Het jaar van de waarheid!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eigen Kracht-conferenties
Advertisements

Kwaliteit en onderwijstijd
Wettelijk kader onderwijstijd
L&B in het MBO.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Jacqueline Kerkhoffs april ’17 Jacqueline Kerkhoffs
Het veranderend landschap in het MBO
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Diploma’s mbo: bouwstenen in de beroepskolom
Welkom. VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs.
BPV in Entree Springplank naar werk?.
Aantoonbaar competent in Leren, Loopbaan en Burgerschap
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
ICT-er als coach. Stelling "De rol van ICT-coördinator bestaat uit het plannen en begeleiden van een veranderingsproces dat onderwijzend personeel (en.
Schoolmodellen LOB Frans van Hoek, 20 juni 2014.
Moreel Beraad in het Sociaal Domein
VMBO Economie Docentendag
Workshop “Beoordelen”
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Keuzedeel hoort bij dossier hoort bij kwalificatie CE digitale vaardigheden basis Dienstverlening Medewerker facilitaire dienstverlening Duits in de beroepscontext.
“het ritme van het bedrijf” Uitgangpunt van regionalisering 29 maart 2007 Pauline van der Laan.
Doel Workshop Hoe organiseer je keuzedelen binnen je opleiding?
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 – september 2015.
Ambassadeursbijeenkomst. Agenda › Implementatie en communicatie › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling.
Praktijkbegeleiders bijeenkomst verkenning van de mogelijkheden voor een samenwerking 18 november 2015 Filmpje..\..\Algemeen\Herziening mbo_ Wat levert.
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Evaluatie Orientatieweek opleiding verpleegkunde Schooljaar
Keuzedelen als onderdeel van de structuur Voorbeeld.
Experiment 2: Museumbezoek in schoolverband. Vooraf Dit receptenboek is bedoeld voor musea die de resultaten van de experimenten willen toepassen in de.
WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.
De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.
Kiezen voor keuzedelen
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Ruimte voor begeleide onderwijstijd (bot) is beperkt. Te weinig keuzedelen die herkenbaar en uitvoerbaar zijn in de praktijk. Lage bereidheid van bedrijven.
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Ontwikkelingen in MBO. Focus op vakmanschap start schooljaar 2013/2014 Geen drempelloze instroom in niveau 2 Studenten meer uren Minder kwalificaties.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Online leren in de mbo praktijk Leo Bakker - Kennisnet.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
Het jaar van de waarheid!. Wat gaan we doen vanmiddag › In en outs keuzedelen › Met kennis van zaken: spread the word in jouw school › Kennisdelen met.
BPV-Update Heleen Beurskens MBO Raad Ad Geluk SBB.
Herziening kwalificatiestructuur mbo Jouke Dijkstra, Lidy van Oers en Laura Punt| 21 januari 2016.
Je hebt iets te kiezen op het mbo!
Examinering Z&W in de nieuwe kwalificatie structuur ROC A12
Wat moet (school)? Keuze maken voor aanbod van profielen
Subsidie voor BBL’ers: ins en outs
Werkgroep OPP van SWV Apeldoorn PO
Voorlichting BPV voor Studenten
SCHOLINGSBUDGET hoe krijgt u uw bestuurder mee?
Kennis delen.
Best Practice van conceptueel onderwijsmateriaal Techport 2017
Informatiebijeenkomst Opleidingsaanbod verpleegkunde 5 april 2017
Kennis delen.
Bunnik,
Aan de slag.
Kennis delen.
Kiezen voor keuzedelen
Merie Michels Sr. Adviseur onderwijs arbeidsmarkt
Profiel- en keuzedelen kiezen

Werkveldbijeenkomst Z&W 19 Juni 2018
Visie op praktijkrelevant examineren
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Hoofdstuk 3 Wat gaat de beginnend beroepsbeoefenaar
Werkveldbijeenkomst Dienstverlening
Juridische onderbouwing van de waardewisselaar lerarenbeurs
Certificaten mbo vragen en antwoorden over het uitreiken van certificaten Marjo Jansen directie MBO, OCW Arjan.
Transcript van de presentatie:

Het jaar van de waarheid!

Agenda Mini-quiz Wat was al bekend? Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling Grip op de herziening: implementatievraagstukken Wat kun je komende tijd verwachten en welke rol speelt regie daarin?

Stelling 1: De keuzedeelverplichting is bij wet vastgesteld per soort opleiding, scholen mogen daar niet van afwijken. Waar (groen) Niet waar (rood)

Stelling 2: Scholen mogen ook niet-gekoppelde keuzedelen in het aanbod bij een opleiding opnemen. Waar (groen) Niet waar (rood)

Stelling 3: Studenten kunnen tijdens hun opleiding keuzedelen volgen die tijdens de inschrijving bij de opleiding niet beschikbaar waren. Waar (groen) Niet waar (rood)

Wat was al bekend? Keuzedelen zijn gekoppeld aan kwalificaties Student moet wat te kiezen hebben Configuraties helpen bij organiseerbaarheid Mogelijkheid tot uitvoer van keuzedelen in de BPV, bij ieder erkend leerbedrijf Hoogte resultaat keuzedeel telt niet mee voor slaag/zak beslissing Keuzedeelverplichting vastgesteld per soort opleiding

Wijzigingen na behandeling Tweede Kamer Mogelijkheid voor scholen tot afwijken van deel van keuzedeelverplichting met vormende vakken Mogelijkheid voor studenten om ook een verzoek in te dienen voor het volgen van niet-gekoppelde keuzedelen Invoering van keuzedelen als onderdeel van de slaag-zakbeslissing (cohort 2018-2019)

Grip op de herziening: implementatievraagstukken 1. Aanbod voor keuzedelen bepalen 2. Kiezen voor keuzedelen 3. Uitvoeren van keuzedelen

1. Aanbod bepalen

Aanbod keuzedelen actueel houden

Voorbereiden op uitvoering keuzedelen

Keuze voor losse keuzedelen vs. configuraties

Werken met configuraties Configuraties zijn een keuzedeel of combinatie van keuzedelen waarmee aan de keuzedeelverplichting wordt voldaan Configuraties bestaan uit gekoppelde keuzedelen Werken met configuraties betekent dat er voor de student 1 keuzemoment is Op het keuzemoment ten minste keuze uit 2 configuraties bijv. ABC of ABD Configuraties met uitgestelde keuzes, AB? en AB?, wordt ontraden Rekening houden met impact verzoeken niet-gekoppelde keuzedelen

Omvang studielast keuzedeelverplichting Kwalificatie Soort opleiding Keuzedeelverplichting Niveau 1 Entreeopleiding 240 klokuren Niveau 2 Basisberoepsopleiding 480 klokuren Niveau 3 Vakopleiding 720 klokuren Niveau 4 Middenkaderopleiding 3 jr Middenkaderopleiding > 3 jr 960 klokuren Specialistenopleiding De keuzedeelverplichting moet gevuld worden met één of meerdere keuzedelen

Gemotiveerd afwijken van de keuzedeelverplichting Scholen mogen per opleiding (= crebo) gemotiveerd afwijken van de keuzedeelverplichting met een onderdeel van 240 sbu Invulling met persoonlijke, culturele of levensbeschouwelijke vorming Vereiste: onderwijs van voldoende kwaliteit en géén overlap met kwalificatie BOT telt mee voor onderwijstijd, BPV niet Entree- en specialistenopleidingen zijn uitgezonderd

Gemotiveerd afwijken van de keuzedeelverplichting

2. Kiezen voor keuzedelen

Keuzemomenten bepalen

Kiezen voor niet-gekoppelde keuzedelen

Niet-gekoppelde keuzedelen bij doorstroom, een kans!

3. Uitvoeren van keuzedelen

Voorbereiding op BPV in het kader van keuzedelen

Afspraken maken over omgang met vrijstelling De examencommissie heeft het mandaat om te beslissen een vrijstelling te verlenen of niet. Die kan er dus voor kiezen dat een behaald keuzedeel niet tot een vrijstelling leidt, of dat een niet behaald keuzedeel wel tot een vrijstelling leidt.

Rekening houden met keuzedelen als onderdeel van slaag-zakbeslissing

Voorstel voor compensatie keuzedelen wordt voorgelegd aan Tweede Kamer

Wat kun je komende tijd verwachten en welke rol speelt regie daarin?

Monitoring inzet keuzedelen Vanaf 2016 gaat een monitoringtraject vanuit regie van start Geeft inzicht in de werking van keuzedelen vanaf 1 augustus 2016 en daarna Belicht zowel de ontwikkelkant van het register als het gebruik in de praktijk Speciale aandacht voor slaag-zak, vorming en niet-gekoppelde keuzedelen In de eerste helft van 2016 vindt de voorbereiding plaats, eerste daadwerkelijke meeting voorzien voor oktober 2016

Impactanalyse Aanpassingen na behandeling Tweede Kamer aanleiding om impact analyse te starten Analyse richt zich op de uitvoering; aanbieden van keuzedelen, kiezen van keuzedelen, uitvoeren van keuzedelen, examinering en verantwoording Wet- en regelgeving is kader stellend Analyse wordt onder verantwoordelijkheid van regie voorbereid en uitgevoerd samen met het veld Resultaat: inzicht (wat gaat goed, wat kan beter), verbetervoorstellen en implementatiescenario’s

Communicatie vanuit regie Herzieningmbo.nl, alle feiten op een rij + handige publicaties Geregeld nieuwe best practices beschikbaar Maandelijkse verzending van de nieuwsbrief met het laatste herzieningsnieuws Zichtbaarheid op diverse bijeenkomsten Communicatiemateriaal voor studenten om scholen te faciliteren

Werkateliers en terugkomdagen Meer info: www.herzieningmbo.nl/werkateliers en werkatelier@herzieningmbo.nl Een keuzedeel kan inhoudelijk worden gewijzigd kleine wijziging: code verandert niet, wijziging wordt in verantwoordingsinformatie opgenomen grote wijziging: oude keuzedeel wordt beëindigd, nieuw keuzedeel met nieuwe code en nieuwe koppelingen Koppelingen tussen keuzedelen en kwalificaties hebben eigen versiebeheer iedere koppeling kent een startdatum als de koppeling wordt verwijderd, wordt een einddatum toegekend de laatste einddatum van de laatste koppeling is tevens het einde van het keuzedeel In kwalificatiesmbo.nl is terug te zoeken welke koppelingen wanneer actief waren/ zijn

Informeren leerbedrijven Presentatie beschikbaar voor het informeren van leerbedrijven over de herziening Te downloaden op www.herzieningmbo.nl/publicaties en www.ihks.nl