Johan Martens, opleiding Facility Management

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Advertisements

Drank- en Horecaverordening Gemeente Vlagtwedde 2014.
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Nieuwe Drank- & Horecawet in de praktijk
Respectvolle bejegening
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
Ho 6: Motivatie.
Domein horeca De Drank- en Horecawet en lokaal alcoholbeleid; nu en straks Sandra van Ginneken, tijdelijk adviseur DHW.
Son et Lumière Weten waarover we praten Gesprekspartner voor techneut / geluidsman Kennisverbreding door uitwisseling van ervaring De beste festiviteitenregeling.
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Wat is Ethiek? Les 1.
Sandra van Ginneken, Adviseur DHW
Wat willen we vandaag doen?
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Moreel Beraad in het Sociaal Domein
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Ethiek.
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
Hfdst. 9 De strafbepaling
Visie & Strategie.
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Algemene Sociologie PA – B1
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
UITGAAN & ZINLOOS GEWELD
Les 2 Sociale Hygiëne Jan-Willem Poelma.
Les 2 Sociale Hygiëne Jan-Willem Poelma.
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Sociale Hygiëne Les 4. Alcohol, Drugs en Gokken BAG Bloed, Alcohol Gehalte Promillages 0,5 = 1cc bloed bevat halve milligram pure alcohol.
Johan Martens, opleiding Facility Management
Johan Martens, opleiding Facility Management
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Onderzoeksvaardigheden 3
Johan Martens, opleiding Facility Management
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Ontwikkeling en de basisschool
LOB normen en waarden Wat wil ik?.
Opgroeien in de stad les 3
gespreksvaardigheden
Sociale Hygiëne Les 1.
Beroepshouding en beroepscode
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Huisregels opstellen en handhaven
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 5 Onderdeel : CULTUUR
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Les 2 Sociale Hygiëne / 2-12 Jacob van Wieren. Hoe kun je er als ondernemer voor zorgen dat gasten zich goed gedragen jouw horeca-gelegenheid?
Sociale Hygiëne jaar 2 Sporeto Jacob van Wieren. Programma vandaag  Inleiding  Opzet cursus  Wat is Sociale Hygiëne  Alcohol, drugs & gokken (kennischeck)
Van 16 naar 18 Verschuiving van de leeftijdsgrens Waarom en wat nu? | Scouting Regio Groningen.
Voorlichting vuurwerk. Wat is vuurwerk? zIIFGM zIIFGM.
Drank- en Horecawet 10 juni Inhoud De Drank- en Horecawet Regels paracommercie (verplichtingen) en stellingen Regels overige (keuzen) en stellingen.
Schenktijden Stichting/vereniging gerelateerde activiteiten Persoonlijke feesten Sportief Ma t/m vrij – Za zo Uitzondering: Als.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Uitvoeringskader paracommercie Waddinxveen Gonda Neddermeijer 30 juni 2016.
Duurzaam ondernemen Ethiek Bijeenkomst 2.. Duurzaam ondernemen Programma Theorie Ethiek Opdrachten reader maken.
De Nederlandse horeca Gastheer van de samenleving.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Ethiek ,zorg en technologie
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
1. Wat is criminaliteit?.
Wat is criminaliteit? Paragraaf 1.
Drank- en Horecawet (DHW)
Voorlichting, advies en instructie
Omgevingswet en Gezondheid
Rondetafelgesprek Uitvoeringsprogramma Handhaving
Thema: Wat is maatschappijleer?
Transcript van de presentatie:

Johan Martens, opleiding Facility Management Sociale Hygiëne, week 2 Johan Martens, opleiding Facility Management j.martens@hr.nl http://med.hro.nl/martj/ (010) 794 5693

Terugblik op vorige week Met sociale hygiëne wordt bedoeld dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid. Leidinggevenden op de drankvergunning dienen in het bezit van een SVH Verklaring Sociale Hygiëne te zijn Er zijn verschillende soorten horecabedrijven en doelgroepen waarop een bedrijf zich kan richten Bedrijfsformule: keuzes ten aanzien van product, prijs, plaats, promotie, personeel en presentatie Gastvrijheidsconcept: keuzes ten aanzien van product, gedrag en omgeving

Programma voor vandaag Ethiek in de horeca Normen en waarden Respect tonen Moraal en ethiek Sociaal hygiënisch beleid Het belang van sociaal hygiënisch beleid Onderdelen van een goed beleidsplan Grenzen stellen aan gedrag Relevante wet- en regelgeving Het opstellen van huisregels

Ethiek in de horeca Met sociale hygiëne wordt bedoeld dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hoe houden mensen rekening met elkaar? Wordt bepaald door ieders normen en waarden

Normen en waarden Waarden Normen Geeft aan wat iemand waardevol vindt om na te streven in het leven Zijn persoonlijke kwaliteiten Normen Hier: fatsoensnormen of gedragsnormen Ongeschreven regels in de maatschappij of in een bepaalde cultuur Zijn groepsgebonden

Respect tonen Sociaal gedrag is elkaar respecteren op basis van normen en waarden Je toont respect als je: De ander in zijn waarde laat Rekening houdt met anderen Eerbied hebt voor ouders, gezag, etc. Bewondering hebt voor iets Begrip hebt voor gevoelens en emoties van anderen

Moraal en ethiek Gezamenlijke normen en waarden bepalen de moraal van een gemeenschap Wat moet je vooral wel doen? Wat mag je beslist niet doen? Immoreel gedrag is gedrag dat niet past binnen de normen en waarden Ethiek is de vraag welk gedrag moreel of immoreel gedrag is

