Koolhydraten 21-09-2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Voorlichtingsavond De Granaet.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Materie, energie en leven
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
B3 Glucose als grondstof
Tussendoortjes en frisdrank
Voortgezette assimilatie
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Materie, energie en leven
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voortgezette assimilatie =
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Energiemanagement Hans Spanjers
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Introductie sportvoeding
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voeding & Vertering.
Voortgezette assimilatie 1
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
VOEDING EN DIABETES.
Koolhydraten en eiwitten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voeding Kenmerken van voeding.
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Planten HV.
Week 5 Hoofdstuk 7.3.
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
dierlijke cel en een plantaardige cel
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Schijf van Vijf.
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Koolhydraten 21-09-2011

1gram koolhydraat = 4 kcal Koolhydraten De naam Koolhydraten energiebron 1gram koolhydraat = 4 kcal

Energie Brandstof voor spieren en cellen Snelle brandstof voor spieren en cellen: Glucose Langzame brandstof: zetmeel (brood, rijst, graanproducten) Te veel koolhydraten -> opgeslagen als glucogeen of vet in de lever en spieren. Te kort -> lichaam gaat eiwitten gebruiken als brandstof

Direct/indirect van plant afkomstig Groene plant Water opnemen vanuit de bodem Koolstofdioxide uit de lucht Zonlicht Bladgroenkorrels kunnen opgeslagen chorofyl omzetten in glucose. Glucose -> energie voor de plant. (kan worden opgeslagen als zetmeel, vet of aminozuren) Bladgroenkorrels

Enkelvoudige suiker Kan zo opgenomen worden in het bloed Kan niet verder verteerd worden Glucose -> druivensuiker (druiven, honing) Fructose -> fruitsuikers (fruit en honing) Galactose

Tweevoudige suiker Sacharose: biet/riet suiker (glucose/fructose) (gewone suiker) Lactose: melksuiker (Glucose/galactose) Maltose: moutsuiker (glucose/glucose) Fruit, honing, melk, suiker (snoep, frisdrank, koek)

Meervoudige suiker Verteerbaar + Niet oplosbaar (glucosemoleculen) Verteerbaar + Oplosbaar (dierlijk) (glucosemoleculen) Onverteerbaar + oplosbaar en onoplosbaar (cellulose) Aardappelen, groente, granen, meel en meelproducten, peulvruchten. Glucogeen-> knollen, zaden, wortels

Koolhydraten Glucose Fructose Galactose sacharose Lactose Maltose Mono-sachariden Glucose Fructose Galactose Disachariden sacharose Lactose Maltose Poly sacharyden Zetmeel Glucogeen Voedings vezels

Functies onverteerbare koolhydraten voedingsvezels Meer kauwen, bevorderd spijsvertering Ze vóórkomen dat glucose snel in bloed worden opgenomen Binden water, zachtere ontlasting Snellere darmperistaltiek doordat bacteriën op vezels inwerken en zo darm stimuleren Geven verzadigingsgevoel (leveren dus geen energie!)

voedingsvezel Ongeraffineerde graanproducten (volkorenbrood zilvervliesrijst, havermout, roggenbrood etc.) Groente Fruit met schil Peulvruchten Aardappelen Noten en zaden

Functies verteerbare koolhydraten Brandstof Smaakmaker Kleurstof Bindmiddel (aardappelzetmeel, agar, bloem)

Plantaardige koolhydraatbronnen Aardappelen (ook chips, frites) Groente Fruit Peulvruchten Granen Meel suiker

Dierlijke koolhydraatbronnen Melk en melkproducten Geringe mate kaas

Koolhydraat behoefte Ongeveer 55 % van de totale energie die we via voeding binnenkrijgen moet uit koolhydraten bestaan Zetmeel heeft voorkeur boven mono- en disachariden Advies om ongeveer 14 gram voedingsvezels per 1000kcal te consumeren

Opdracht Stel voeding levert 1500kcal Min 55% uit koolhydraten Min 40 % zetmeel, max 15% suikers Hoeveel gram koolhydraten moet deze voeding minimaal bevatten? Hoeveel gram moet minimaal door zetmeel geleverd worden? Hoeveel max uit suikers?

(1 gram koolhydraat is 4 kcal) 55% van 1500 is 825kcal (55:100x1500) Dit is 825/4 gram is dus 206 gram Zetmeel 40% is 600kcal (40:100x1500) Dit is 600/4 is dus 150 gram Suiker 15% is 225 kcal (15:100x1500) Dit is dus 225/4 is 56,25 gram

Filmpjes over suiker http://www.npo.nl/zembla/21-02- 2013/VARA_101306867 http://www.npo.nl/radar/11-11-2013/TROS_1348126