De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Haptotherapie, wat is dat?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Haptotherapie, wat is dat?"— Transcript van de presentatie:

1

2 Haptotherapie, wat is dat?
WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

3 Haptonomie: kennis over voelen
Hapsis: voelen Nomos: kennis WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

4 Als mens zijn we sterk wanneer voelen en denken goed samen werken.
WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

5 WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?
Voelen doe je met je lichaam Van een aangrijpend verhaal krijg je kippenvel. Een probleem kan als een steen op je maag liggen. Een mens kan gebukt gaan onder zorgen. Klamme handen en knikkende knieën kun je krijgen bij iets spannends. Je kunt stralen van blijdschap en geluk. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

6 Een eencellig organisme opent de celwand voor voedingsstoffen
De meest fundamentele beweging van een levend wezen is “openen” en “sluiten”. Een eencellig organisme opent de celwand voor voedingsstoffen en sluit zich voor wat schadelijk is. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

7 WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?
Mensen kunnen genuanceerd voelen, bijv: een stilte kan vredig zijn, of drukkend, of dreigend. We kunnen aan ons lichaam merken of een stilte je goed doet: je kunt het er benauwd van krijgen of er door ontspannen. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

8 Voelen naar buiten en voelen naar binnen.
Voelen naar buiten: merken wat er om je heen gebeurt, wat er in andere mensen omgaat. Voelen naar binnen: merken wat er binnen jezelf gebeurt, er weet van hebben welke gevoelens er in jezelf omgaan. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

9 WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?
Mensen kunnen het contact met een deel van hun gevoel verliezen. De deur naar buiten kan dicht zijn. Dan voel je niet meer wat er met anderen gebeurt, of je laat niet merken wat er in je omgaat. De deur naar binnen kan dicht zijn. Dan voel je niet meer wat er in jezelf omgaat, of je kunt dat niet met een ander delen. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

10 WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?
Gevoelens die “niet horen” of die “te heftig zijn” worden soms genegeerd of weggestopt. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

11 WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?
Als er heel veel werk “moet”, kun je een hele tijd vermoeidheid, pijn of boosheid wegredeneren. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

12 Bijvoorbeeld bij ruzie, ziekte, of verlies. Een manier van overleven.
Soms zijn ingrijpende levensgebeurtenissen zo groot, dat we ons een tijdje voor signalen van ons gevoel afsluiten. Bijvoorbeeld bij ruzie, ziekte, of verlies. Een manier van overleven. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

13 WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?
Weggestopte gevoelens zijn voelbaar: Je wordt er moe van. Je stem klinkt benauwd. Je bewegingen worden niet afgemaakt. Sommige stukken van je lijf voelen leeg of strak. enz. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

14 Binnen de haptotherapie wordt dit vermogen (opnieuw) aangesproken.
Ieder mens heeft in principe het vermogen tot (her-) ordenen en zelfhulp. Binnen de haptotherapie wordt dit vermogen (opnieuw) aangesproken. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

15 kan weggestopte emotie weer gaan stromen,
Door contact te maken met wat het lichaam aangeeft, door zonder oordeel te voelen wat er is, kan weggestopte emotie weer gaan stromen, waardoor er weer ruimte en energie vrij komt voor verdere ontwikkeling. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

16 WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?
Haptotherapie kan aanknopingspunten bieden bij: Geestelijke en lichamelijke overbelasting, stress en burn out. Problemen in relaties en contacten. Depressieve klachten. Verwerken van trauma’s uit heden en verleden. Lusteloosheid en besluiteloosheid. Lichamelijke klachten die mogelijk een psychische oorzaak hebben, zoals spier–, maag– of rugklachten, en slaapstoornissen. Haptotherapie kan ook ondersteunend zijn naar psychotherapie of bij begeleiding door een seksuoloog. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?

17 WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?
Werkwijze De start is steeds een kennismakings-gesprek, waarin onderlinge verwachtingen worden verkend. Na drie of vijf werksessies maken we een pas op de plaats. Zijn we op de goede weg? Op basis daarvan worden vervolgafspraken gemaakt. WAT IS HAPTONOMIE EN WAT IS HAPTOTHERAPIE?


Download ppt "Haptotherapie, wat is dat?"

Verwante presentaties


Ads door Google