De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Tweede wereldoorlog Deel II

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Tweede wereldoorlog Deel II"— Transcript van de presentatie:

1 De Tweede wereldoorlog Deel II
De aanloop naar WOII | Invasie van Polen | Het verloop van WII (zie website) | Anne Frank en het Achterhuis (zie website)

2 Verdrag van Versailles (herhaling)
De Duitse democratische regering (Duitsland werd toen de Republiek van Weimar genoemd) tekende het Verdrag van Versailles…ze hadden niet veel keuze. In het verdrag werd ook de oprichting van de Volkenbond opgenomen. Deze bond werd opgericht om conflicten op een vreedzame manier op te lossen. De Volkenbond is de voorloper van de Verenigde Naties.

3 Adolf Hitler aan de macht (herhaling)
In 1923 mislukte de staatsgreep van Adolf Hitler. In 1933 doet Hitler een grote stap in de richting die hij op wil → hij wordt eerste minister van Duitsland. Alleen de regering staat dan nog boven hem. Hitler slaagde erin om de regering een wet te laten aannemen waarbij alleen de NSDAP als politieke partij werd toegestaan. Na het afbranden van de Rijksdag (het regeringsgebouw in Berlijn) volgde nieuwe verkiezingen die de NSDAP met overmacht won. Hitler werd als leider van de NSDAP dictator van Duitsland.

4 Rijksdag

5 Hitler vs. Verdrag van Versailles
Duitsland stapt per direct uit de Volkenbond. Duitsland lapt de regels uit het Verdrag van Versailles direct aan zijn laars: Hitler begint met het versterken van zijn leger → in het Verdrag van Versailles was het Duitsland toegestaan om een leger van man te hebben → Hitler bouwde zijn leger uit tot een grootmacht. In 1936 trekt het Duitse leger het Rijnland binnen → in het Verdrag van Versailles was het Duitsland verboden daar met militair vertoon te komen. Duitsland sloot een verbond met Italië (1936). Duitsland sloot ook een verbond met Oostenrijk (1938) en het leger trok het geboorteland van Hitler binnen.

6 Duitsland en zijn bondgenoten
Duitsland en Italië werken samen met Japan. Dit werden de asmogendheden genoemd. Volgens Mussolini waren deze drie landen het centrum of ‘de as waar alles omheen draaide’. De asmogendheden waren anticommunistisch en maakten geheime afspraken.

7 Hitler en het uitbreken van WOII
In de periode ( ) dat Hitler de verdragen uit het Verdrag van Versailles schend reageren Engeland en Frankrijk nauwelijks. Ze willen geen nieuwe oorlog. In 1938 valt Duitsland het buurland Tjechoslowakije binnen en neem Sudetenland in → Engeland en Frankrijk gaan met Hitler om tafel tijdens de Conferentie van Munchen (1938): De landen maken de afspraak dat wanneer Duitsland geen andere landen aanvalt…dat Hitler Sudetenland mag houden.

8 Hitler en het uitbreken van WOII
In augustus 1939 maken Duitsland en de communistische Sovjet-Unie een geheime afspraak → ze zullen elkaar bij ‘conflicten’ niet aanvallen en ze bespreken samen een herverdeling van gedeelten van Oost-Europa. Op 1 september 1939 vallen de Duitse troepen het buurland Polen binnen → Engeland en Frankrijk verklaren Duitsland de oorlog.

9 De invasie van Polen (begin WOII)

10 De invasie van Polen (video)
Hoe wordt een snelle invasie genoemd? (Duitstalig) De technieken worden snel beter. Geef voorbeelden van het gebruik van oorlogsmaterieel. Op welke manier probeerden de Polen de Duitsers tegen te houden? Op welke manier hielp de goed georganiseerde luchtmacht van de Duitsers en de nieuwe technieken bij de invasie. Wat was het algemene doel van een snelle invasie? (naast het innemen van een gebied)

11 De invasie van Polen (begin WOII)
De invasie van Polen (begin WOII) Snelle invasie = Blitzkrieg (krieg = oorlog) Oorlogsmaterieel → motoren, tanks, kanonnen, geweren, mitrailleurs (en nog veel andere voorbeelden) Het oversteken van rivieren is lastig. Door de bruggen onbruikbaar te maken werden de Duitsers geremd in hun opmars. Vliegtuigen fungeerden als verkenners en namen luchtfoto’s en vliegtuigen bombardeerden strategische doelwitten. Het doel van een snelle invasie is het dagelijks leven platleggen → vervoer en communicatie verbreken, dat maakt de inname van het gebied makkelijker.

12 Oorlogsverklaring na inname Polen
Frankrijk en Engeland verklaarden Duitsland de oorlog. De Verenigde Staten zagen de opmars van de Duitsers als een Europese aangelegenheid en hielden zich afzijdig. Waaruit blijkt dat Engeland naïef was als je de teleurstelling van Chamberlain (premier Engeland) in verband brengt met de aanloop naar de oorlog ( )?


Download ppt "De Tweede wereldoorlog Deel II"

Verwante presentaties


Ads door Google