1e WO Het verlies van Duitsland.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1e WO Het verlies van Duitsland.
Advertisements

Het einde van de Eerste Wereldoorlog
De Eerste Wereldoorlog: Oorlogsvoering, revolutie en vrede
De tijd van de wereldoorlogen
Het buitenlands beleid leerdoelen • Weten tegen welke achtergrond de Amerikaanse regering de Monroedoctrine afkondigde; • Kunnen aangeven waaom.
De tijd van: Wereldoorlogen
De Tweede Wereldoorlog
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 3 – Verloop – deel 2
Eerste Wereldoorlog 6.4, Een vrede voor altijd?.
Eerste Wereldoorlog 6.3, De Groote Oorlog.
WO I.
Hoofdstuk 5.
Interbellum en Vrede van Versailles.
Verloop van WO I.
Wereldoorlogen Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Verloop – deel 1.
De Eerste Wereldoorlog
Paragraaf 2 Russische revolutie.
Hoofdstuk 2 W.O II.
Agressieve politiek van Hitler.
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
De Eerste Wereldoorlog: oorzaken en aanleiding
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
Wereldoorlogen Kenmerk 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43 A: verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Wereldoorlog I.
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Hitler aan de macht.
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Tijd van wereldoorlogen,
Paragraaf 2: Economische crisis
De eeuw van de Holocaust
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
WO I
De Grote Oorlog
Oorlog en Vrede William Sherman: Oorlog is hel! Karl von Clausewitz:
VredesverdragenVredesverdragen Genoemd naar een buitenwijk van Parijs net als Sèvres (Turkije) en St. Germain (Oostenrijk-Hongarije) Frankrijk, Engeland.
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Agressieve politiek van Hitler Hitler aan de macht in 1933 Er was veel armoede dus; Hitler beloofde een einde te maken aan het.
Duitsland had al ruim voor het uitbreken van de oorlog een tactisch plan voor de aanval op Frankrijk klaarliggen! Doel Niet alleen zo snel als mogelijk.
De Eerste Wereldoorlog: Oorzaken en aanleiding
De Tweede Wereldoorlog
Duitsland werd na WO-I…
De Tweede Wereldoorlog
Eindexamen 2016 Oriëntatie kennis en historisch besef:
“If the Kaiser does not abdicate, the social revolution is inevitable. But I do not want it, I even hate it like sin.” Friedrich Ebert, SPD politician.
Eerste Wereldoorlog het einde en de gevolgen
Duitsland Hoofdstuk 3 De Eerste Wereldoorlog II
De Twee wereldoorlogen Tijd voor de oorlogen Vijf grote landen uit Europa hebben veel macht over de wereld: Engeland Frankrijk Rusland Duitsland.
VERENIGDE STATEN De weg naar wereldmacht | Het federale bestuur | The Roaring Twenties.
Eerste Wereldoorlog oorzaken en aanleiding Tijd van wereldoorlogen 1900 – 1950.
H11.2 De Eerste Wereldoorlog
Het interbellum Duitsland: van democratie naar dictatuur
De Tweede wereldoorlog Deel II
Thema 10 Europa.
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Verloop – deel 1
Europa in 1914.
DE TWEEDE WERELDOORLOG HOOFDSTUK 4
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
Wereldoorlogen en staat en natie
Vrede? Een valse start van het interbellum
§1.2 De Grote Oorlog In deze paragraaf leer je over:
Wereldoorlogen Kenmerken 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43: Verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
§1.3 Revolutie in Rusland In deze paragraaf leer je over:
Bondgenoten 3.1 Leven in loopgraaf verschrikkelijk, wachten op fluitje in de kou en modder Met honderden tegelijk wordt je dan gedwongen de loopgraaf uit.
Presentatie over: Paul Tibbets.
Thema 10 Blok 2: Tweede Wereldoorlog
Transcript van de presentatie:

1e WO Het verlies van Duitsland.

De 1e Wereldoorlog was een totale oorlog De 1e Wereldoorlog was een totale oorlog. Een totale oorlog is een oorlog waarin niet uitsluitend de legers, maar de gehele maatschappij (ook het thuisfront) meevecht. Dit maakt ook burgerdoelwitten een legitiem doelwit.

Tijd van wereldoorlogen. 9.1 De Eerste Wereldoorlog. 1900-1950 9.1 De Eerste Wereldoorlog. Belangrijke gebeurtenissen in het voorlaatste oorlogsjaar, 1917. 1917: In Rusland breekt een revolutie uit (zie par. 9.3). In 1918 stopt Rusland met de oorlog en sluit het een vredesverdrag met Duitsland en Oostenrijk-Hongarije (verdrag van Brest-Litovsk). Duitsland kan extra troepen gaan inzetten in Frankrijk. GEVOLG

Tijd van wereldoorlogen. 9.1 De Eerste Wereldoorlog. 1900-1950 9.1 De Eerste Wereldoorlog. Belangrijke gebeurtenissen in het voorlaatste oorlogsjaar, 1917. 1917: De Verenigde Staten verklaren Duitsland de oorlog. Achtergronden: Duitse onderzeeërs hadden Amerikaanse schepen aangevallen vrees dat de geallieerden hun leningen van Amerikaanse banken niet meer zouden kunnen terugbetalen ‘to make the world safe for democracy’ (president Wilson) Directe aanleiding: het Zimmermanntelegram. De Duitse minister van buitenlandse zaken Zimmermann stuurde een telegram naar de ambassadeur in Mexico, met het verzoek om Mexico over te halen deel te nemen aan de Eerste Wereldoorlog aan de kant van Duitsland. GEVOLG

Tijd van wereldoorlogen. 1900-1950 9.1 De Eerste Wereldoorlog. Het Zimmermanntelegram

Belangrijke gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar 1918. De versterking aan de zijde van de Geallieerden met een miljoen gemotiveerde Amerikaanse soldaten luidde het einde van de oorlog in. In Duitsland breken opstanden uit: hongersnood vanwege Britse blokkade het thuisfront heeft weinig vertrouwen meer in een goede afloop

Einde van de Oorlog. In november 1918 breken er daarom in Duitsland opstanden uit. Het begint met een muiterij op een aantal slagschepen en slaat snel over naar Berlijn (Novemberrevolutie). De keizer wordt gedwongen af te treden en vlucht naar Nederland. Op 9 november wordt de republiek uitgeroepen en op 11 november 1918 tekenen de Duitsers in een treinwagon te Compiègne een verklaring waarin ze de nederlaag erkennen.

Hieruit ontstond later de zogenaamde dolkstootlegende die inhield dat de Eerste Wereldoorlog niet op het slagveld verloren was, maar door revolutionairen die het land met hun Novemberrevolutie hadden ondermijnd en een (linkse) burgerlijke regering aan de macht hadden gebracht die het bevel gaf om de strijd te staken. Later gebruikte o.a. Hitler dit verhaal om de verantwoordelijkheid van de militairen voor de Duitse nederlaag af te wentelen. De schuld werd in de schoenen geschoven van socialisten, communisten en joden.

De keizer wordt gedwongen af te treden en vlucht naar Nederland. Huis Doorn en keizer Wilhelm II-beeld

Tijd van wereldoorlogen. 9.1 De Eerste Wereldoorlog. 1900-1950 9.1 De Eerste Wereldoorlog. Onderzoeksvraag: Wat waren de oorzaken van de 1e Wereldoorlog en wat maakte deze oorlog uniek in de geschiedenis tot dan toe? Kenmerkende aspecten: * Het voeren van twee wereldoorlogen. * verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens en de betrokkenheid van de burgerbevolking bij oorlogvoering.