De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Buurtzorg Klankbordgroep 16 mei 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "Buurtzorg Klankbordgroep 16 mei 2017"— Transcript van de presentatie:

1 Buurtzorg Klankbordgroep 16 mei 2017
Innovatieve Actie Buurtzorg Klankbordgroep 16 mei 2017

2 Korte beschrijving Buurtgerichte zorg ondersteunt de kwaliteit van leven en het welzijn van iedereen in de buurt, met extra aandacht voor mensen met zorg- en ondersteuningsnoden. We dragen ertoe bij om: Een antwoord te zoeken op de wens langer thuis wonen behoud van zelfregie Het versterken eigen netwerk Het bieden van maatwerk: er wordt steeds vertrokken vanuit de individuele behoeftes van patiënt en zijn/haar mantelzorger. (vroeg)detectie van zorg- en ondersteuningsnoden Mensen (preventief) te informeren over hun zorg –en welzijnsplan

3 Betrokken actoren, wat is hun taak
Lokale dienstencentra De lokale dienstencentra zien de uitrol van buurtzorg als één van hun kerntaken en engageren zich tot het doorlopen van de verschillende doelstellingen. De intensiteit en de omvang zal afhangen van de gekozen wijk, waar men de uitrol van de IA wil realiseren. Logo Leieland Link IA Leefstijl en gezondheidsacademie Steunpunt sociale planning Provincie West – Vlaanderen: Het ter beschikking stellen van het kwetsbaarheidsonderzoek en aanpassen aan de lokale verwachtingen Het vormen van vrijwilligers voor de afname van het kwetsbaarheidsonderzoek. Gegevensverwerking en aanleveren van de eindrapportage. 1stelijnsactoren. De rol van de partners in de zorg zal zich voornamelijk situeren in het opnemen van vragen na doorverwijzing. Dit kan gaan over het behandelen van vragen in de ruimere context van zorg en welzijn. Ook kan de vraag naar zorgcoördinatie of casemanagement gevraagd worden.

4 Concrete acties Het realiseren van een gefaseerde uitrol van buurtzorg over de gebiedsregio van “de brug” Buurtanalyse van de risicogroep op wijkniveau Het bepalen van de prioritaire wijken per stad/gemeente voor implementatie Vragen, behoeftes en talenten van de 75-plussers uit de prioritaire wijk in kaart brengen. Uitwerken kwetsbaarheidsonderzoek in samenwerking met het steunpunt sociale planning van de provincie – West Vlaanderen. Vrijwilligers rekruteren, ondersteunen en vormen in functie van de afname van het kwetsbaarheidsonderzoek. Huisbezoeken bij de doelgroep door professionele en vrijwillige krachten. Detectie van diegenen die geen toegang hebben tot dienst/voorzieningen- In kaart brengen van de meest kwetsbaren op basis van de IMA- criteria op basis van bevolkingsgegevens omgevingsanalyse

5 Concrete acties De doelgroep informeren over en toe leiden naar het dienstverleningsaanbod van “ de Brug” en/of andere lokale actoren Pro actief, op ieder huisbezoek een brochure “Wegwijs in de thuiszorg” + informatiebundel “de brug” uitleggen en achterlaten. Op basis van de specifieke vragen/behoeften; gericht uitleg geven en indien nodig doorverwijzen. Mogelijkheid tot inclusie in “ de Brug”.  Voorstelling lokale thuiszorg-actoren tijdens ontmoetingsactiviteiten Organisatie van de toeleiding van kwetsbare bewoners/doelgroep Oprichten van lokaal servicepunt, met als doel opvangen van meest kwetsbare groep. proactief bezoek bij bijzonder risicovolle doelgroep : vb. mensen die recent levenspartner verloren hebben, mensen die ernstige ziekte-diagnose kregen, ….”

6 Concrete acties Ondersteuning en bevordering bestaande netwerken en sociale cohesie Bekendmaken van de projecten bij de verenigingen met als doel tot samenwerking te komen. Maandelijkse ontmoetingsnamiddagen organiseren voor 75-plussers met oog voor informatie rond gezondheid en thuiszorg. Maandelijkse ontmoetingsnamiddagen promoten tijdens huisbezoeken. Het aanbieden van vervoer voor bovenstaande initiatieven. Acties ontwikkelen die tot doel hebben netwerken en sociale cohesie te ontwikkelen/bevorderen.

7 Concrete acties Stimuleren van burenhulp / informele zorg
Kan o.a. via volgende initiatieven: Oprichten overlegplatform met vertegenwoordigers van geïnteresseerde verenigingen, handelaars, lokale zorgaanbieders en vrijwilligers. Het inschakelen van buurtambassadeurs Opstarten vraag- en aanbodsysteem (hulpvraag - talenten - vrijwilligerswerk, …) Oprichten van digitaal platform i.s.m. Hoge scholen voor matchen van vraag & aanbod. opzetten specifieke acties die rechtstreeks oproep doen bij de bevolking tot actieve deelname in burenhulp”

8 Welke middelen zijn nodig
Menselijke middelen : 1FTE coördinator (€ ) Ontwikkelen en coördineren van de overkoepelende acties binnen de IA buurtzorg ontwikkelt. De lokale dienstencentra hopen dit in eerste uitrol te realiseren met de eigen personeelsbezetting. De inzet van vrijwilligers in deze actie is essentieel. Structurele middelen : Er zijn onlosmakelijk ook kosten verbonden aan het ter beschikking stellen van locaties, accommodatie en werkmiddelen voor: ·         het organiseren van het lokaal servicepunt ·         opleiding van vrijwilligers en buurtambassadeurs ·         ontmoetingsnamiddagen ·         overlegplatform - de buurtanalyses, het afstemmen van het kwetsbaarheidsonderzoek, afstemming tss.de acties in de verschillende steden/gemeenten,…) - Na uitrol in de 1ste wijken zal de haalbaarheid en de eventuele extra inzet door personeel worden bekeken.

9 Welke middelen zijn nodig
Detail werkingskost verbonden aan de acties v/h project projectjaar 1 Ontwerpen & drukkosten folder, logo, kopies 5 000,00  Globaal Bedeling folders 2 000,00 Kosten vrijwilligers (vorming, catering,…) 6 000,00  1000 Per lokaal bestuur Kosten ontmoetingsdagen 9 000,00  1500 Per lokaal bestuur Vorming vrijwilligers 500,00 Publicatie resultaten 2 500,00 Subtotaal: 25.000 0,00 personeelsgebonden werkingskosten (huur, telefoon, internet,...) Totaal werkingskost :

10 Wat is de verwachte impact
op vlak van de zorgervaring van de patiënten en de mantelzorgers? Door de individuele en collectieve benadering van mantelzorgers beogen we een groter welzijn op vlak van fysieke en mentale gezondheid. De zorgbehoevenden worden sterker gemaakt door de ondersteuning die ze krijgen in de buurt. financiële impact (kosten en efficiëntiewinsten)? We verwachten dat een zeer kwetsbare doelgroep minder vlug zal worden opgenomen in een residentiële setting. op vlak van de algemene gezondheid voor de bevolking? Deze IA richt zich voornamelijk naar de meest kwetsbaren. We willen voor de individuele zorgvrager en zijn mantelzorger gezondheidswinst creëren door het leveren van maatwerk. Dit maatwerk kan door deze personen toe te leiden naar andere IA en/of naar zorg op maat. Hiaten worden gedetecteerd en proberen we op te vullen door buurthulp. op vlak van equity? Door de mensen thuis op te zoeken, streven we naar equity voor de meest kwetsbaren.


Download ppt "Buurtzorg Klankbordgroep 16 mei 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google