Opdracht “Een gast in het café waar jij werkt, heeft in korte tijd vijf glazen alcohol genuttigd. Vervolgens wil hij vertrekken met zijn eigen auto. Hij slaat een aanbod van de bediening af om een taxi voor hem te bellen. Moet de bediening hem laten gaan, wetende dat de gast mogelijk brokken maakt?” Wat zou jij in deze situatie als medewerker doen? Welke normen en waarden zijn voor jou van belang? Hoe kun je de gast op respectvolle wijze benaderen? Bespreek dit in twee- of drietallen met elkaar

Belang sociaalhygiënisch beleid Ieder bedrijf wil een goede omzet en winst Afhankelijk van type gast en zijn gedrag Te beïnvloeden door de bedrijfsformule en het gastvrijheidsconcept Wordt beïnvloed door waarden en normen Sociaalhygiënisch beleid is gericht op het bewaken van de gastvrijheid

Sociaalhygiënisch beleid Visie op gastvrijheid Bedreigingen onderzoeken (risicoanalyse) Grenzen stellen aan gedrag (huisregels) Deurbeleid Handhavingsbeleid Samenwerken met derde partijen Voorlichting en instructie Veiligheidsbeleid Beleidsplan is een hulpmiddel bij voorlichting en instructie Sociaal hygiënisch beleid geldt voor het hele bedrijf, dus ook het terras, de speeltuin en de parkeerplaats.

Grenzen stellen aan gedrag Nodig om het gastvrijheidsconcept veilig te kunnen stellen Door regels vast te stellen en te hanteren weten gasten waar de grenzen liggen van hun gedrag Leidinggevende en medewerkers moeten wel zelf het goede voorbeeld geven

Wettelijke regels Leidinggevende moet naar eer en geweten de wettelijke bepalingen naleven En moet erop toezien dat zowel zijn medewerkers als zijn gasten dat ook doen Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen!

Drank- en Horecawet Geeft onder andere voorschriften over: De eisen waaraan een onderneming moet voldoen Aan wie, welke alcoholhoudende drank verstrekt mag worden Belangrijkste wijzingen per 1 januari 2014: Verhoging leeftijdsgrens voor alcoholverkoop van 16 naar 18 Er komt geen overgangsregeling voor jongeren van 16 en 17 die op dit moment al wel alcohol mogen drinken Jongeren onder de 18 jaar zijn strafbaar als ze alcohol bij zich hebben op straat of op andere plekken in de openbare ruimte Gemeenten zijn sinds vorig jaar verantwoordelijk voor handhaving van de Drank- en Horecawet; zij moeten nu verplicht een preventie- en handhavingsplan opstellen

Alcohol, drugs en gokken Wegenverkeerswet Opiumwet Wet op de kansspelen Komen we uitgebreider op terug in de les van week vijf bij het onderwerp alcohol, drugs en gokken.

Wetboek van strafrecht Deze wet maakt onderscheid tussen: Een overtreding (openbare dronkenschap) Een misdrijf (huisvredebreuk)

Wetboek van strafvordering Bevoegdheden die de burger heeft, zoals: Aangifte doen van een gepleegd strafbaar feit of een klacht indienen Aanhouden van een verdachte op heterdaad

Wet Wapens en Munitie In deze wet staan: Welke wapens verboden zijn Van welke wapens het gebruik, bezit of handel strafbaar is

Wet Milieubeheer en Activiteitenbesluit Geeft onder meer voorschriften over: Het voorkomen of beperken van hinder veroorzaakt door komende en vertrekkende bezoekers in de omgeving Het beperken van geluidsoverlast door het treffen van akoestische voorzieningen

Algemene Plaatselijke Verordening Elke gemeente heeft een APV m.b.t. de exploitatie van horecabedrijven De inrichting en exploitatie van het horecabedrijf De openbare orde, veiligheid en zedelijkheid

Opdracht Schrijf minimaal vijf huisregels op van een horecagelegenheid die je vaak bezoekt Beschrijf wat jij van deze huisregels vindt Geef aan welke huisregels jij zou veranderen of toevoegen en waarom

Regels Iedere ondernemer moet vaststellen, wat is in mijn zaak: Gewenst gedrag? Ongewenst gedrag? Betreft gedrag van gasten, maar ook van medewerkers Nodig om gedragsregels op te kunnen stellen

Ongeschreven regels Geschreven regels staan op papier Niet iedere gedragsregel is echter vast te leggen! Enkele voorbeelden: Niet voordringen of schreeuwen bij bestellen Geen bierviltjes gooien Geen voeten op tafel of stoel leggen

Soorten regels Gebodsregels Verbodsregels Wat moet de gast doen? Bijvoorbeeld: het is verplicht om de jassen in de garderobe te hangen Verbodsregels Wat mag de gast niet doen? Bijvoorbeeld: Het is verboden om drugs te gebruiken

Huisregels opstellen Drie onderdelen waaruit een goede gedragsregel bestaat: Het doel van de regel De inhoud van de regel Het waarom van de regel

Samenvatting van vandaag Ethiek is belangrijk in de horeca De wijze waarop mensen rekening houden met elkaar wordt beïnvloed door hun normen en waarden Sociaal gedrag is elkaar respecteren op basis van normen en waarden Ethiek is de vraag welk gedrag moreel of immoreel is Sociaal hygiënisch beleid is gericht op het bewaken van de gastvrijheid Beleidsplan is een hulpmiddel voor voorlichting en instructie Iedere ondernemer moet grenzen stellen aan gedrag Een ondernemer moet kennis hebben van relevante wet- en regelgeving Goede huisregels bestaan uit de inhoud, het waarom en doel

Programma voor volgende week Handhavingsbeleid Deurbeleid Samenwerking met derden Voorlichting en instructie