VMBO LWOO TL GL VWO KB atheneum gymnasium BB Welkom.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dit schooljaar zijn er 18 schoolverlaters
Advertisements

Voortgezet onderwijs in beeld
Info avond Voortgezet Onderwijs EN WAT NU ????? EN WAT NU ????? Basisschool De Stokland
Overgang van PO naar VO Let op!
Overgang van PO naar VO Let op!
Criteria Indicatietraject LWOO en Pro
Presentatie Procedure naar het VO
Informatieavond groep 8 20 SEPTEMBER 2011 Inhoud van de avond  De dagelijkse gang van zaken / afspraken  De nieuwe website  Wereld in getallen  Agenda.
Voortgezet onderwijs in beeld
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Overgang van PO naar VO Let op!
Praktijkonderwijs Technische beroepen o.a. metaal- en houtbewerking, metselen, installatietechnieken; Groenvoorziening Dienstverlening o.a. consumptieve.
Informatie avond groep 8
Welkom.
Na de basisschool Informatie over soorten voortgezet onderwijs.
Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs
Welkom collega’s!.
Informatie avond groep 8
De weg naar het voortgezet onderwijs
Het Voortgezet Onderwijs
Ouderavond locatie/data
Straks naar het Voortgezet Onderwijs!
Welkom collega’s!.
Aanmeldingsprocedure voor VO:
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
De niveaus. De niveaus Advies van de basisschool Werkhouding, huiswerkhouding en zelfstandigheid van het kind Intelligentie en leerprestaties van het.
Kiezen voor een school voor voortgezet onderwijs
De plaatsingswijzer Rotterdam Uitgangspunten
Na de basisschool Presentatie Procedure naar het VO Mieke Staal Intern Begeleider 5 MW.
Een nieuwe start Overgang van Basisonderwijs naar Voortgezet onderwijs.
Samenwerkingsverband VO-SVO Noord-Limburg
Het Voortgezet Onderwijs. Schooltypes V.O. VWO HAVO VMBO Praktijkonderwijs.
Het Voortgezet Onderwijs
Informatieavond Inhoud Rotterdamse Plaatsingswijzer toelichting  Uitgangspunten  Waarom?  Opstellen van het advies  Niveaus  Profielen.
De weg van de leerling met specifieke
Het Voortgezet Onderwijs
Naar het voortgezet onderwijs
Informatieavond groep 8 (Waterlandse Overstap, advies VO) OBS ‘t Carrousel Schooljaar
Informatie voor ouders groep 8 over:
Welkom.
De overstapafspraken schooljaar POVO.  Introductie  Functionarissen  Programma  Overstapkalender
WELKOM OP DE VOORLICHTINGSAVOND Speciale klassen en begeleiding op de Guido de Brès.
Het Voortgezet Onderwijs in Alphen a/d Rijn januari ’161.
Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) op het Udens College VMBO (tot 2018) INHOUD.
Voortgezet onderwijs HELMOND
Welkom Leo Bruggeman teamleider: basis-kader praktijkonderwijs.
Informatie-avond Praktijkonderwijs Dinsdag 2 februari 2016.
Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO.
Na de basisschool. beroepsopleidingen basisschool voortgezet onderwijs.
Informatie-avond groep 7 en 8 schooljaar Van de basisschool naar het voorgezet onderwijs en overige praktische informatie Karen van Nassau Anja.
´Het traject PO-VO binnen Passend Onderwijs’ PO VO.
Scholing gele route ‘de Schakel’ 12 november 2012.
Ouderavond groep 7 WELKOM!. Programma Inleiding, doel van deze avond Tijdlijn Het advies Het vooradviesgesprek Het voortgezet onderwijs Vragen.
Sterk VMBO deze school past bij mij! Informatie over onderwijs en ondersteuning op de VMBO- scholen van Sterk VO.
De weg van de leerling met specifieke onderwijsbehoefte in het VO 2016 Marlies Willems Coördinatie Website:
Aanvraag voor Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en Praktijkonderwijs (pro) Carrousel POVO Donderdag 13 oktober 2016 Carla van Moorsel Milou Hofland.
Workshop 3 LWOO en Praktijkonderwijs Maggy van Kooten Zorgcoördinator VMBO en PRO 7 september 2016.
Welkom Op de informatie avond van groep 7 en 8!.
Informatie voor ouders groep 8 over:
Elke ouder wil maar één ding….
Welkom op de Informatieavond Paschalisschool Schooljaar Groep 8b – 14 september 2017 Informatieavond Paschalisschool b.
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte
Informatie voor ouders groep 8 over:
Werkgroep PO-VO van SWV VO IJssel-Vecht en SWV PO
De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs
De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek
Drempelonderzoek en Nio en (voormalig) LWOO en PrO-procedures.
PO VO traject in vogelvlucht
Transcript van de presentatie:

VMBO LWOO TL GL VWO KB atheneum gymnasium BB Welkom

(met leerweg ondersteunend onderwijs) Arbeid MBO Niveau 1 / 2 Niveau 3 / 4 HBO/ UV Pro praktijk onderwijs Havo/ Vwo Basis- Beroeps Gerichte leerweg Kader-beroeps Gerichte leerweg Gemengde Leerweg Theoretische Leerweg VMBO-onderbouw (met leerweg ondersteunend onderwijs) Basisschool

Het LWOO LeerWeg Ondersteunend Onderwijs Leerwegondersteunend Onderwijs is een hulpstructuur van het VMBO VMBO met extra hulp en begeleiding (in alle leerwegen)

Voor wie is het LWOO bedoeld? Voor leerlingen die wel de POTENTIE hebben om een vmbo-diploma te halen, maar die om een of andere reden een flinke leerachterstand hebben opgelopen.

Leerlingkenmerken Met betrekking tot het leren zou u kunnen denken aan: - een taalachterstand - een achterstand met rekenen - moeite met automatiseren

Leerlingkenmerken Met betrekking tot de werkhouding zou u kunnen denken aan: - moeite met zelfstandig werken - moeite met structureren - moeite met zelfstandig begrijpen - moeite met doorzetten

Leerlingkenmerken Met betrekking tot sociaal-emotionele ontwikkeling zou u kunnen denken aan: - negatief zelfbeeld - faalangst - een zwakke(re) concentratie - een geringe(re) motivatie - moeite met sociale vaardigheden

Inrichting van het onderwijs met LWOO Kindgericht - aangepast leerstofaanbod - aandacht voor leerachterstanden - aanleren van ontbrekende vaardigheden - aandacht voor persoonsontwikkeling

Realisatie - kleinere klassen - mentor die veel lessen geeft in de eigen groep - minder verschillende docenten voor de groep - afgestemd vakkenaanbod - inzet zorgdisciplines

Criteria voor toelating LWOO 1½-3 jaar leerachterstand op 2 van de 4 leergebieden: TL,BL,SP en IR (altijd óf begrijpend lezen óf inzichtelijk rekenen erbij) IQ 75 tot en met 90 (Sociaal-emotionele problemen wel aangeven!) OF 1½-3 jaar leerachterstand op 2 van de 4 leergebieden TL,BL,SP en IR (altijd óf begrijpend lezen óf inzichtelijk rekenen erbij) IQ 91 tot en met 120 Sociaal-emotionele problemen op basis van onderzoek Op vele regels in het leven van alledag zijn uitzonderingen. Dit geldt ook voor het Leerweg Ondersteunend Onderwijs. In grote lijnen komt het LWOO op het volgende neer: IQ tussen 75 en 90 in combinatie met een achterstand van 1 ½ tot 3 leerjaren op 2 van de volgende 4 vakgebieden: technisch lezen, spelling, begrijpend lezen en rekenen. IQ meer dan 90 in combinatie met een achterstand van 1 ½ tot 3 leerjaren op 2 van de volgende 4 vakgebieden: technisch lezen, spelling, begrijpend lezen en rekenen Daarbij moet uit minstens twee testen blijken dat uw kind ook sociaal-emotioneel problemen heeft. Te denken valt aan faalangst, motivatiegebrek, laag doorzettingsvermogen etc. Of een leerling LWOO mag gaan volgen, wordt bepaald door een onafhankelijke commissie (De RVC = Regionale Verwijzings Commissie)

Bepalen Leerachterstanden Binnen onze regio wordt voor het bepalen van de leerachterstand voorkeur gegeven aan het gebruik van de CITO-LVS-toetsen. Leestechniek en Leestempo óf de Drie Minuten Toets (voor TL) De M6 of M7 toetsen (voor BL, SP, IR) Er mogen ook andere toetsen worden gebruikt..

IQ-onderzoek Om te kunnen bepalen wat de intelligentie van een leerling is, moet er een IQ-onderzoek zijn afgenomen. Is er een recent IQ-onderzoek beschikbaar dan geldt: NIO-test mag niet ouder zijn dan 2 jaar (wordt meestal in een groep afgenomen) WISC-III mag niet ouder zijn dan 2 jaar (afname is individueel) Indien er geen IQ-test is, dan NIO-test aanvragen bij het swv VO (Linda de Wette of Anja Veldman).

Sociaal-emotionele problematiek Als een leerling een IQ heeft van 91-120 punten, dan is hij nog steeds toelaatbaar tot het LWOO, mits er sprake is van sociaal-emotionele problematiek. Dossieranalyse en gesprek met huidige leerkracht Invullen vragenlijsten op basis van de problematiek Interpretatie van de vragenlijsten door bevoegde deskundige (bij swv VO) Nader onderzoek op grond van de gesignaleerde problematiek (bij swv VO)

Motivatie plaatsing Het is belangrijk om goed aan te geven waarom een leerling gebaat is bij plaatsing binnen het LWOO. Voorkom “dubbelingen” Beschrijf hoe de leerling in de klas is/werkt Beschrijf hoe de leerling zich sociaal manifesteert Beschrijf welke hulp hij nodig heeft om te presteren Kortom: Waarom is voor deze leerling het LWOO nodig?

Vragen? Voor vragen over plaatsingsmogelijkheden, neem contact op met de betreffende VO-school Voor vragen over de toelatingsprocedure, neem contact op met Linda de Wette of Anja Veldman (swv VO) Voor vragen en advies over vervolgonderwijs voor leerlingen met didactische of psychologische problemen, neem contact op met Nathalie Seggers

Scholen VO in het SWV met LWOO Goudse Waarden Carmel College Gouda Wellant College Schoonhovens College Coenecoop College