkt niet Sterke vermijding Geen toestemming om te praten Kinderen zijn niet gemotiveerd Er is geen hechtingsfiguur aanwezig Onstabiele woonsituatie Geen erkenning Ambitie: doorbreken intergeneraitonele overdracht door zowel ouders als kinderen te behandelen in het traumacentrum alleen zo de draagkracht van het hele gezin versterken. Ouders vaak zelf fors getraumatiseerd in eigen verleden. Niet in staat kind in therapie te ondersteunen, of soms zelfs de bron van onveiligheid

8 Sterke vermijding Ik kan er niet over praten
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Sterke vermijding Ik kan er niet over praten Ik wil er niet over praten Ik ben alles vergeten Ik heb er geen last meer van Het is niet gebeurd Wij durven niks te vragen Ambitie: doorbreken intergeneraitonele overdracht door zowel ouders als kinderen te behandelen in het traumacentrum alleen zo de draagkracht van het hele gezin versterken. Ouders vaak zelf fors getraumatiseerd in eigen verleden. Niet in staat kind in therapie te ondersteunen, of soms zelfs de bron van onveiligheid

9 Dilemma’s bij (pleeg)ouders
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Dilemma’s bij (pleeg)ouders Dat hoeft het kind niet allemaal te weten Was nog zo klein, hij weet dat allemaal niet meer Meestal sliep mijn kind, niets van meegekregen Betrekken van biologische ouders maakt het alleen maar onrustig Ambitie: doorbreken intergeneraitonele overdracht door zowel ouders als kinderen te behandelen in het traumacentrum alleen zo de draagkracht van het hele gezin versterken. Ouders vaak zelf fors getraumatiseerd in eigen verleden. Niet in staat kind in therapie te ondersteunen, of soms zelfs de bron van onveiligheid

10 Dilemma’s bij hulpverleners
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Dilemma’s bij hulpverleners Straks krijg ik met die vader te maken Straks heb ik een zaak aan mijn broek Hoe meer je erover praat, hoe groter het wordt! Iemand anders is toch al met dit gezin bezig? We hebben het al zo vaak geprobeerd met deze moeder De situatie is net rustig rondom dit gezin, wat gaat het weer oproepen als we ouders gaan betrekken?

11

12 Chronisch getraumatiseerde kinderen hebben dringend behandeling nodig!
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Chronisch getraumatiseerde kinderen hebben dringend behandeling nodig! Motivatie van het kind? Motivatie van de context? Maar hoe dan? Kind zit met intern conflict. Het niet praten is logisch voor het kind. Anders wordt het onveilig of is het de ouder kwijt of bang dat ze dan niet meer naar huis mogen of juist uit het pleeggezin moeten omdat ze dan te boos worden. Je hebt het netwerk nodig om het kind te motiveren want zelf gaat hij het niet doen. Maar het systeem er om heen is ook bang. Maar hoe dan? Belangrijk is dat je start met het maken van een goede analyse met welk intern conflict het kind zit! Want dan weet je welke interventies nodig zijn om het kind aan het praten te krijgen. Die analyse doe wij met de slapende honden methode/6testen.

13 Veel voorkomende blokkades
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Veel voorkomende blokkades Het ligt aan mij! 2. Klachten niet gekoppeld aan trauma Kind zit met intern conflict. Het niet praten is logisch voor het kind. Anders wordt het onveilig of is het de ouder kwijt of bang dat ze dan niet meer naar huis mogen of juist uit het pleeggezin moeten omdat ze dan te boos worden. Je hebt het netwerk nodig om het kind te motiveren want zelf gaat hij het niet doen. Maar het systeem er om heen is ook bang. Maar hoe dan? Belangrijk is dat je start met het maken van een goede analyse met welk intern conflict het kind zit! Want dan weet je welke interventies nodig zijn om het kind aan het praten te krijgen. Die analyse doe wij met de slapende honden methode/6testen.

14 Blokkade 1: Het ligt aan mij!
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Blokkade 1: Het ligt aan mij! Erkenning/verantwoordelijkheid Ontschuldiging Traumaverwerkingsverhaal Kind zit met intern conflict. Het niet praten is logisch voor het kind. Anders wordt het onveilig of is het de ouder kwijt of bang dat ze dan niet meer naar huis mogen of juist uit het pleeggezin moeten omdat ze dan te boos worden. Je hebt het netwerk nodig om het kind te motiveren want zelf gaat hij het niet doen. Maar het systeem er om heen is ook bang. Maar hoe dan? Belangrijk is dat je start met het maken van een goede analyse met welk intern conflict het kind zit! Want dan weet je welke interventies nodig zijn om het kind aan het praten te krijgen. Die analyse doe wij met de slapende honden methode/6testen.

15 Traumaverwerkingsverhaal
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Traumaverwerkingsverhaal Verhaal van ouders voor kind Belangrijkste, mogelijk traumatiserende gebeurtenissen Kort en bondig verhaal Eenvoudige taal Simpele tekeningen (stokpoppetjes) Kind zit met intern conflict. Het niet praten is logisch voor het kind. Anders wordt het onveilig of is het de ouder kwijt of bang dat ze dan niet meer naar huis mogen of juist uit het pleeggezin moeten omdat ze dan te boos worden. Je hebt het netwerk nodig om het kind te motiveren want zelf gaat hij het niet doen. Maar het systeem er om heen is ook bang. Maar hoe dan? Belangrijk is dat je start met het maken van een goede analyse met welk intern conflict het kind zit! Want dan weet je welke interventies nodig zijn om het kind aan het praten te krijgen. Die analyse doe wij met de slapende honden methode/6testen.

16 SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA
Kind zit met intern conflict. Het niet praten is logisch voor het kind. Anders wordt het onveilig of is het de ouder kwijt of bang dat ze dan niet meer naar huis mogen of juist uit het pleeggezin moeten omdat ze dan te boos worden. Je hebt het netwerk nodig om het kind te motiveren want zelf gaat hij het niet doen. Maar het systeem er om heen is ook bang. Maar hoe dan? Belangrijk is dat je start met het maken van een goede analyse met welk intern conflict het kind zit! Want dan weet je welke interventies nodig zijn om het kind aan het praten te krijgen. Die analyse doe wij met de slapende honden methode/6testen.

17 SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA
Kind zit met intern conflict. Het niet praten is logisch voor het kind. Anders wordt het onveilig of is het de ouder kwijt of bang dat ze dan niet meer naar huis mogen of juist uit het pleeggezin moeten omdat ze dan te boos worden. Je hebt het netwerk nodig om het kind te motiveren want zelf gaat hij het niet doen. Maar het systeem er om heen is ook bang. Maar hoe dan? Belangrijk is dat je start met het maken van een goede analyse met welk intern conflict het kind zit! Want dan weet je welke interventies nodig zijn om het kind aan het praten te krijgen. Die analyse doe wij met de slapende honden methode/6testen.

18 Inhoud TVV Belangrijke, traumatiserende gebeurtenissen
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Inhoud TVV Belangrijke, traumatiserende gebeurtenissen Zorgen over kind (BJZ/Raad) Wie nam welke beslissing en waarom? Mening van ouders over genomen beslissingen. Tegenstrijdigheden niet erg, iedereen bekent kleur Kind vormt daarna eigen mening Toekomstperspectief Toestemming behandeling/pleeggezin

19 Inhoud bijeenkomst Stoplicht Therapeut leest voor Kind mag kleuren
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Inhoud bijeenkomst Stoplicht Therapeut leest voor Kind mag kleuren Therapeut vraagt bevestiging aan ouders/gezinsvoogd Therapeut reguleert spanning Mapje mee naar huis

20 Hoe motiveren? Betrekken van de ouders is belangrijk
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Hoe motiveren? Betrekken van de ouders is belangrijk Uitleg van ouders is heel krachtig Erkenning voor niet gehoord en gezien zijn Erkenning voor ieders visie Meerzijdige partijdigheid Geen invloed op omgang Doel is herstel van het kind Niet de waarheid of straf Kinderen zijn geneigd om zichzelf de schuld te geven of zichzelf verantwoordelijk te voelen voor de nare dingen die er gebeurd zijn. “Het komt door mij dat ik niet meer bij papa en mama kan wonen’. Of ze blijven bang dat het weer kan gebeuren. Soms denken kinderen dat hun ouders niet van hen houden. Of kinderen denken dat hun ouders niet snappen hoe moeilijk het voor hen is geweest. SHEET NOG AANPASSEN. Netwerk positie geven Erkenning van het ouderschap Gesprekstechnieken Aansluiten bij de klacht van het kind Kinderen zijn geneigd zichzelf de schuld te geven of zichzelf verantwoordelijk te voelen Kinderen vullen ontbrekende stukken zelf in

21 Effecten Herinneringen zijn nu toegankelijk
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Effecten Herinneringen zijn nu toegankelijk Normale verwerking kan op gang komen Traumasymptomen verminderen Gedrag stabiliseert Altijd traumaverwerking Kind is vaak dermate stabiel, dat traumaverwerking niet meer nodig lijkt, maar echter altijd EMDR toevoegen. Op deze manier ben je er zeker van dat ook andere aspecten van traumatische herinneringen worden opgeruimd (lichamelijke sensaties). Het stress-systeem kalmeert hierdoor waardoor brein weer tot ontwikkeling kan komen.

22 Blokkade 2: Klachten niet gekoppeld aan trauma
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Blokkade 2: Klachten niet gekoppeld aan trauma Kind wordt op gedrag afgewezen Diagnoses op symptoomniveau Onderliggend trauma niet erkend

23 Vulkaan SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA
Kind zit met intern conflict. Het niet praten is logisch voor het kind. Anders wordt het onveilig of is het de ouder kwijt of bang dat ze dan niet meer naar huis mogen of juist uit het pleeggezin moeten omdat ze dan te boos worden. Je hebt het netwerk nodig om het kind te motiveren want zelf gaat hij het niet doen. Maar het systeem er om heen is ook bang. Maar hoe dan? Belangrijk is dat je start met het maken van een goede analyse met welk intern conflict het kind zit! Want dan weet je welke interventies nodig zijn om het kind aan het praten te krijgen. Die analyse doe wij met de slapende honden methode/6testen.

24 SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA
Window of Tolerance

25 Wat levert het op voor het kind?
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Wat levert het op voor het kind? - Omgeving begrijpt dat gedrag veroorzaakt wordt door trauma - Kind begrijpt zichzelf beter, geeft meer controle - Ontschuldiging - Geeft uniforme taal aan kind en netwerk Evt filmpjes

26 Zsm naar traumaverwerking. Weg ligt open naar verwerking.
Refereren aan discussie in de ochtend over stabilisatie. Hopen dat jullie met onze workshop nu nieuwe ideeën of interventies om mee verder te kunnen. Met name boodschap ‘ga het zelf doen’!

27 Zin in nascholing? Vragen?
SYSTEEM GERICHTWERKEN BIJ COMPLEX TRAUMA Zin in nascholing? Slapende Honden level Traumaverwerkingsverhaal Vragen?

28 Dank voor uw aandacht!

29


Download ppt "Systeem gericht werken bij complex trauma"

Verwante presentaties


Ads door Google