Hoe kijkt de FRDO naar het klimaatprobleem Vlaams Parlement 16/1/2015 Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Klimaatverandering en duurzaam energiebeleid Sible Schöne Klimaatbureau.
Advertisements

De regionale overheid p
Iedereen gelijke kansen op school
Duurzame ontwikkeling Voorontwerp van het federaal plan inzake duurzame ontwikkeling Raadpleging 15/02/2004 – 14/05/2004.
Klimaatbeleid & Welzijn / Sociale Zaken raakvlakken, meerwaarde & kansen Lokale Klimaatagenda.
Welkom e.v.a.. Energie Gilze Rijen is een initiatief van Club Klimaatneutraal Gilze- Rijen Opgericht in 2009 met als doel een beweging te starten naar.
Duurzame consumptie, welk beleid moet worden gevoerd in België? 1.
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
Rechtvaardige Transitie Enkele uitdagingen voor de vakbonden.
Middelen voor je buurt, je dorp je streek? Over oproepen, fondsen en projectrekeningen in de schoot van de Koning Boudewijnstichting Ludwig Forrest 23/03/10.
Het. Het syndicale landschap in België België heeft één van de hoogste syndicalisatiegraden ter wereld. Vakbonden in België zijn democratische organisaties.
Priva creating a climate for growth. Priva creëert duurzame oplossingen voor de groeiende vraag naar schaarse hulpbronnen als energie en water door met.
Geologische tijdschaal
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
Omgaan met ruimte Een vormingspakket over ruimtelijke ordening.
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Welzijn op het werk Verantwoordelijkheden
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
1 Docentenhandleiding De integratie van verantwoord ondernemen Studie-avond Syntra West 13 september 2007 Marijke De Prins.
Buitenlands Beleid - Beleidsbrief 2003 ontvangst federale stagiair-attachés 14 maart 2003.
IPO in het kort Maarten Lenaerts algemeen coördinator IPO Afdeling Platteland – VLM IPO trefdag, 9 december 2008.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Ethisch en duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
2 soorten vrijwillgerscentrade raadgevende organen.
DUURZAAM ONDERNEMEN DEFINITIE PIJLERS ACTIEPLAN M.V.O CONCREET
De sociale economie als partner voor profitbedrijven en lokale besturen Uitdagingen voor de 5 november 2014.
Ouderenraden en Actief ouder worden Colloquium GroenPlus
HET WERKLAB -1- EEN COöPERATIE u.a. uitdagend voor de een, routineus voor de ander, WORK IN PROGRESS! Het Werklab i.o. is een initiatief van Partners aan.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
INFORMATIEVAARDIGHEDEN SAW B.Wydooghe L. Gheysen C. Neckebroeck.
21 oktober 2015 BeSt Address en structuur IT020 in het Rijksregister Gebruikerscomité Marc Ruymen.
Ruimte voor Gelderland Gebouwd erfgoed geeft energie!
De interfacerol van Actiris tussen de betrokken partijen bij de sociale clausules OVERHEIDSOPDRACHTEN & Sociale dumping 20/10/2015.
Van Wind naar gemeenschappelijke Win(d)st
Het Europees Economisch en Sociaal Comité. Adviesorgaan, opgericht in het kader van het verdrag van Rome (1957), art 304 tu TFUE Vertegenwoordigt het.
Bio-energie cluster Oost Nederland Bioenergie cluster Oost-Nederland
Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Departement Leefmilieu, Natuur en Energie De milieuprioriteiten van het Hongaarse.
Duurzaamheid & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Milieu- en Natuurplanbureau.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Is op zoek naar jou. M: Milieu O: Op S: School MOS is een organisatie die werd opgericht door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Zo wil men.
Vooruitblik op het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie inzake Leefmilieu Marjan Decroos Vlaams milieu- en energieattaché – Afdeling Internationaal.
5 jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling Nieuwe initiatieven op stapel Frank Depoortere 28 oktober 2009.
Groningen Internationaal Kansen benutten via Europese Programma’s EU-coördinator Jenny Otten Provincie Groningen.
Advies over de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap.
OMGEVINGSWET Kansen en randvoorwaarden Joyce Nellissen Adviseur 29 september 2015 Vakgroep GGB.
Educatie voor Duurzame Ontwikkeling Duurzame ontwikkeling Kenmerken van duurzaamheidsvraagstukken Educatie voor Duurzame Ontwikkeling – EDO Kenmerken van.
Fix it! De Energieke Samenleving als context en als bijdrage Maarten Hajer Naar een Energieakkoord voor duurzame groei, 16 nov 2012.
Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Prioritaire Europese leefmilieu-
België 3 Gewesten het Waalse Gewest het Vlaamse Gewest
Resultaatgericht Samenwerken
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Twee grote uitdagingen:
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Marjan Decroos CCIM Stakeholders dialoog XX
Goede contacten met collega’s en leveranciers, tevreden klanten, in een bedrijf dat voluit kiest voor een positieve impact op mens en milieu. Dit alles.
Energie voor Energiebesparing
Wat kunnen we doen tegen etnisch profileren?  5 aanbevelingen
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Verantwoordelijkheid van Organisaties
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Belangenbehartiging: de USP van UNIZO
Bevorderen van het doorstroomproces door maximale samenwerking tussen sociale en reguliere bedrijven en VDAB in de bedrijvenzone ‘Cargovil Plus’.
Klik om verder te lezen.
Waarom een VAN PARIJS NAAR NHN
Welkom op voorjaarsvergadering in de SKALM 9 april 2019
Naar een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur
Transcript van de presentatie:

Hoe kijkt de FRDO naar het klimaatprobleem Vlaams Parlement 16/1/2015 Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

De Federale Raad Duurzame Ontwikkeling Opgericht bij wet in 1997 na de Rio Conferentie Unieke samenstelling: 1.Vertegenwoordigers van de werkgevers 2.Vertegenwoordigers van de werknemers 3.Vertegenwoordigers van milieu NGO’s 4.Vertegenwoordigers van N/Z NGO’s Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

De wettelijke opdrachten Het beleid DO beïnvloeden en versterken via het formuleren van adviezen over wetgeving die in de pipeline zit; De dialoog tussen de leden bevorderen; Het maatschappelijk draagvlak voor DO vergroten Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

Kijk op het klimaatprobleem Klare steun voor de conclusies van het IPCC (International Panel on Climate Change) Nood aan sterk multilateraal akkoord : zodat maximum 2% stijging van de temperatuur Het akkoord is  juridisch bindend, multilateraal en globaal  met gemeenschappelijke en gedifferentieerde verantwoordelijkheid Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

Financiering van klimaatfondsen De FRDO vraagt de Belgische overheid om de financiering van de klimaatfondsen te verzekeren zodat ontwikkelingslanden de middelen krijgen om zich voor te bereiden en aan te passen aan de klimaatswijzigingen: (Voorbeelden van Marokko en de Filippijnen) Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

Energietransitie naar duurzame samenleving Grenzen van het leefmilieu respecteren; Bevoorradingszekerheid van land beveiligen Performante economie met concurrentiekrachtige ondernemingen Rechtvaardige transitie: sociale dialoog, jobcreatie, vorming, mensen- en arbeidsrechten, sociale bescherming Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

Beleidsvoorstellen Coördinatie tussen federatie en gewesten is van essentieel belang Lokale initiatieven leveren een wezenlijke bijdrage voor het welslagen van de transitie van ons energiesysteem dat bottom up begint te lopen Initiatief van FRDO om dit jaar een film te maken over klimaat neutrale stedelijke initiatieven: Gent, Brussel, Flobecq Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

Coherente beslissingen van federatie en gewesten inzake: De beheersing van de energievraag ( mobiliteit, ruimtelijke ordening, openbaar vervoer, EPC van gebouwen) Eiwittransitie Organisatie gas- en electriciteitsmarkt Infrastructuut van transport en distributie van energie Steun aan research en development Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

Controle op engagementen Mechanisme verbeteren voor de follow up van de aangegane beslissingen; Monitoringsmethoden voor de meting van broeikasgassen in gewesten en federaal dringend harmoniseren! Een oplossing vinden voor de belgische “burden sharing” Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling