De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Escher in het Paleis Melody, lexi, anne-beth.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Escher in het Paleis Melody, lexi, anne-beth."— Transcript van de presentatie:

1 Escher in het Paleis Melody, lexi, anne-beth

2 Het Paleis In het museum kregen we een kleine rondleiding en werd er verteld over Escher. Hoe hij was, wat hij maakte en wat hij wilde bereiken. In de eerste kamers zag je een paar foto’s die hij zelf had gemaakt en later ging natekenen. Later zag je nog meer foto’s die hij op vakantie had gemaakt, ook met zijn vrouw. En je kreeg meer te horen over wie Escher was en hoe hij te werk ging. In de laatste kamer zagen we kleine tekeningentjes die ‘oneiding’ waren.

3 Mooiste dingen Wat we het mooiste vonden was het kerkje op Corsica. Hij had hier eerst een foto van gemaakt en daarna zelf nagetekent. We vinden dat de tekening mooier is dan de foto en daarom kozen we deze tekening. Escher is naar Corsica gegaan en heeft toen dit kerkje gefotografeerd. Wij vinden het heel realistisch eruit zien en het lijkt alsof de zon schijnt.

4 Mooiste dingen Escher is geboren op 1898 in Leeuwarden. Hij is de jongste zoon van de waterbouwkundig ingenieur George Arnold Escher. Hij kwam uit een goede rijke familie. Escher zijn vader wou dat hij een degelijke opleiding zou volgen. Escher was daar intussen niet erg goed in school. Hij ging uiteindelijk niet studeren aan TH Delft in bouwkunde, wat zijn vader wel wou. Hij studeerde aan Bouwkunde en Sierende kunsten in Haarlem. Uiteindelijk was zijn vader hier wel blij mee. Maar hij wou wel dat als Escher kunst zou maken dat het betaalbaar moest zijn voor alle lagen in de samenleving. Hij stopte met studeren in Escher hield erg van reizen. Helemaal naar de landen Spanje en vooral Italië. Hij ontmoette daar zijn uiteindelijke vrouw, de Zwitserse Jetta Umiker. Hij kreeg met haar drie zoons: George, Arthur en Jan. In deze landen kreeg hij veel inspiratie voor zijn werken. Eschers vrouw verhuisde terug naar Zwitserland, hier zou ze de rest van haar leven blijven. In 1970 verhuisde Escher naar de Rosa Spier Huis in Laren. Dat is een rusthuis voor kunstenaars waar hij ook zelfs een atelier had. Hij overleed op 1972 in Hilversum. En deze tekening met de hagedissen vinden wij ook heel bijzonder. Het is heel fasinerend omdat het oneindig is. Verder heeft bijna al het werk van Escher met wiskunde te maken en moet je twee keer kijken voor je ziet of iets klopt.

5 Lelijkste dingen Deze tekening vonden wij het lelijkst. De kleuren zijn heel saai en donker en er worden duivels afgebeeld. Je krijgt er een beetje een raar gevoel bij. Ook vinden wij het raar dat Escher zei dat hier geen betekenis had, omdat je niet zomaar duivels tekent.

6 Escher zijn tekenstijl
Maurits Cornelis Escher visualiseerde wiskunde Hij verstond de kunst om wiskundige ideeën uit te beelden waar professionele wiskundigen net uit waren gekomen of zelfs nog jaren werk voor nodig hadden. Hiermee kunnen we Escher zien als één van de grootste, zo niet de grootste, personen op het grensvlak van de wiskunde en de kunst van deze eeuw en langer. Escher hield ontzettend veel van reizen. Tijdens zijn reizen bezocht hij voor de tweede keer in zijn leven het Alhambra. Eschers interesse ging vooral uit naar de Moorse versieringen op de muren en vloeren. Deze versieringen, die Escher en zijn vrouw uitgebreid natekenden, vormen de basis van zijn werk op het gebied van de regelmatige vlakverdeling die hij vervolgens gebruikte in een groot aantal van zijn latere prenten. Als we het werk van Escher achter elkaar zetten, zien we een duidelijke omslagperiode rond Vrijwel alle vóór 1937 gemaakte prenten zijn landschappen van voornamelijk Italië. Op de meeste prenten worden de Middellandse-Zeegebieden uitgebeeld, zoals hij ze op zijn reizen tegenkwam. Na vormen dit soort landschappen alleen nog maar de achtergrond van zijn prenten of de basis waarop hij zijn wiskundige ideeën laat inwerken zijn reizen hadden hier de grootste invloed op. Voortbouwend op zijn bezoeken aan het Alhambra verdiepte Escher zich in de regelmatige vlakverdeling, ontwikkelde hij een eigen systematiek, zonder daarbij wiskunde te gebruiken. Ondanks het feit dat de regelmatige vlakverdeling één van Eschers grootste passies was, heeft hij nooit een prent gemaakt die alleen de regelmatige vlakverdeling als onderwerp had. Hij gebruikte de techniek voor een hele reeks prenten, die een eigen wiskundig principe als hoofdthema hadden.

7 Aanrader? Wij raden dit museum zeker aan omdat het voor iedereen leuk is, zowel voor jongeren als volwassenen. De tekeningen zijn heel bijzonder en het is een leuke uitdaging om de fouten te ontdekken. Verder is het ook leuk om te weten hoe Escher was en hoe zijn tekeningen tot stand zijn gekomen.


Download ppt "Escher in het Paleis Melody, lexi, anne-beth."

Verwante presentaties


Ads door Google