Onderzoek Kritische Succesfactoren Implementatie Beleid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Taskforce Strategische Personeelsplanning
Advertisements

OBP actief! 24 november 2008 Jacqie van Stigt Projectleider LBP FNV Bondgenoten.
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
STRATEGISCHE PLANNING
Kritische succesfactoren bij reorganisaties
het succes van een organisatie het welbevinden en succes
Waarom een vitale organisatie positief werkt
1. 2 ‘EEN MANAGER MOET VAN MENSEN HOUDEN’ 3 STRATEGIE WEES GEWOON OVERTUIGD DAT HET ALTIJD MET MENSEN BEGINT.
AISHE cursus Rollen auditor in AISHE proces 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Vise op de toekomst van de dirco
Loopbaancentrum Zwolle
OR-platform 15 november.
COMPETENTIEONTWIKKELING
Vitale en weerbare medewerkers
Gezondheidsmanagement
Leven Lang Leren en EVC mr drs J.C.N. van Kessel 10 oktober 2008.
Beleidscyclus P&O. Planning beleidsrapport P&O 2003.
Hoofdstuk 8 Implementatie
Wat is een communicatieplan?
Hoe geef je organisatie ontwikkeling echt vorm?
NVP Strategische personeelsplanning en talent management
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
LEA en sociaal-economische ontwikkelingen Samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs Nieuwegein 20 januari 2011 Pim Kalkman.
SOCIALE INNOVATIE EN DIVERSITEIT
Organisatieontwikkeling NPO (1)
Langer doorwerken door oudere werknemers
Netwerk Ouderenzorg Regio Noord 5e subsidieronde Nationaal Programma Ouderenzorg.
Work Ability Index.
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
AutiWorks start open training ‘Autisme Werkbaar’
FLOW WEP Toepassing bij [corporatie].
Nike Supply Chain Management
Participatie in de praktijk
H2 Organisatiestructuur
Functiefamilies Vlaamse overheid
7 Kernwaarden van Delta Lloyd Groep
Masterclass Duurzame inzetbaarheid & Mobiliteit. Werkgroep DI waarin management, staf en ARBO waar verbinding van de organisatie op het gebied van DI.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 12 – Omgevingsinvloeden Business IT & Management
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
KWALITEIT EN ORGANISATIE WEEK 2 Schpa 2.57.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Hoofdstuk 3 Internationaliseringstheorieën.  Het belang van locatievariabelen bij beslissingen over investeringen in het buitenland.  3 voorwaarden:
1……………………….. Doeltreffende samenwerking Markermeer - IJmeer 12 november 2015 Corné Nijburg.
Eenduidige werkgeversbenadering Marcel Tijdhof en Han Holtkamp (POWI) Hengelo, 26 mei 2011.
Werkgroep MOF-MOD 28 mei 2013 Hugo Hoogwijs, afdelingshoofd MOD DAR-iV Bijlage 5: PROJECT INTEGRATIE MANAGEMENTONDERSTEUNENDE DIENSTEN MOD DAR-iV - MOD.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
Onderzoeksproject samenwerkende archiefdiensten 1.
Maatwerk is goedkoper dan standaard GEMEENTE ROTTERDAM Bestuurs- en Concernondersteuning.
27/10/2016 Medische zorgen bij de politie Opportuniteiten voor uitbesteding, rationalisering en vereenvoudiging DGR.
Double Quality Counseling VEENENDAAL
Medewerkersonderzoek Workshops “aan de slag” 13 en 14 september 2017
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Informatiebijeenkomst 22 maart 2016
Projectplan en fasering BGT regio Nijmegen
Effectief innoveren = duurzaam vernieuwen
Uitkomsten Beste Werkgevers
Vijf stappen Borgen Bewustwording Bespreekbaar maken Bewerkstelligen
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
De afdelingsfoto 11 september 2012 Truus van der Sanden Hester Wagenvoort Ellen Hulspas Sophia Revalidatie Delft.
Duurzame inzetbaarheid
Werkgevers wendbaar aan de slag
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Human Resources Accounting
Rockwool Duurzame Inzetbaarheid
FLOW WEP Toepassing bij [corporatie].
Integrale Arbeidscoach
Informatiebijeenkomst Wendbaar aan het werk Zuid -Nederland
Transcript van de presentatie:

Onderzoek Kritische Succesfactoren Implementatie Beleid Duurzame Inzetbaarheid December 2011 Koen Lim Astrid van den Hoek

Uitkomsten onderzoek Duurzame inzetbaarheid is belangrijk. In welke fase organisaties zich ook bevinden, de medewerkers gaan in de toekomst de concurrentiestrijd in de markt beslissen. De ambitie van de directie op dit terrein is dan ook belangrijk voor de toekomst van een organisatie. Zonder ambitie op het hoogste niveau van een organisatie kan beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid niet succesvol geïmplementeerd worden. Uiteraard spelen externe factoren, en dan met name de structuur van de markt (prijs- of toegevoegde waarde concurrentie), een rol. Maar ook binnen de organisaties zijn daarnaast legio factoren te benoemen die invloed hebben op het slagen van beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. De belangrijkste factoren maar staan op de volgende pagina benoemd. Per organisatie kunnen er nog elementen aan toe worden gevoegd of zijn sommige meer of minder belangrijk. Het blijft uiteindelijk maatwerk in de unieke context van elke organisatie.

Succes- en faalfactoren Externe factoren: De economische situatie Beleid en structuur in de branche Situatie op de arbeidsmarkt en concurrentie Interne factoren: Vertrouwen tussen medewerkers en werkgever De mate van verankering van het beleid in de organisatie Langere termijn visie in beleid Stabiliteit van de organisatie (bijvoorbeeld in een fusiesituatie of niet) Urgentiebesef (met name voor organisaties in de lagere fasen, in de hogere fasen wordt veelal vanuit visie en geloof gewerkt) Communicatie aangepast op niveau medewerkers Betrokkenheid en draagvlak bij lijnmanagement, bestuur en medewerkers op de werkvloer Dedication bij HR medewerker(s) Gezondheidsbeleid als basis in orde, dan is doorgroei naar integraal inzetbaarheidsbeleid mogelijk Bereidheid bij de organisatie om in duurzame inzetbaarheid te investeren Ambitie top down, maar uitrollen ook bottom up Leidinggeven op basis van individuele competenties van medewerkers Mate waarin verantwoordelijkheid voor uitvoering steeds meer bij medewerkers gelegd kan worden (voor de hogere fasen) Uitwisseling in kennis tussen functies en generaties (voor de hogere fasen) Mogelijkheden voor job rotation en functieverbreding Meetbare doelstellingen en inzicht in de kosten van de problematiek en de voortgang voor continuïteit van het beleid (bijvoorbeeld werkvermogen, verzuim) Volwassen arbeidsrelatie (voor de hogere fasen) Voor een succesvolle implementatie van beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid is een aanpak op verschillende niveaus binnen de organisatie noodzakelijk. De kern is maatwerk voor de individuele medewerker, afhankelijk van zijn of haar werkvermogen, talenten en voorkeuren. Hiervoor is een leidinggevende die kennis heeft van duurzame inzetbaarheid en die in staat is dit in maatwerk te realiseren van groot belang.

Afgeronde activiteiten Interviews met de volgende organisaties: Siemens Nederland Movares Romaro Schoonmaakgroep Gemeente Leidschendam Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam Sociaal Fonds Taxi Nationale Nederlanden EON Energie AkzoNobel Sabic IP Elkerliek Ziekenhuis St. Anthonius Ziekenhuis Vivre STIGAS Krehalon Gulpener Deventer Groenbedrijf

Ronde tafelgesprek met koepels en brancheorganisaties Inventariseren en categoriseren succes- en faalfactoren uit de interviews, het ronde tafelgesprek en uit literatuuronderzoek Uitwerking aanpak duurzame inzetbaarheid in een gefaseerde aanpak Opzet publicatie uitwerken Gefaseerde aanpak Succes- en faalfactoren Uitwerking interviews Schrijven en redigeren publicatie

Huidige stand van zaken Het boekje is drukklaar. Zie de bijlagen voor voorbeelden. Na de proef volgt nog een laatste controle. Drukken in december 2011. Planning publiciteit: In februari 2012 officiële lancering van het boekje. Uitgave van eerste exemplaar aan vertegenwoordigers van de geïnterviewde organisaties, met vertegenwoordiging van de pers en het ministerie van sociale zaken. Verzending persberichten aan de relevante (vak) pers 5000 mensen die zich professioneel bezig houden met duurzame inzetbaarheid, bestand van Blik op Werk, de Nederlandse licentiehouder van de Work Ability Index worden bericht.

Budgetbesteding Voorbereiden interviews 4500 Uitvoeren interviews Bedragen in euro Voorbereiden interviews 4500 Uitvoeren interviews 15200 Out of pocket kosten 5500 Verwerken interviews 6000 Voorbereiden en houden panelbijeenkomst 2700 Schrijven publicatie 17600 Opmaak en drukwerk publicatie Totaal 57500