Samenwerking in de waterketen De uitdagingen voor de 2e helft

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Visitatiecommissie Waterketen
Afvalwaterketen Velt en Vecht
Bestuursakkoord Water
Mw. K.M.H. Peijs, voorzitter Delft, 10 januari 2014 Visitatiecommissie Waterketen.
Decentralisatie Wmo in de Drechtsteden: innovatiekracht Regio Drechtsteden, Innovatieagenda Wmo, 5 december 2013.
Klankbordgroep. BM Rioleringszorg 2013 Monitoring UvW/VNG bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer/ Waterschapspeil basismodule en aanvullende vragen (gezamenlijke.
Vergunningverlener bij het waterschap anno 2009: een leuke baan ?!
Samen Sterk in het Buitengebied Verkenning regio Midden en West Rob Segers Provincie Noord-Brabant 3 december Samen Sterk in het Buitengebied.
13 november 2008 Mr Hans Bolkestein 1 De nieuwe model Keur van de Unie van Waterschappen Toegespitst op regulering van handelingen van derden.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ontwikkelingen afvalwaterketen De aanpak afvalwaterketen VNG en UvW.
Water – en Rioleringsplan (WRP) Bommelerwaard “We hebben de wind tegen en de regenbuien waaien niet over”
Kenniscoaches kennis + coaching Gert Dekker, Stichting RIONED.
Wat er is te meten… Agnes van Zoelen. Hoogheemraad van Schieland en de Krimpenerwaard Portefeuille Waterkwaliteit Bestuurslid AQUON Bioloog Laboratoriumervaring.
Handhaving overstorten 2010 Hoe gaan we handhaven vanaf 2010?
Werkconferentie 7 april 2006 'Wat gaat de Kaderrichtlijn Water voor onze gemeente betekenen’ Carolien van de Bles Beleidsmedewerker groen en water Gemeente.
Lokaal waterbeleid en Europese doelstellingen Wim Van Gils Beleidsmedewerker Water.
Congres Cliëntenraden en zorginkoop
voor vraagstukken over stedelijk water
SAMENWERKEN IN DE WATERKETEN Stand van zaken Bestuursakkoord Water in het werkgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
(regionale) samenwerking Peter Metz Waterschap Rijn & IJssel
Van normgericht naar effectgericht werken Hoe effectief samenwerken?
Couleur locale 1 samenwerking provincie en gemeenten.
Samenwerken aan strategisch personeelsbeleid
1 30/07/ Raadsbezoek Wateroverlast Zeeheldenbuurt.
Samenwerking in de waterketen Het succes van de 49 regio’s
Standaardisatie voor beter gegevensbeheer
Aanpak afvalwaterketen VNG / UvW Gert Dekker Ruud van Esch.
Verkennende Impactanalyse Cees van Westrenen
: VNG programma Energie en rol VNG inzake EED/energieaudit door Rommy Bakker bijeenkomst Friese gemeenten en FUMO op 4 februari 2016.
Visie vGRP Dronten.
Handhavingsbeleid gemeente Landerd Voorbereidende raadsvergadering 11 september 2013.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Het Waterschap in Alblasserdam Arie Bassa, Heemraad Inez Wissingh, Accountmanager.
Presentatie GRP 2008 Adrie Hanegraaf. Gemeentelijk Riolering Plan 2008 Omvang van de voorzieningen Beheer en onderhoud Renovatie en vervanging Kosten.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Aanpak afvalwaterketen VNG & UvW De stand van zaken… Ambtelijk Waterpanel, 27 oktober 2010 Gert Dekker, VNG.
Klimaatadaptatie en stedelijk waterbeheer: tegen vervlakking en verstening Hugo Gastkemper directeur Stichting RIONED Dag van de openbare ruimte,
WATERPANELS LIMBURG ‘met enthousiasme door én scoren?!’ Maastricht, 27 oktober 2010.
AMBTELIJK WATERPANEL ‘nieuwe regels, nieuwe instrumenten, nieuwe kansen’ Roermond, 10 dec
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Gemeentelijke watertaken onder de Omgevingswet Peter de Putter Utrecht, 4 februari.
Van AWBZ naar Wmo begeleiding Van AWBZ begeleiding naar Wmo ondersteuning 24 januari 2012.
Nukubu / Nimby De rol van de lastige burger en de lokale democratie Een verhaal van uit de basis.
Passend Onderwijs: Een nieuwe werkelijkheid? STRATEGISCHE SESSIES (V)SO STRATEGISCHE SESSIES (V)SO Regio bijeenkomst April 2014.
Zicht op elke druppel Arjan Budding Marije Stronks Waterschap Vallei en Veluwe.
GRP VI ( ) Gemeentelijk Rioleringsplan. Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig transport.
1 Gemeente Rijkevorsel: K : Wegen- en rioleringswerken in Looi – Looiweg - Smeel 14/06/2016.
Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) Randprogramma 19 januari 2009.
Voortgang KRW-proces Harry ter Heegde KRW-coördinator provincie Limburg Maastricht, december 2009.
Afvalwater decentraal geregeld onder de Omgevingswet Kom in actie! Lisette Sanderse Jochem van Westerop.
Stand van zaken stelselwijzigingen AWBZ Monique van der Meulen 29 maart 2011.
Landelijke ontwikkelingen in de waterketen Hans van der Eem 10 december 2009.
Overlegtafel subsidiepartijen m.b.t. inkoop/contractverlenging 2017 Dinsdag 13 oktober van – uur.
Brede Bijeenkomst 6 oktober Themagroep Hemelwater WINNET, water innovatie netwerk Pitch door dhr. Herman Geerdes, Presentatie door Jacob van Wier/Erik.
Verbreed Afvalwaterakkoord “Maasduinen” 20 – 10 – 2010
Klimaatadaptatie & Wateroverlast
2016.
VNG Modelverordening hemelwater en grondwater
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
Afvalwater decentraal onder de Omgevingswet
Toekomstige veranderingen:
Routekaart verbreed GRP
Ambtelijk Waterpanel Limburg
Omgevingswet en omgevingsvisie
Gemeentelijk Rioleringsplan Haarlem voor periode 2018 t/m 2023
Grondwaterkwaliteit in de Omgevingswet
Ketenbureau i-Sociaal Domein
Gastcollege Waterketen
Een lerende en adaptieve organisatie
Transcript van de presentatie:

Samenwerking in de waterketen De uitdagingen voor de 2e helft Hein van Stokkom (UvW)

Bestuursakkoord Water (2011-2020) We zijn halverwege… Inleidende sheet om kort terug te kijken waar we staan anno 2015 halverwege de periode 2011-2020: Regionalisering goed op gang gekomen en ingevuld, visitatiecommissie, realisatie financiële ambities halverwege. Maar…uitdagingen voor de tweede helft. Daar hebben wij 15/10 met bestuurders dialoog over gevoerd. 27 februari 2013

Basisgedachten aanpak afvalwaterketen VNG / UvW Geen verlammende discussie over taken (zorgplichten) Structuur volgt inhoud: uitvoering werkprocessen centraal Aanpak gericht op Kosten, Kwetsbaarheid, Kwaliteit en Kennis Intensieve samenwerking gemeenten & waterschap: Beleidsvoorbereiding en investeringsprogrammering Uitvoering operationele taken (schaal) Even terug naar de oorspronkelijke inzet… Nu halverwege kan worden geconstateerd dat intensieve samenwerking goed op gang is gekomen en tegelijkertijd dat een echte gezamenlijke investeringsprogrammering nog moeilijk van de grond komt. Dat is een van de belangrijke uitdagingen voor de tweede helft… 27 februari 2013

Omgevingswet 2018 27 februari 2013 Een tweede grote uitdaging voor de tweede helft is de komst van de omgevingswet… De inwerking treding van de Omgevingswet betekent een verdere toename van de beleidsvrijheid voor gemeenten en waterschappen. Deze beleidsvrijheid brengt ook een aantal risico’s met zich mee. In de regionale samenwerking kan worden geanticipeerd op deze risico’s. 27 februari 2013

Omgevingswet en stedelijk waterbeheer (1) Planverplichting GRP vervalt vanaf 2020 Vastleggen rolverdeling tussen burgers/bedrijven en gemeente hemelwater en grondwater? Borgen afspraken lozingen gemeente en waterschap (o.a. overstorten)? Transparante bekostiging rioleringszorg (lange termijn doorkijk) Bestuurlijk borgen kwaliteit rioleringsbeheer Inspraak besluitvorming? De consequenties voor het stedelijk waterbeheer zijn relatief groot….. Het vervallen van het GRP vormt een risico en vraagt om een andere aanpak en werkwijze in de regio. 27 februari 2013

Omgevingswet en stedelijk waterbeheer (2) 2. Ontheffingsbevoegdheid buitengebied (GS) verdwijnt Hoe wordt vastgelegd of de gemeente of de perceeleigenaar aan zet is in het buitengebied? Wie bepaalt of de gemeente al dan niet moet zorgen voor inzamelen van afvalwater? En hoe is inspraak mogelijk over de keuzes? De consequenties voor het stedelijk waterbeheer zijn relatief groot….. 27 februari 2013

Omgevingswet en stedelijk waterbeheer (3) 3. Aansluitverplichting riolering vervalt Hoe kan een doelmatigheidsafweging meegenomen 4. Deregulering algemene lozingsregels Hoe kan voorkomen worden dat deregulering leidt tot regulering op lokaal/regionaal niveau via gemeentelijke verordeningen en keur? NB: Van alle dossiers, is deregulering het grootste in waterdossier! De consequenties voor het stedelijk waterbeheer zijn relatief groot….. Voor het waterdossier geldt dat er sprake is van de grootste deregulering tov andere dossier. Dus voor ons is de verandering het grootst!!!!! De vraag is dan: hoe kan de omgevingswet voor het onderdeel stedelijk waterbeheer worden geïmplementeerd. Eventueel vragen aan de zaal: wie heeft suggesties? 27 februari 2013

Samenwerken aan water.nl Handelingsperspectief Omgevingswet… Inzet: gezamenlijke ondersteuning BAW-partners BAW-partners werken gezamenlijke set met acties uit. Ook Stichting RIONED speelt hierbij een rol. Daarnaast werken VNG, UvW en VEWIN aan bestuurlijke afspraken gericht op leidende principes en een perspectief op de invulling van de beleidsvrijheid dir ontstaat voor met name gemeenten en waterschappen. Wij komen hier de komende maanden op terug…