De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Quickscan Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg

Verwante presentaties


Presentatie over: "Quickscan Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg"— Transcript van de presentatie:

1 Quickscan Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg
Marnix van den Berg CPZ-jaarcongres 11 november 2016

2 Waarom een Quickscan implementatie zorgstandaard?
Verkrijgen van inzicht in stand van zaken 4 maanden na opname in het Register Stimuleren van implementatie 0-meting

3 De Quickscan 20 vragen Focus op integrale of nieuwe onderwerpen
Opgesteld, in samenwerking, door CPZ, Perined en Zorginstituut Ruimte voor opmerkingen bij elke vraag 82 VSV’s uitgenodigd voor deelname 46 VSV’s hebben gereageerd (56 %)

4 Resultaten

5 Betrokken partijen www.kennisnetgeboortezorg.nl
“Het ziekenhuis is sterk vertegenwoordigd, te sterk naar vele meningen. Dit drukt een stempel op de samenwerking binnen de geledingen en zorgverleners durven en kunnen zich niet uit te spreken en voelen de druk van de verzekeraars en het ziekenhuisbestuur etc. Er wordt aanhoudend gehamerd op zorg efficiëntie in een kort tijdsbestek, slagkracht en daadkracht. Inhoudelijk is er geen probleem onder de zorgverleners. Zij zijn het vaak eens.”

6 Preconceptiezorg www.kennisnetgeboortezorg.nl
“Zowel de eerste als de tweede lijn biedt dit aan. Het VSV heeft deze activiteit nog niet gecoördineerd.” “Cliënten kunnen op eigen verzoek een preconceptieconsult krijgen. Dit wordt momenteel niet actief aangeboden. Dit is wel een tijd gedaan, maar er bleek amper belangstelling te zijn.”

7 “De integrale bekostiging en de integrale zorg hebben een onnatuurlijke druk op de samenwerking gelegd. […] We komen om in de werkgroepen, kringverbanden, MVO's, ITV's, ALV's, VSV's, consortia, CVO's, afdelingsoverleggen, KSV's, KONN, POPP, etc.” “Bij de intake nieuwe zwangeren wordt iedere zwangere besproken, het zorgpad wordt dan bepaald. Indien dit zorgpad bestaat uit meerdere divisies, dan wordt besproken wie (welk individu of welk gremium) wanneer welke acties uitvoeren.”

8 Individueel interprofessioneel geboortezorgteam
“Er wordt niet gewerkt zoals hierboven beschreven. Wel worden alle nieuwe zwangeren besproken tussen gynaecoloog en verloskundige en wordt samen het te volgen zorgpad bepaald.” “Dit lijkt ons een volledig overbodige extra organisatie. Bij het signaleren van problemen in onze regio, door welke hulpverlener ook, kan altijd een team op de been worden gebracht.”

9 Coördinerend zorgverlener
“We werken wel met een coördinerend zorgverlener afhankelijk van welk zorgpad een cliënt instapt. Bij overdracht van 1e naar 2e lijn, of omgekeerd, wordt de coördinatierol overgedragen.” “Dit is een aspect wat nog verder uitgewerkt moet worden. Nu werkt de 1e lijn óf in case load praktijken óf met een casemanager. De 2e lijn werkt met een hoofdbehandelaar (op papier).”

10 “Dit geldt in ieder geval voor alle 1e lijns cliënten.”
Geboortezorgplan “Dit geldt in ieder geval voor alle 1e lijns cliënten.” “Geboorteplan wordt met name door de zwangere zelf gemaakt, en besproken met de verloskundig hulpverleners; dit geboorteplan wordt zowel in de 1e als 2e lijn in haar dossier ingescand.”

11 Elektronisch dossier www.kennisnetgeboortezorg.nl
“Allemaal verschillende ICT systemen, hopen in 2017 met integrale geboortezorg naar 1 systeem te gaan. Er zijn verschillende opties bekeken.” “De 2e lijn kan wel in het dossier van de 1e lijn kijken maar nog niet andersom.” “Naast fusies en alle veranderingen binnen geboortezorg, polikliniek reorganisatie en nog een ander EPD binnen de ziekenhuizen, zijn er te veel zaken om met 17 praktijken en twee ziekenhuizen "even" te regelen.”

12 Meer weten? De volledige uitkomsten van de Quickscan worden geplaatst op


Download ppt "Quickscan Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg"

Verwante presentaties


Ads door Google