Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 13 november 2015 DE EIGEN REGIE EN KWALITEIT VAN ZORG NU WE LANGER THUIS “MOETEN” WONEN.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Informatiebijeenkomst cliëntenraden en cliëntenorganisaties Verpleging, Verzorging & Thuiszorg 22 mei 2014.
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
“In balans” met sociale netwerken
Op koers met het Zelfmanagementkompas
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Triple Aim: theorie en model
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Mantelzorg: zwakke schakel of ijzersterke verbinding in de zorgketen?
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
Beeld van mantelzorg in de provincie Groningen
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
Sociale media op school
Kracht, onafhankelijkheid en eigen regie. Het grijze gevaar.
Resultaten werk wijkverpleegkundige NCVGZ 4 april 2013 Marjan Hoeijmakers.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Zorg nieuwe stijl.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Handboek voor mantelzorgers
Hervorming langdurige zorg samen de transitie in
Samen verder!.
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
JAN DE WILD VRIJWILLIG OUDERENADVISEUR SBOG. TIEL,18 NOVEMBER 2014 Veranderingen in de langdurige zorg.
Op weg naar een solide Pgb in de Wmo en de Jeugdwet
Hervorming langdurige zorg
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Veranderingen in de zorg
Zorgverzekeringswet sociale verzekeringen die de risico’s van ziektekosten dekken
Veranderingen in de zorg
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 29 oktober 2015 TIEN TIPS OM HET KEUKENTAFELGESPREK TE VERBETEREN: WEL OF NIET OVERNEMEN?
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Arbeid & maatschappij Inhoud: Actualiteit Wat is arbeid?
Van AWBZ naar Wlz Betekenis voor wooninitiatieven Themabijeenkomst platform wooninitiatieven 17 oktober 2015 Roland Beukers Directie langdurige zorg.
De financiële setting na 1 januari 2015 en de consequenties voor de zorgboerderij Hans Pietersma.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
Een half uurtje pgb, hoe staat het er mee 16 april 2016 DELFT Duchenne Congres Duchenne Parent Project Frans van der Pas.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis Voordracht van prof. Guus Schrijvers bij het Congres organisatie en financiering van CVA-zorg op weg naar 2020.
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Jaarvergadering Verder Limburg, Beter Brein 18 juni 2016.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Vragen & discussie Aan de keukentafel, De rol van de ouderenadviseur bij het aanmelden en/of aanvragen van hulp.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Verhuisadviseur / Wooncoach Senioren
ZORG EN WONEN Welke zorg krijg ik thuis?
Financiering van de zorg
Welkom Mini-symposium casemanagement dementie
De mantelzorgmakelaar
SamenOud Herontwerp van het zorgaanbod: naar vraaggerichte, samenhangende, proactieve en preventieve zorg en begeleiding voor ouderen (75+) Coen Ronde Leergemeenschap.
WELKOM! 16 maart 2017.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
ISociaal Programma gericht op stroomlijning van informatievoorziening van het sociaal domein om de inwoner sneller aan een passende oplossing te helpen.
Eigen regie: niets voor deze doelgroep? Natuurlijk wel!
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 13 november 2015 DE EIGEN REGIE EN KWALITEIT VAN ZORG NU WE LANGER THUIS “MOETEN” WONEN.

KERNWAARDEN VAN ZORGBELANG FRYSLÂN A = Adviesrecht bij grote beslissingen van bestuurders B= Beïnvloeding van professionals bij het ontwerpen van richtlijnen, beslisbomen en zorgpaden C= Coproductie van patiënt en professional bij het vaststellen van diagnose, beperkingen en behandeling

OPBOUW VOORDRACHT 1.Een goed leven voor ouderen 2.Werken met bijstandsuitkering voor 55-plussers 3.Eigen regie van cliënten en patiënten 4.Gemeenschappelijke besluitvorming over behandeling en begeleiding

