Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Haptotherapie, wat is dat?
Advertisements

Depressie bij kinderen en jeugdigen
Door: Karlijn, Amber & Stefani. H23.
De zelfbeoordelingstest
Workshop Knallende ruzie
Expertisegroep Haptotherapie en Topsport (Sjoerd van Daalen), voor NOC*NSF, 3 april 2013.
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Schaamte Zelfbeeld en Agressie
Suïcide Dagelijks sterven in Vlaanderen drie mensen door zelfdoding Minstens éénmaal per week pleegt een leerling zelfmoord.
Behandeling van suïcidaal gedrag bij jongeren
Ben ik de enige? Een op de zes Nederlanders last heeft van somberheid, angst of andere klachten personen krijgen een depressie jaarlijks 1,1 miljoen.
Programma Hoe doe ik een goede suiciderisico- inschatting (bij bordelinepatient) Kan ik zelfmoord voorkomen? Hoe kan ik als huisarts scherper signaleren,
SoSe Met mij alles goed Het perspectief van de ervaringsdeskundige Marcia Kroes Topzorg in de GGZ-verpleegkunde 26 mei 2008.
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
inleiding Vb1: Bas is erg huilerig, komt nauwelijks tot spelen
Perl Kohen1BaOAOICT en bronnen. Er is vaak onderkenning van dyslexie bij volwassenen →ontstaan en signaleren in de basisschoolleeftijd Sociaal-emotionele.
DE OPVANG VAN NABESTAANDEN NA EEN SUÏCIDE
PATIËNTGERICHT COMMUNICEREN
Communicatiehandvatten Blijf in contact
CanDo Coaching.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
“Awel, ik zie het niet meer zitten”
Zijn obese mensen eetverslaafd?
Depressie bij ouderen.
Om soms eens dieper over na te denken
Depressieve beelden bij kinderen en pubers: laat ze er niet mee zitten
Borderline een leven vol chaos wisselende stemmingen angsten eetbuien depressies wantrouwen minderwaardigheidsgevoelens verdriet wanhoop boosheid zelfkritiek.
Psychiatrie Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd
Sociale ontwikkeling 2 Sociale cognitie en gedrag sekserollen
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
College 4; H7 op zoek naar avontuur en h8 kenmerkende problemen.
Luisteren en feedback Hoofdstuk 15 VP15 Begeleidingskunde
Psychologieles 5 lesweek 5
Determinanten en andere beïnvloedende factoren bij medicatiegebruik
Pesten is kindermishandeling Elyne Deloddere1BASWB RHIZO-projectgroep.
Psychische stoornissen
Welkom ik maak me sterk.
Automutilatie bij jongeren
Van de regen in de drup? Over het opnemen van suïcidale adolescenten met borderline persoonlijkheidsproblematiek Rosanne de Bruin.
invloed van psychologische factoren op revalidatie en adaptatie
Grenzen Eerlijk communiceren over wat je denkt, ook als je iets niet wilt. Mag dat?
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
1 Leefstijl en gedrag Hoe verander ik? Drs. Marloes Hogenelst GZ psycholoog Medische Psychologie
Toepassing van de richtlijn in de GGz WSPD congres 2014 ‘Suïcidepreventie van morgen’ WTC Leeuwarden, 10 september 2014 Toon Rutgers, psychiater.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
STRESS OP HET WERK. Kort profiel Cruciaal  December 1999 opgericht  te Alphen aan den rijn  Lokatie: Tauro Trade Center.
DE WEEK VAN DE PIJN 2016 “GEEF CHRONISCHE PIJN EEN GEZICHT“ 26 SEPTEMBER - 1 OKTOBER 2016.
Kopzorgen Bij parkinson niet alles is wat het lijkt A.Nouws Nouws Hulp bij parkinson.
 Onderscheid pesten en plagen Plagen:Pesten: - gelijkwaardige machtsstrijd- ongelijkwaardige machtsstrijd, hulpeloos, machteloze positie - weerbaarheid.
Breathfulness Korte test of Breathfulness iets voor jou kan betekenen Breathfulness Academy Vraag 1 – waar zit je adembeweging meestal? Hoog (borst)Laag.
Stoebel Daphne..  Inleiding  Begrip verlegenheid en de kenmerkende aspecten  De verschillende aspecten van verlegenheid 1. Situatie 2. Gedrag 3. Gedachten.
Suïcidepreventie Een workshop over het herkennen en bespreekbaar maken van suïcidale gedachtes en de wanhoop die daaraan ten grondslag ligt. Marije Blauen.
De onzichtbare gevolgen van Parkinson
Keuzes maken.
Depressie: een sterke emotie - ziekte
Omgaan met gevoelens.
LOB zeven stappen naar succes
Gebrokenheid onder jongeren
Verlies & Rouw September les 3 Mirjam Enderle.
Psychiatrische ziekte en werk
Agressie Les 2.
Woede SESSIE 13.
DISSOCIATIE SESSIE 3.
Schuld en schaamte SESSIE 15.
Goed uit elkaar Gemeente Haaksbergen ( naar voorbeeld van Gemeente Hengelo) 11 april 2018 Karin Dijkman.
Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Intensieve begeleiding

