De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Diversiteit in het curriculum

Verwante presentaties


Presentatie over: "Diversiteit in het curriculum"— Transcript van de presentatie:

1 Diversiteit in het curriculum
Bachelor Bestuurskunde, Hogeschool van Amsterdam Dr. Hester Radstake

2 Waarom? Professionaliseringsargument: het scholen van diversiteitsensitieve professionals Onderwijsargument: diverse studentenpopulatie en ervaringen en dilemma’s van studenten en docenten. Burgerschapsargument: stimuleren van multi-perspectiviteit en kritisch denken. Nodig: een diversiteitsensitief, inclusief onderwijsprogramma dat studenten voorbereid op het omgaan met diversiteit(svraagstukken)

3 Wat? (Chen & Starosta, 2000; Westrick & Yuen, 2007; Villegas & Lucas, 2002; Wubbels et al, 2006; Cochran-Smith, 1995; Burns & Shadonia-Gersing (eds.), 2010, Pels et al., 2012, Naber & Bijvoets, 2011)

4 Hoe? Vragen voor een curriculum scan (voorbeelden)
Welke doelen stelt de opleiding voor het voorbereiden op het werken in en over diversiteit? (Hoe) krijgt dit vorm in eindtermen en leerdoelen? Hoe bereidt de opleiding studenten voor op diversiteitsensitief vakmanschap? Welke veranderingen zijn nodig? (in de eindtermen, vormgeven leerlijn, invulling vakken, opdrachten, etc)

5 Meetladder diversiteit onderwijs
1. Curriculum Onderwijsdoelen, toetsing en leerlijnen Inhoud (gericht op kennisverwerving, vaardigheden, beroepshouding) Onderwijsmaterialen Didactiek: leeractiviteiten, werkvormen, klimaat, interactie, stage- en begeleidingspraktijk 2. Pedagogische voorwaarden Positieve docent-student en student-student relaties Proactief tegen ongelijkheid, onrechtvaardigheid, micro-agressoren Pedagogiek van de excellentie (‘High level of expectations, high level of support’) 3. Algemene voorwaarden Diversiteit in visie op onderwijs (Verwerving van) docentcompetenties Management en organisatie

6 Ter illustratie: stappen en opbrengsten
1: Papieren scan 2: Interviews met docent(coordinatoren): bevindingen en voorstellen voor verbetering 3: Interviews met studenten (diverse achtergronden) 4: Focusgroep docenten en Opleidingscommissie 5: Verbeterplan naar Faculteitsbestuur 6: Voorbereiden bijgesteld curriculum 7: Uitvoering integratie met onderwijsvernieuwing 8: Evaluatie

7 Evaluatie werkwijze curriculumscan:
Meetladder: houvast voor docenten en onderwijsontwikkelaar (aanpassing aan opleidingsrichting) Meetladdder: handige tool tijdens implementatie van herziening (gedeeld referentiekader) Scan geeft inzicht in stand van zaken en verbeterpunten van aandacht voor diversiteit in het curriculum Bijdrage aan explicietere en gedeelde visie op diversiteit en hoe het curriculum studenten moet voorbereiden op vakmanschap in diversiteit

8 Evaluatie werkwijze curriculumscan:
Maakt bewust van vragen, dilemma’s en (handelings)onzekerheden Versterkt samenwerking en creatieve oplossingen Diversiteit op een meer natuurlijke manier geintegreerd in het onderwijs Betrokkenheid van studenten en docenten bij curriculum

9 Maar ook: Aandacht voor diversiteit loopt risico om overschaduwd te worden in algemene curriculum ontwikkeling Stem van studenten: zeer waardevol voor inzicht en oplossingsrichtingen, maar ook confronterend en ongemakkelijk voor docenten Focus op curriculum heeft risico dat vragen van docenten op het gebied van hun eigen professionaliteit in diversiteitsensitief lesgeven overschaduwd worden.

10 Urban Public Professional HvA & diversiteit
‘De Urban Public Professional van de HvA is in staat om bij te dragen aan bestuurlijke diversiteitsvraagstukken en kan daarbij omgaan met multidimensionale diversiteit’ Wat vind je van dit kenmerk van het beroepsprofiel? Is dit terug te zien in het onderwijs(programma)? Hoe verloopt dat? Wat gaat goed, wat gaat lastig? (Hoe) wordt de diversiteit in de studentengroep hierbij benut?

11 Urban Public Professional HvA & diversiteit
‘De Urban Public Professional kan -bij het werken voor, in en met de publieke zaak- inspelen op de enorme diversiteit en heterogeniteit van de bevolking’ Wat vind je van dit kenmerk van het beroepsprofiel? Is dit terug te zien in het onderwijs(programma)? Hoe verloopt dat? Wat gaat goed, wat gaat lastig? (Hoe) wordt de diversiteit in de studentengroep hierbij benut?

12 Urban Public Professional HvA & diversiteit
‘De Urban Public Professional onderscheidt zich doordat hij een verbinder is, die belangen, agenda’s en personen slim weet te koppelen’ Wat vind je van dit kenmerk van het beroepsprofiel? Is dit terug te zien in het onderwijs(programma)? Hoe verloopt dat? Wat gaat goed, wat gaat lastig? (Hoe) wordt de diversiteit in de studentengroep hierbij benut?

13 Urban Public Professional HvA & diversiteit
‘ De Urban Public Professional kan inspelen op de concentratie van complexe problemen in een aantal wijken en stedelijke gebieden’ Wat vind je van dit kenmerk van het beroepsprofiel? Is dit terug te zien in het onderwijs(programma)? Hoe verloopt dat? Wat gaat goed, wat gaat lastig? (Hoe) wordt de diversiteit in de studentengroep hierbij benut?

14 Urban Public Professional HvA & diversiteit
‘De Urban Public Professional heeft een open en flexibele houding in relatie tot complexiteit en dynamiek’ Wat vind je van dit kenmerk van het beroepsprofiel? Is dit terug te zien in het onderwijs(programma)? Hoe verloopt dat? Wat gaat goed, wat gaat lastig? (Hoe) wordt de diversiteit in de studentengroep hierbij benut?

15 Urban Public Professional HvA & diversiteit
‘Urban Public Professional moet vertrouwd zijn met en zich kunnen bewegen in alle beleidsterreinen, van veiligheid tot gezondheidszorg, van milieu tot onderwijs’ Wat vind je van dit kenmerk van het beroepsprofiel? Is dit terug te zien in het onderwijs(programma)? Hoe verloopt dat? Wat gaat goed, wat gaat lastig? (Hoe) wordt de diversiteit in de studentengroep hierbij benut?

16 Opdracht 1 Maak groepjes naar leerjaar
Vul kolom 1 en 2 in van het schema (individueel, 10 min) Presenteer je bevindingen aan elkaar (totaal 15 min) Denk gezamenlijk voor elk ‘gescand’ vak na wat verbetersuggesties kunnen zijn (kolom 3 invullen) (30 min) PAUZE Plenaire nabespreking per leerjaar (5 min per leerjaar)

17 Opdracht 2 Bekijk in 3-tallen de checklist (5 min)
Ieder groepslid licht kort de opdracht uit je vak toe die je voor vandaag hebt meegenomen. Geef daarbij aan hoe deze in de praktijk uitpakt (10 min) Ieder groepslid neemt nu een opdrachtbeschrijving van een college- groepslid en legt deze naast de checklist (10 min) Hoe diversiteitsensitief is de opdracht? Wat zijn sterke punten uit de opdracht die ook interessant zijn voor collega’s? Verbetersuggesties? (10 min) Bespreek je bevindingen met elkaar (10 min)


Download ppt "Diversiteit in het curriculum"

Verwante presentaties


Ads door Google