De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VNG Modelverordening hemelwater en grondwater

Verwante presentaties


Presentatie over: "VNG Modelverordening hemelwater en grondwater"— Transcript van de presentatie:

1 VNG Modelverordening hemelwater en grondwater
Rob Hermans Stichting RIONED

2 Opbouw presentatie Uitgangspunten wetgeving
Keuzen voorafgaand aan de verordening De essentie van de modelverordening De praktische toepassing

3 Uitgangspunten wetgeving
Drie zorgplichten: afvalwater, hemelwater en grondwater Particulier in principe zelf verantwoordelijk voor verwerking hemelwater indien mogelijk Voorkeur voor scheiden, maar lokaal een doelmatigheidsafweging

4 Een nieuw instrument… Wat zegt de wet?
(Wet Milieubeheer, artikel 10.32a) Gemeenteraad kan bij verordening: Regels stellen voor het lozen van hemelwater en grondwater op de riolering Op termijn beëindigen van lozingen HW en GW op riolering (als dit redelijk is…)

5 Te maken keuzen Maatwerk-voorschrift ja Verordening ja Verplicht?
Particulier terrein? nee Alleen nieuwbouw: Bouwverordening nee ja Afkoppelen? nee

6 Essentie modelverordening
Mogelijkheid gebiedsgerichte benadering Per gebied wijze “afkoppelen” Uitsluiting inrichtingen Wm (hoeft niet) Onderbouwing in GRP Inwerkingtreding door gebiedsaanwijzing Mogelijkheid ontheffing Voorbereidingsprocedure

7 3 elementen Gebiedsaanwijzing Verordening GRP
Verplichting wordt concreet, bezwaar mogelijk, B&W Verordening GRP Kapstok, in heel de gemeente (NL?) hetzelfde, gemeenteraad Onderbouwing en afweging van maatregelen, gemeenteraad

8 De verordening Niet meer dan een regel vastgesteld door de gemeenteraad. Los van GRP en gebiedsaanwijzing geen betekenis.

9 Het GRP GRP regelt: Onderbouwing van het gevraagde
Afbakening van het gebied Fysieke factoren Wel of geen overlast Aanleiding door werkzaamheden Globale tijdsplanning

10 De gebiedsaanwijzing Hoe werkt het? Besluit B&W Begrenzing
Kennisgeving (brief) Eventueel ontheffen Zo nodig bestuursdwang / dwangsom

11 In de praktijk… Onderscheid is mogelijk in bijvoorbeeld:
Voor- en/of achterkant van daken en terreinen Verplicht scheiden, infiltreren of lozen op oppervlaktewater Al dan niet gekoppeld aan ingrepen in de openbare ruimte Alle gewenste combinaties van bovenstaande!

12 Voorbeelden Verplichte infiltratie (verbod lozing) voor 2012 in wijk met gemengd stelsel en wateroverlast (zonder ingrepen openbare ruimte) Bij de rioolvervanging in 2011 (van gemengd naar gescheiden) verplicht scheiden voorkant dak en erven voor het huis.

13 Redelijkheid Voorkom te grote ongelijkheid tussen burgers, toets op redelijkheid: Balans tussen kosten en baten Alternatief: bodemopbouw, open water Reductie problemen en/of overlast Politieke afweging: Er mag veel, het is de vraag wat de gemeenteraad wel en niet wenst.

14 Wat regelt het VNG-model niet?
Regels kwaliteit lozingswater Te locatiespecifiek, moeilijk handhaafbaar Afwijkingen op regels gesteld in lozingsbesluiten, bijvoorbeeld van tijdelijke bemalingen (Q en t) Specifiek, meestal niet nodig. Met de wettelijke verordeningsbevoegdheid is het niet mogelijk om bepaalde bouwmaterialen (zink, koper) te verbieden!

15 Boodschappen Veel is mogelijk zonder verordening
In juridische zin via bouwregelgeving en lozingenbesluiten In algemene zin door voorlichting en procesaanpak Verordening, gebiedsaanwijzing en GRP vormen een onlosmakelijk trio. Beleidskeuzes en onderbouwing zitten NIET in de verordening, maar GRP

16 Meer informatie? www.riool.net > lozen en aansluiten
Voor gebiedsgerichte afweging: Leidraad riolering, module A1200. Of:


Download ppt "VNG Modelverordening hemelwater en grondwater"

Verwante presentaties


Ads door Google