OPBOUW VOORDRACHT 1.Een goed leven voor ouderen 2.Werken met bijstandsuitkering voor 55-plussers 3.Eigen regie van cliënten en patiënten 4.Gemeenschappelijke besluitvorming over behandeling en begeleiding

ZEVEN DIMENSIES VAN EEN GOED LEVEN VAN OUDEREN 1. Gezondheid 2. Geborgenheid 3. Respect 4. Autonomie 5. Harmonie met de natuur 6. Vriendschappen 7. Vrije tijds-activiteiten Bron: Skidelsky R. & E., Hoeveel is genoeg? Geld en het verlangen naar een goed leven, De Bezige Bij, Amsterdam, Oorspronkelijke Engelse titel: How much is enough? Allen Lane publishers, 2012

OPBOUW VOORDRACHT 1.Een goed leven voor ouderen 2.Werken met bijstandsuitkering voor 55-plussers 3.Eigen regie van cliënten en patiënten 4.Gemeenschappelijke besluitvorming over behandeling en begeleiding

MENIG 55-PLUSSERS WIL BLIJVEN WERKEN Moet dat kunnen boven op een bijstandsuitkering? Vrijwilligersvergoeding van 125 euro per maand?

OPBOUW VOORDRACHT 1.Een goed leven voor ouderen 2.Werken met bijstandsuitkering voor 55-plussers 3.Eigen regie van cliënten en patiënten 4.Gemeenschappelijke besluitvorming over behandeling en begeleiding

Bron: Bonneux e.a., ‘Gezonde en actieve levensverwachting’, in: N. van Nimwegen & C. van Praag (red), Bevolkingsvraagstukken in Nederland anno Actief ouder worden in Nederland, KNAW, Amsterdam,

Bron: M. Heijmans et al., Ontwikkelingen in de zorg voor chronisch zieken, Rapportage 2010, Nivel, Utrecht 2012.

Afbeelding 9.2. Aantal mantelzorgers van 18 jaar en ouder in Nederland naar duur en intensiteit in 2001 en 2008 (x 1.000) Bron: A. de Boer en M. de Klerk, Informele zorg in Nederland. Een literatuurstudie naar mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg, Sociaal en Cultureel Planbureau, Den Haag 2013.

EEN VRAAG AAN JULLIE Mantelzorger hebben een dilemma: moet je jouw geliefde uit de wind houden of juist niet?

EEN VRAAG AAN JULLIE Mantelzorger hebben een dilemma: moet je jouw geliefde uit de wind houden of juist niet? Kun je hierover praten met je geliefde zonder irritatie over en weer?

KENMERKEN VAN DE WET LANGDURIGE ZORG Opvolger Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten Vanaf 1 januari 2015 van kracht Personen met een blijvende somatische of psychogeriatrische beperkingen krijgen de passende zorg met aandacht voor individueel welzijn Permanent toezicht noodzaak of 24 uur per dag zorg

DE REGERING WIL DRIE VERBETERINGEN REALISEREN 1.Verbeteren van zorg 2.Versterken van betrokkenheid van burger 3.Financieel houdbare zorg 4.In de wet verankerd: individueel zorgleefplan 5.Aanspraak op volledig pakket thuis 6.Aanspraak op Persoonsgebonden Budget via trekkingsrechten 7.Geen zorgzwaartepakketten meer langdurige-zorg.html. wet-langdurige-zorg.html.

VRAGEN AAN JULLIE Mantelzorgers hebben recht op een vakantie van minimaal twee weken. Dan moet er dus betaalde respijtzorg komen. Ja of nee? Mantelzorgers moeten in aanmerking voor een verlaging van de nominale premie van de Zorgverzekeringswet: ja of nee? Zorgverzekeraar De Friesland zou moeten komen met een preventiepolis: ja of nee?

DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Eigen kracht en participatie Het keukentafelgesprek Het sociale wijkteam voor het gehele sociale domein Twee budget en één dorp of wijk

TIEN TIPS VOOR EEN BETER KEUKENTAFELGESPREK 1. Wel of niet de term keukentafelgesprek handhaven? 2. De cliënt verzoeken om vooraf de vragenlijst in te vullen? 3. Vooraf de cliënt een agenda toezenden over de gespreksonderwerpen die aan bod komen? 4. Cliënten vooraf erop attenderen dat zij recht hebben op een onafhankelijke cliënt ondersteuner (OCO)? 5. De cliënt verzoeken de mantelzorger bij het gesprek uit te nodigen? 6. Wel of niet de vraag stellen aan de mantelzorger: wat heeft u nodig om uw mantelzorg vol te houden? 7. Wel of niet de familierelaties goed uitvragen door middel van gezinstherapeutische en diagnostische instrumenten? 8. Wel of niet actief aanbieden van de Persoons Gebonden Budget – optie? 9. Het gesprek notuleren of alleen gebruiken om de eigen vragenlijst in te vullen? 10. Door COSBO leden zelf in te brengen verbetersuggesties.

KEUKENTAFELGESPREK ALS TERM HANDHAVEN 1.Wel of niet de term keukentafelgesprek handhaven? Meer contacten dan alleen aan tafel Ook keukeninspectie? Alternatieven: Intakegesprek Vraagverhelderingsgesprek Eigen krachtgesprek P.S. wat is een cliëntondersteuner?

VOORAF EIGEN KWALITEIT VAN LEVEN METEN? Met de online vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl brengt u twee keer per jaar uw eigen situatie in beeld. U ontvangt na het invullen van de vragenlijst binnen 48 uur uw persoonlijke overzicht, Mijn Kwaliteitsmeter per gemeente of zorgaanbieder

DIMENSIES VAN DE VRAGENLIJST 1.Mijn leven: wat gaat goed en wat kan beter? 2.Veranderingen in mijn leven: Er waren in het afgelopen half jaar belangrijke gebeurtenissen, die mijn leven veranderd hebben 3.Mijn verwachtingen: Ik verwacht dat mijn gezondheid over een half jaar achteruitgegaan is 4.Mijn mogelijkheden: ik heb mensen om mij heen? 5.Mijn hulp en ondersteuning: Ik ontvang hulp en ondersteuning van: 6.Mijn kwaliteit van leven geef ik in totaal een bv 6.0

OPBOUW VOORDRACHT 1.Een goed leven voor ouderen 2.Werken met bijstandsuitkering voor 55-plussers 3.Eigen regie van cliënten en patiënten 4.Gemeenschappelijke besluitvorming over behandeling en begeleiding

OPBOUW VOORDRACHT 1.Een goed leven voor ouderen 2.Werken met bijstandsuitkering voor 55-plussers 3.Eigen regie van cliënten en patiënten 4.Gemeenschappelijke besluitvorming over behandeling en begeleiding

GEDEELDE BESLUITVORMING BIJ BORSTKANKER 1. Attendering dat jij zelf moet kiezen 2. Uitleg over wat de opties zijn 3. Samen een beslissing nemen

TE VERWACHTEN EFFECTEN VAN GEDEELDE BESLUITVORMING een beter geïnformeerd zijn van betrokken patiënten een grotere invloed van betrokken patiënten op de gekozen behandeloptie een grotere acceptatie door betrokken patiënten van de gekozen behandeloptie een grotere therapietrouw bij patiënten Een betere kwaliteit-van-leven van de patiënt tijdens de behandeling Mindere ingrijpende behandelingen gekozen

OPBOUW VOORDRACHT 1.Een goed leven voor ouderen 2.Werken met bijstandsuitkering voor 55-plussers 3.Eigen regie van cliënten en patiënten 4.Gemeenschappelijke besluitvorming over behandeling en begeleiding

TENSLOTTE Hartelijk dank voor de aandacht

TENSLOTTE Contact? vragen naar Herma Kooke of Guus Schrijvers of surf naar

Hebben jullie nog vragen?