Combinatietraject relatieverslaving en codependentie
Gewoon pubergedrag? Over Relaties
Transcript van de presentatie:

Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag Suzanne de Klerk, Arnold van Emmerik en Anne van Giezen

Hoofdstuk 1: Wat is er met me aan de hand? Wat is zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag? Theorie, praktijk en oorzaken Redenen en motieven voor zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag Veelvoorkomende redenen en motieven Gevolgen van zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag Gevolgen op korte termijn en gevolgen op lange termijn Depressie en persoonlijkheid Samenvatting

Wat is zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag? THEORIE Zelfbeschadiging Suïcidaal gedrag = doelbewust toebrengen van schade of pijn aan je eigen lichaam. Synoniemen: ‘automutilatie’, ‘zelfverwonding’, ‘zelfdestructief gedrag’ en ‘parasuïcide’ Niet altijd duidelijke wens tot zelfdoding (doel ≠ sterven) Voorbeeld: Esther = (denken aan) zichzelf doelbewust van het leven beroven Synoniem: ‘suïcidaliteit’ Benaming voor zowel de poging zelf als de gedachten of het plannen van een suïcidepoging Resultaat: ‘zelfdoding’, ‘zelfmoord’, ‘suïcide’ of ‘tentamen suicidii’ Voorbeeld: Martine

PRAKTIJK Zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag moeilijk te onderscheiden Mensen die zichzelf beschadigen, hebben vaak gedachten over de dood en beschadigen zichzelf soms zodanig dat er wel gesproken kan worden van een suïcidepoging.

Oorzaken (Volgens Prof. Dr. Mark Williams) Overeenkomstige oorzaken: Gevoel in de val te zitten Heeft sociale, biologische en psychologische wortels (zoals traumatische ervaringen, chronische stress) Verschillende oorzaken: Bij suïcidepogingen: vast zitten in een val en verwachting daar nooit meer uit te komen. Bij zelfbeschadiging: poging om uit die val te komen.

Redenen en motieven voor zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag Veelvoorkomende redenen en motieven Om nare gevoelens te stoppen Om te stoppen met denken Om hulp te krijgen Om te sterven Om maar iets te voelen, ook al is het pijn Om mezelf te straffen Om even rust te krijgen

Om ergens onderuit te komen Om weg te komen of te ontsnappen aan gedachten, herinneringen, gevoelens of andere mensen Om angst, spanning of boosheid te verlichten Om me niet meer gevoelloos of dood te voelen Om mezelf af te leiden van andere problemen Om gevoelens van eenzaamheid en leegte te verlichten Om gevoelens van schaamte en zelfhaat te stoppen Om boosheid of frustratie te uiten Om me niet meer verdrietig te voelen Om een suïcidepoging te voorkomen Om me te bevrijden van nare ervaringen Om de controle terug te krijgen Om verlichting te krijgen van overweldigende emoties Om innerlijke pijn om te zetten in lichamelijke pijn

Gevolgen van zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag GEVOLGEN OP KORTE TERMIJN GEVOLGEN OP LANGE TERMIJN Gevoel van controle, ontspanning of opluchting Gevoelens van schuld, schaamte en waardeloosheid nemen toe Een negatieve invloed op sociale situatie kan Blijvende littekens Onderzoek: Hoe vaker je jezelf hebt beschadigd of een suïcidepoging hebt ondernomen, des te groter het risico wordt dat je dit later opnieuw zult doen.

Depressie en persoonlijkheid Gedachten over dood en suïcide komen regelmatig voor bij depressie Bepaalde persoonlijkheidstrekken (zoals borderline persoonlijkheidsstoornis) Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS): Kenmerken: impulsiviteit, instabiliteit en snelle wisseling van stemmingen, heftig reageren op stress en moeite om jezelf te beheersen

Samenvatting Zelfbeschadiging = het jezelf doelbewust toebrengen van letsel, zonder daarbij de bedoeling te hebben om jezelf van het leven te beroven. Suïcidaal gedrag = een suïcidepoging, gedachten aan de dood of aan suïcide en het maken van plannen voor een suïcidepoging. Zelfbeschadiging ≠ suïcidaal gedrag, maar lijken wel op elkaar en hebben veel met elkaar te maken. Redenen en motieven voor zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag. Deze kunnen verschillen voor beide gedragingen. Depressieve gevoelens en specifieke persoonlijkheidstrekken spelen vaak een rol bij zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag.