JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VOORSTEL TOT HERVORMING VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Walter Michielsen Ondervoorzitter Nationale Raad.
Advertisements

Organisatie van het gerecht
8 november 2010 Bemiddeling bij medische klachten Huidige situatie en wat gaat er veranderen? E.Y.R. Roeleveld-Kuijper, medisch adviseur Afdeling Gezondheidszorg.
INTERNERING Joris Casselman
Studiedag Maatschappelijke Noodzaak
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Is er nog hoop voor geïnterneerden?
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Eindelijk vrij! Een terugkeer naar (n)ergens: invrijheidstelling van illegale gedetineerden Femke Terryn 1BASWC.
Internering De definitieve invrijheidstelling van geïnterneerden… a never ending story.
Veiligheid Niels Veryepe.
Werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel1 Het forensisch-psychologisch werkveld een initiatie.
Stavaza dossier Copernicuspremie politie
De rol van politie en parket bij ouderenmisbehandeling
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
Overzicht Kanttekeningen bij enkele aanbevelingen
Welkom bij de ons automatisch salaris onderzoek
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Aangifteplicht en schuldig verzuim F. Hutsebaut
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Prof. Dr. T. Vander Beken.
Herstelrecht in een notendop
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Geschreven door Koen Van Heddeghem
VORMING INTERNERING Liga voor Mensenrechten
Hoofdstuk 4: u wordt veroordeeld tot …
Hfdst 15 strafprocesrecht
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID
1.4 De Belgische grondwet & de staatsstructuur
Het misdrijf: inbraak. Wannes Esprit
H ET BELEID VAN DE OVERHEID CRIMINALITEIT Zelfs problemen hebben recht op bestaan, los ze derhalve niet op. Karel Jonckheere: Vlaams schrijver en dichter.
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015.
Forensische 2B-teams Beernem - Sint-Niklaas - Zelzate.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Internering – 22 oktober 2010.
JEUGDCRIMINALITEIT Filip Plompen. "Oliver" is een verfilming van de wantoestanden in Engeland. Jonge straatrovers werden gedwongen uit stelen te gaan.
Informatie inzake het Forensisch Psychiatrisch Centrum te Gent 23 mei 2014.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Arbeid & maatschappij Inhoud: Actualiteit Wat is arbeid?
Werken met een gezondheidsprobleem Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming Boudewijnlaan 30 bus 44, 1000 Brussel
Christophe Lemmens Advocaat Gastprofessor UAntwerpen De Wet Medische Ongevallen: ziekenhuisinfecties, informed.
DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
Forensische Sociotherapie. Literatuur: Leefklimaat in de klinische forensische zorg – Peer van der Helm e.a. (SWP, 2013)
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Het beroepsgeheim binnen de verloskunde Frederic Blockx.
Hof van Beroep Brussel Franstalige geïnterneerden Verschillende vormen van liaison: Eolia Clinique de la Forêt de Soignes l’Ambulatoire-Forêt.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
De wet op de GGZ - beroepen
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Hoe ruikt een potpourri en hoe ziet een mozaïek eruit ?
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Onderzoek armoede DRK Bert van Putten Directeur Telefoon:
De sociaal-maatschappelijke dimensie
COL 4/2006 – herziene versie van 12/10/2015 Gemeenschappelijke omzendbrief van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-generaal betreffende.
Voorontwerp decreet lokaal bestuur: voorstel politiek standpunt
Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie & Mensenhandel
Agentschap voor Overheidspersoneel Dienstencentrum Talent
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Het voorspellen van agressie tijdens de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten a.d.h.v. DE hcr-20.
Strafuitvoering in België. Dweilen met de kraan open?
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015.
Milieu wet- en regelgeving
Resultaten FEAD-enquête 2017
Casus Sondevoeding Onderdeel van klinsch Redeneren 2e jaars studenten Verpleegkunde Leerdoel zie volgende pagina Auteursrechten: 12 januari 2019.
Wet van 5 mei 2014 betreffende de internering
Transcript van de presentatie:

JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober 2015

Waarom (opnieuw) aanpassing wetgeving? Wet van 5 mei 2014 wordt aangepast -Technische aanpassingen en verfijningen -Fundamentelere aanpassingen, voornamelijk het mogelijk maken van de uitvoering van rechtspositie voor de geïnterneerde, op maat. - Achtergrond: ons land werd al meermaals veroordeeld omdat geïnterneerden niet de gepaste zorg krijgen. Hier maken we komaf mee.

Krachtlijnen Meer menselijke aanpak en zorg op maat voor elke geïnterneerde via de interneringskamers Gerichter interneren: niet voor iedereen is internering een gepaste oplossing Doel: betere therapie, minder recidive en dus betere bescherming maatschappij en slachtoffers

“Interneringskamers” Er worden nieuwe kamers opgericht binnen de strafuitvoeringsrechtbanken: Kamers voor de Bescherming van de Maatschappij. Nemen taken over van de huidige Commissies ter bescherming van de maatschappij. De bevoegdheid om een veroordeelde te interneren komt toe aan deze kamers. Beroep kan worden aangetekend bij het Hof van Beroep. Nieuwe samenstelling: voor het eerst zal een rechter, samen met 2 assessoren (een klinisch psycholoog en een assessor sociale reïntegratie) uitspraak doen over het zorgtraject van de geïnterneerde. Gevolg: meer gepaste zorg voor elke geïnterneerde

Andere garanties Er komt een verplicht psychiatrisch onderzoek De plaatsing gebeurt in – een door de federale overheid georganiseerde inrichting – een afdeling tot bescherming van de maatschappij – een forensisch psychiatrisch centrum – een erkende inrichting binnen het reguliere zorgcircuit

Gerichter interneren (1) Nu: alle als misdaad of wanbedrijf omschreven feiten waarop een gevangenisstraf is gesteld in aanmerking komen voor een internering. (behalve politieke/persmisdrijven) Dus ook personen die relatief lichte feiten hebben gepleegd worden vaak geïnterneerd. Interneren als maatregel van onbepaalde duur is echter voor dergelijke personen niet de gepaste maatregel.

Gerichter interneren (2) Hiertoe wordt er een drempel ingevoerd wat het gepleegde misdrijf betreft. Internering zal in de nieuwe regeling nog mogelijk zijn voor: misdrijven die een aantasting of bedreiging fysieke of psychische integriteit inhouden.

Conclusie We werken aan een menselijker interneringsbeleid via een aangepaster zorgcircuit Een rechtspositie voor elke geïnterneerde via de interneringskamers Gerichter interneren: niet voor iedereen is internering een gepaste oplossing

Koen GEENS Minister van Justitie Waterloolaan 115 B-1000 BRUSSEL Telefoon: +32 (0)