De geschiedenis van het Christendom

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Evangelie der genade Vragen :
Kerst 2012 God is bij de mensen komen wonen.
Het profiel van een christen
8 December 2013.
De geschiedenis van het Christendom
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
God en ons.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
De ontwikkeling van Het Christendom..
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Zaterdagavond 03 November wordt het 13e JCH zaalvoetbal toernooi gehouden. Deelname is vanaf 14 jaar en de kosten zijn €5,- per persoon. De eerste wedstrijden.
IN HET BEGIN WAS HET WOORD
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Vaders & ouwe jongens Moeders & ouwe taarten.
Echt of nep?.
Preek.
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
Alles komt door U of niet…?
Geldermalsen  (Jezus)”…. gij zult mijn getuigen zijn ……………tot het uiterste der aarde.  “GETUIGE”: Delen wat God heeft gedaan in mijn leven.
De glorie van Christus Hoe een gemeente kan gaan groeien
Handen af van het evangelie van genade! Paulus met hartstocht en passie in de bres voor het evangelie van genade om de jonge gelovigen in ‘Kelten-land’
Johannes 8: 12 Jezus zegt: Ik ben het licht der wereld, wie Mij volgt zal nimmer in duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Wie is God voor jou?.
De christelijke kerk valt uiteen
‘De weg, de waarheid en het leven’?
Welkom in ‘De Voorhof’ Zondag 21 HC Franeker 12 september 2010 Thema: Wat moet je nou weer met de kerk?
Zondag 28 september2014 middagdienst.
De vreugde van de HEERE.
In deze dienst zal voorgaan. In deze dienst zal Prof. dr. V.E. d’Assonville voorgaan. Na de zegen zingen we Ps. 145 : 1, 4, 5 Schriftlezing: Johannes 17.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
In Uw licht zien wij het Licht
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
Welkom in de samenkomst
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
Welkom in deze kerkdienst
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
16 april 2015 Rotterdam het Evangelie van de vrede.
“de liefde van God”.
De doop in de Heilige Geest
Gebedspunt 1 Verandering van de universele gemeente naar Handelingen 2:38-39 Petrus zei: ‘Jullie moeten allemaal je leven veranderen, en je laten dopen.
Les 4: De Reformatie - Luther
Renaissance en Opstand
In deze dienst zal Ds. A. Verbree voorgaan Na de zegen zingen we GK 132 : Schriftlezing: Johannes 15 : Tekst: Zondag 33.
#geloven?. #zorgtgeestvoor #geloven? #zorgtgeestvoor 1 Korinte 3:6: “Ik heb geplant, Apollos heeft water gegeven, maar God heeft doen groeien.”
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Kinderen van het Licht Wandel in het Licht II. 1 Thess.5:1Maar wat de tijden [?] en de gelegenheden [?] betreft, broeders, is het voor u niet nodig dat.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Visie Marcel en Tjarda. Visie Visie geeft eenheid Joh 17: 21 Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn,
Les 10 voor 5 maart Paulus zette in zijn brieven de scene van de Grote Strijd uiteen:
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Ruim 20 kerken in Alphen (en nog enkele kleinere groepen)… Jezus’ gebed in Johannes 17: bewaar hen (vers 11 en 15). Bewaar hen: in waarheid, heiligheid,
Hoeveel kerken in deze plaats…
Jezus is Geboren! In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 42: De Christelijke Kerk valt uiteen.
God?. God? God? Kerk? God? Kerk? Inhoud? Jezus is vlees: Hij is mens geworden.
Transcript van de presentatie:

De geschiedenis van het Christendom Een christelijke visie

Het begin van alles: DE OERKNAL

Of toch niet? Johannes 1:1-12 1 In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. 2 Het was in het begin bij God. 3 Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat. 4 In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. 5 Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen. (…) 9 het ware licht, dat ieder mens verlicht en naar de wereld kwam. 10 Het Woord was in de wereld, de wereld is door hem ontstaan en toch kende de wereld hem niet. 11 Hij kwam naar wat van hem was, maar wie van hem waren hebben hem niet ontvangen. 12 Wie hem wel ontvingen en in zijn naam geloven, heeft hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden. Uit: De Nieuwe Bijbelvertaling © 2004/2007 Nederlands Bijbelgenootschap

I : de vroege kerk ca 33-330 NC

De apostolische kerk (Zie ook boek Handelingen) Eerst alleen joden  Later Paulus, apostel der Heidenen Waarom Paulus zo belangrijk voor het Christendom? Ondanks vervolging snelle verbreiding

Eerste 300 jaar Verspreiding door Romeinse rijk en verder Thomas tot in India? Vervolgingen (Jezus is Heer ipv de Keizer) Zorg voor armen, delen van bezittingen; tegencultuur Zo goed als geen eigen gebouwen, geen priesterklasse, ... Structuren en hiërarchie groeien langzaam

Namen en data 70 : val van Jerusalem 170: eerste versie apostolische geloofsbelijdenis Kerkvaders: 1e eeuw: Clemens v Alexandrië 2e eeuw: Polycarpus, Justinus de martelaar 3e eeuw: Tertulianus, Origenes

II: Christendom komt op als Rijk ca 330-1000 NC

Belangrijke namen en data 325 Concilie van Nice (+ Niceaanse geloofsbelijdenis) 397 Concilie v Carthago: bijbelse canon 431 Concilie v Efese: afsplitsing Nestorianisme 471 Concilie v Chalcedon: afsplitsing orientaals-orthodoxe kerk Athanassius van Alexandrië (4e eeuw) St-Patrick (begin 5e eeuw) keltisch christendom Augustinus vs Pelagius (5e eeuw) Wilibrord (rond 700) kerstening lage landen

III groot Schizma en verder ca 1000-1500 NC

Schizma tussen Oost en West Onenigheid over onder andere: Taal van liturgie ‘filioque’  Oostelijke en en Westerse kerk gaan uiteen in 1054

Belangrijke namen en data (Westerse kerk) Anselmus van Canterbury (11e eeuw) Fransiscus van Assisi (rond 1200) Thomas v Aquina (13e eeuw) 12e en 13e eeuw: kruistochten John Wycliffe, Jan Hus (14e eeuw) Erasmus (15e eeuw)

IV: de Reformatie en protestantisme ca 1500-2000

Reformatie Protest tegen mistoestanden in de kerk Corruptie Decadentie en ontucht Aflatenhandel Door boekdrukkunst nieuwe mogelijkheden (vertaling bijbel in volkstaal) Maarten Luther (1517) 95 stellingen op kerkdeur in Wittenberg Later ook Johannes Calvijn, Huldrych Zwingli,...

Protestantisme 2.0: honderden afsplitsingen Wesley  methodisme (Revivalisme) holiness movement pinksterkerk Baptisme  fundamentalisme Restaurationisme  adventisme Broedergemeenten (open en gesloten) Etc etc (10.000 en meer denominaties)

In lijn met Jezus? Johannes 17:20-24 20 Ik bid niet alleen voor hen, maar voor allen die door hun verkondiging in mij geloven. 21 Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn, opdat de wereld gelooft dat u mij hebt gezonden. 22 Ik heb hen laten delen in de grootheid die u mij gegeven hebt, opdat zij één zijn zoals wij: 23 ik in hen en u in mij. Dan zullen zij volkomen één zijn en zal de wereld begrijpen dat u mij hebt gezonden, en dat u hen liefhad zoals u mij liefhad. 24 Vader, u hebt hen aan mij geschonken, laat hen dan zijn waar ik ben. Dan zullen zij de grootheid zien die u mij gegeven hebt omdat u mij al liefhad voordat de wereld gegrondvest werd. Uit: De Nieuwe Bijbelvertaling