Niets nieuws... 3 januari 2016 Urk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Korte inleiding op de Psalmen & Vier vragen bij Psalm 1.
Advertisements

Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Pinksteren: Vervuld met de Geest, maar wat te doen als je relatie met Hem verzwakt is? V.E.G. Geldermalsen
Evangelie der genade Vragen :
´OMWILLE VAN MIJN NAAM´.
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
Les 19 deel 1a Noem jij eens een wijze spreuk?
Jan Elma Emma Loes Kees Corine Gerrit Bidden Zingen Psalm 62 vers 8 Eenmaal sprak God tot mij een woord, Tot tweemaal toe heb ik 't gehoord; Dat 's.
Spr.3:20 door zijn kennis zijn de waterdiepten gekliefd en druppelen de wolken dauw.
De tong.
Romeinen Denken en Dienen. Zie! Hinah! Zie, de dag van Jahweh komt, meedogenloos….
Waarom 'Spreuken'? 20 oktober 2013 Den Haag.
HOEZO BIDDEN?.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
OVER WAT JE ZEGT EN WAT JE DOET
WELKOM OP TOV!.
Genieten van genoeg Welkom op TOV! Vraag…? Wie, o wie is er echt tevreden met wat die heeft? En vindt dat die genoeg heeft?
‘voor de kinderen’.
Oudjaar 2011 Prediker 3:15 Voor alles wat er gebeurt is er een uur, wat er is, was er al lang; wat zal komen, is er altijd al geweest. God haalt wat voorbij.
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Welkom Israelzondag.
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 1998 Universal Songs t/a Essence Publishing 1/7 KOM, LATEN WIJ AANBIDDEN 540 (Frank van Essen)
28 september 2014 Zoetermeer. Openbaring 1 1 Openbaring van Jezus Christus, welke God Hem gegeven heeft om zijn dienstknechten te tonen hetgeen weldra.
Preek Jesaja 42: 1-9.
4 oktober 2014 Leusden.  het grote gebrek van de gangbare bijbelvertalingen  aeonen zijn onbekend en wegvertaald  in het NT komt 'AEON' 193x voor!
Woord van Leven Juli 2014.
WAT IS NIEUW? 4 jan Zoetermeer.
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
Wat is de zin van het leven?
Welkom in deze kerkdienst
"het slotwoord" Prediker 12
Zingen Vers 1 Wat drijft de volken, wat bezielt ze toch?
SMS bijbel-leesrooster Psalm 53:1-7. Voor de koorleider. Op: Machalat. Een leerdicht van David. De dwaas zegt in zijn hart: Er is geen God. Zij bedrijven.
Prediker 6. 1 Er is een kwaad dat ik waargenomen heb onder de zon, en dat zwaar drukt op de mens: Prediker 6 2.
26 oktober 2014 Zoetermeer deel 1. het (direct) voorafgaande in 'Openbaring'  19:11-21 verschijning van de Koning der koningen aan de volkeren  20:1-6.
1 Van David. Een psalm. Aldus luidt het woord des HEREN tot mijn Here: Zet u aan mijn rechterhand, totdat Ik uw vijanden gelegd heb als een voetbank voor.
6 juli 2014 Tollebeek x "de tweede dood" 1.Openb.2:1 2.Openb.20:6 3.Openb.20:14 4.Openb.21:8.
Vers 1 Lof zij den HEER, goed is het leven als 's Heren lof wordt aangeheven. Lieflijk en recht te allen tijde is 't onze God ons lied te wijden. Hij bouwt.
Zingen Vers 1 Wie op de HERE God vertrouwen staan als de Sion vast.
Preek 1 Koningen 16: :16 Elia op de Horeb Grieks orthodox icoon.
In deze dienst zal Ds. M. van Veelen voorgaan. Voor de dienst zingen we Lb. 126: 1 Na de zegen Ps. 99: 1, 2 Schriftlezing: Jes 52:7-10 en 1 Joh.1:1-4 Tekst:
Preek psalm 115 Niet ons, HEER, niet ons, geef uw naam alle eer,
Op hoop van zegen of vol verwachting klopt ons hart?
Een voorbeeld dat navolging verdient
Vers 1 O God, wil aan de koning schenken uw recht en wijs beleid, wil hem, de koningszoon, bedenken met uw gerechtigheid. Laat hij uw volk besturen, Here,
2 augustus 2015 Den Haag. 14 Om die reden buig ik mijn knieen voor de Vader, 15 naar wie alle vaderschap in hemelen en op aarde genoemd wordt, 16 opdat.
Blijven in het Woord tot erkentenis der Waarheid. Zaaier 3x.
Welkom Zondag 30 augustus 2015
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
Welkom Israelzondag.
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
28 januari 2016 Katwijk Paulus in 'Handelingen'. terugblik...  Na de tumult in zowel Thessalonika als Berea vertrok Paulus onder begeleiding naar Athene.
24 januari 2015 Den Haag. Nebukadnezar  machthebben van het Babylonische rijk en verwoester van de tempel & Jeruzalem 2Kronieken 36  het gouden hoofd.
Voor alles een bestemde tijd Prediker
25 februari 2016 Hendrik Ido Ambacht eeuw of eeuwigheid? van olam tot aion.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Waarom zijn we hier op aarde?. Wat is de zin van ons bestaan? Waar leef jij voor? Wat is jouw levensdoel? Waarom ben jij hier op aarde? Heb jij dat helder?
gouden tips voor de jongeling
allen treft eenzelfde lot...
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Transcript van de presentatie:

niets nieuws... 3 januari 2016 Urk

1 De woorden van Prediker, de zoon van David, koning te Jeruzalem. Hebr. KOHELET Eng. ecclesiastes (>Grieks) lett. samenvoeger, bij-elkaar-brenger 7x – 3x begin, 3x eind en 1x in het midden 1:1,2,12; 7:27; 12:(8),9,10 >

Prediker 12 9 En behalve dat Prediker wijs geweest is, heeft hij het volk in kennis onderwezen; en hij overwoog en onderzocht, hij stelde vele spreuken op. 10 Prediker zocht welgevallige woorden te vinden, een oprecht geschrift, betrouwbare woorden.

1 De woorden van Prediker, de zoon van David, koning te Jeruzalem. een Messiaanse titel - Mat.1:1

Prediker 1 2 Ijdelheid der ijdelheden, zegt Prediker, ijdelheid der ijdelheden! Alles is ijdelheid! zie verwante vertaalwoorden >

Prediker 1 2 Ijdelheid der ijdelheden, zegt Prediker, ijdelheid der ijdelheden! Alles is ijdelheid! alles "onder de zon" (zie vervolg)

+ - 3 Welk voordeel heeft de mens van al zijn zwoegen, Prediker 1 3 Welk voordeel heeft de mens van al zijn zwoegen, waarmee hij zich aftobt onder de zon? + -

en het andere geslacht komt, maar de aarde blijft altoos staan. Prediker 1 4 Het ene geslacht gaat en het andere geslacht komt, maar de aarde blijft altoos staan.

en het andere geslacht komt, maar de aarde blijft altoos staan. Prediker 1 4 Het ene geslacht gaat en het andere geslacht komt, maar de aarde blijft altoos staan. St. Vert. "in der eeuwigheid" Hebr. LE' OLAM toch zal ze vergaan... Ps.102:27; 2Petr.3:10 zie commentaar 'Korte Verklaring' >

'de Korte Verklaring' (bij Prediker 1:4); prof. G. CH. Aalders: Bovendien bedenke men dat het woord 'eeuwig' in het Hebreeuws in den regel niet den zin heeft dien wij er aan plegen te hechten. Het drukt slechts uit een lange tijd...

en het andere geslacht komt, maar de aarde blijft altoos staan. Prediker 1 4 Het ene geslacht gaat en het andere geslacht komt, maar de aarde blijft altoos staan. "de aarde" (HA' ARETHS) is in de Bijbel geen hemellichaam maar het land waarop we staan, lopen, wonen, enz. Gen.1:5 En God noemde het droge aarde

5 De zon komt op en de zon gaat onder Prediker 1 5 De zon komt op en de zon gaat onder en hijgend ijlt zij naar de plaats waar zij opkomt. = taal van de waarneming de aarde staat en zon komt op en gaat onder

5 De zon komt op en de zon gaat onder Prediker 1 5 De zon komt op en de zon gaat onder en hijgend ijlt zij naar de plaats waar zij opkomt.

6 De wind gaat naar het zuiden en draait naar het noorden, Prediker 1 6 De wind gaat naar het zuiden en draait naar het noorden, aldoor draaiend gaat hij voort en op zijn kringloop keert de wind weer terug. ontbreekt in de grondtekst (zie St. Vert.) Het gaat nog steeds over de zon. Die gaat naar het zuiden in de winter en naar het noorden in de zomer. >

North South

6 De wind gaat naar het zuiden en draait naar het noorden, Prediker 1 6 De wind gaat naar het zuiden en draait naar het noorden, aldoor draaiend gaat hij voort en op zijn kringloop keert de wind weer terug. Lett. de wind keert (voortdurend) om

6 De wind gaat naar het zuiden en draait naar het noorden, Prediker 1 6 De wind gaat naar het zuiden en draait naar het noorden, aldoor draaiend gaat hij voort en op zijn kringloop keert de wind weer terug. meervoud: rondgangen

7 Alle beken stromen naar de zee, nochtans wordt de zee niet vol; Prediker 1 7 Alle beken stromen naar de zee, nochtans wordt de zee niet vol; naar de plaats waarheen de beken stromen, daarheen stromen zij altijd weer.

7 Alle beken stromen naar de zee, nochtans wordt de zee niet vol; Prediker 1 7 Alle beken stromen naar de zee, nochtans wordt de zee niet vol; naar de plaats waarheen de beken stromen, daarheen stromen zij altijd weer.

en het oor wordt niet vervuld van horen. Prediker 1 8 Alle dingen zijn onuitsprekelijk vermoeiend; het oog wordt niet verzadigd van zien, en het oor wordt niet vervuld van horen. > de beschrijving is eindeloos herhalend

en het oor wordt niet vervuld van horen. Prediker 1 8 Alle dingen zijn onuitsprekelijk vermoeiend; het oog wordt niet verzadigd van zien, en het oor wordt niet vervuld van horen. > het waarnemen van al deze cirkelgangen geeft geen voldoening...

9 Wat geweest is, dat zal er zijn, Prediker 1 9 Wat geweest is, dat zal er zijn, en wat gedaan is, dat zal gedaan worden; er is niets nieuws onder de zon.

9 Wat geweest is, dat zal er zijn, Prediker 1 9 Wat geweest is, dat zal er zijn, en wat gedaan is, dat zal gedaan worden; er is niets nieuws onder de zon.

10 Is er iets, waarvan men zegt: Ziehier, dat is nieuw. Prediker 1 10 Is er iets, waarvan men zegt: Ziehier, dat is nieuw. Het was er al in verre tijden, die voor ons waren.

10 Is er iets, waarvan men zegt: Ziehier, dat is nieuw. Prediker 1 10 Is er iets, waarvan men zegt: Ziehier, dat is nieuw. Het was er al in verre tijden, die voor ons waren. Hebr. olamiem Gr. aionen St. Vert. eeuwen >

zal er geen heugenis wezen bij hen die nog later leven zullen. Prediker 1 11 Er is geen heugenis van de vorige tijden, en ook van de latere, die er zullen zijn, zal er geen heugenis wezen bij hen die nog later leven zullen.

zal er geen heugenis wezen bij hen die nog later leven zullen. Prediker 1 11 Er is geen heugenis van de vorige tijden, en ook van de latere, die er zullen zijn, zal er geen heugenis wezen bij hen die nog later leven zullen.

was koning over Israel te Jeruzalem; Prediker 1 12 Ik, Prediker, was koning over Israel te Jeruzalem; Salomo is de enige "zoon van David" (1:1) die koning te Jeruzalem was "over Israël". Na hem scheurde het koninkrijk en behield de dynastie slechts Juda en Benjamin.

13 en ik zette mijn hart erop om na te vorsen en onderzoek te doen Prediker 1 13 en ik zette mijn hart erop om na te vorsen en onderzoek te doen naar de wijsheid in alles, wat onder de hemel geschiedt...

13 en ik zette mijn hart erop om na te vorsen en onderzoek te doen Prediker 1 13 en ik zette mijn hart erop om na te vorsen en onderzoek te doen naar de wijsheid in alles, wat onder de hemel geschiedt...

13 (...) Dat is een kwade bezigheid, die God aan de mensenkinderen Prediker 1 13 (...) Dat is een kwade bezigheid, die God aan de mensenkinderen gegeven heeft om zich daarmee te kwellen. De (verbonds-)naam van God wordt niet genoemd in Kohelet het gaat om de relatie tussen de mens en zijn Schepper-God

13 (...) Dat is een kwade bezigheid, die God aan de mensenkinderen Prediker 1 13 (...) Dat is een kwade bezigheid, die God aan de mensenkinderen gegeven heeft om zich daarmee te kwellen. elders o.a.: verdrukken (Jes.53:7) vernederen (1Kon.8:36), verootmoedigen (Jes.58:3)

Prediker 3 10 Ik heb in ogenschouw genomen de bezigheid, die God aan de mensenkinderen gegeven heeft om zich daarmee te kwellen. (...)

Prediker 3 14 Ik heb ingezien, dat al wat GOD doet, voor eeuwig is; daaraan kan men niet toedoen en daarvan kan men niet afdoen; en GOD doet het, opdat men voor zijn aangezicht vreze. 15 Wat is, was er reeds lang, en wat zijn zal, is reeds lang geweest; en GOD zoekt weer op, wat voorbijgegaan is.