Motivatie Een samenhangend geheel aan motieven van een leerling die hem tot een activiteit aanzetten. Een samenhangend geheel aan motieven van een leerling.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
Advertisements

Filosofie Op HAVO en VWO.
Advent Week 1.
Vrijwilligers & motivatie
Consumentengedrag & Kopersgedrag van organisaties
7.3: Trampolinebed of hangmat? Intro HC Opdracht HW + nakijken.
Motiveren Leidinggeven Blz. 143.
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
H E E R U B E N T W E L K O M...geloven, getuigen, groeien...
Motivatie.
Jean Piaget Programma’s hebben een grote effectiviteit als die in het basisonderwijs rekening houden met de ontwikkelingsfasen van Piaget (hattie, 2010)
Zingen Vers 1 Ik ben het levensbrood, Ik red je van de hongersnood.
Management van gedrag Hoofdstuk 5 Beloning en motivatie 1.
RSV op school Jan Van Parijs.
Geloven en nu….
loopbaanplanning / stuurmanskunst
Consumentengedrag Hoofdstuk 4 par. 4.4 en 4.5 MK01 HEO-CE1.
Differentiëren in MBO-niveau 1 bouw
Kennis - Intelligentie
1 TEKST 6PRESTATIEMOTIVATIE EN FAALANGST VERBAND MET INTELLIGENTIE: WILLEN BENUTTEN VAN JE CAPACITEITEN, OP WELKE GEBIEDEN DAN OOK = AMBITIEUS GEDRAG,
Interpreteren van data
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
INSPIRATIE. De X-Factor van de docent De workshop speelt zich af rondom de volgende rubrieken: Onderwijs Gezag Contact bedrijfsleven Betrokkenheid Maatschappelijke.
Informatieavond Ouders leerlingen groep 8
Leidinggeven Logistiek supervisor
Niet differentiëren maar socialiseren
Tijdsplanning (intern voor Monica en Antoinet)
7.3: Trampolinebed of hangmat? Bespreken oplossingen armoede HC Opdracht.
PEDAGOGISCH QUOTIËNT EN INTELLIGENTIEQUOTIËNT
Leidinggeven H4 Motiveren Logistiek teamleider.
7.3: Trampolinebed of hangmat?
Wat is gelukkig zijn ?.
Fitheid en gezondheid.
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
Het motiveren van leerlingen in het VO
Bijeenkomst September 2015
WAT BEWEEGT JE TOT ACTIE?
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Thema 2, week 1.4 Leerdoelen en instructiemodellen 22 september 2014
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 5
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 4
Motivatie en Demotivatie Melany Mol. Wat bespreken we? De leerkracht De klas De school.
Wat zijn Drijfveren? Drijfveren zijn volgens TSI……………
Omgaan met verschillen tussen leerlingen. Suzanne Vlug.
FAALANGST DE BAAS.  Mijn naam:Annet Nelisse-Verlare  Werkzaam: O.b.s. OllieBBommel  Opleiding:Training “Faalangst de Baas” via Ortho Consult.
DAVID PINTO
MOTIVATIE. Dromen en Idealen Jongeren dromen en hebben idealen.
SOPHIE BREEMAN MARC DREU LENNARD LANTING JASPER MORS Bedwing het monster social media Aanpak voor mens en bedrijf Jeroen Bertrams.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Rapucationmethode Kennismaking, Vriendelijke houding, Talentontwikkeling.
Cliënt in zijn kracht Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 13.
Discussie les 5 Bron afbeelding:
Loopt ‘t – Lukt ‘t – Leeft ‘t
Hoofdstuk 2 De fundamenten van individueel gedrag
Braziliaanse muziek.
Motiveren: de ins en outs!
Van documenteren naar afstemmen en terug…
Maslow Behoeftenpiramide.
Ouderen en activiteiten
B. Stof 5 Natuurwetenschappelijk onderzoek
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Marketingstrategie J. Kamphuis AOC –Oost 2017
Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 13
Leerling- kenmerken Motivatie
“(On)gemotiveerde leerlingen:
Gedragsproblemen en stoornissen
‘Motiveren kan je leren’
Eigenaarschap.
Transcript van de presentatie:

Motivatie Een samenhangend geheel aan motieven van een leerling die hem tot een activiteit aanzetten. Een samenhangend geheel aan motieven van een leerling die hem tot een activiteit aanzetten.

In die motieven kunnen we twee soorten onderscheiden: ► Intrinsieke motieven : motieven die van de leerling zelf uitgaan ► Extrinsieke motieven : motieven die aan de omgeving zijn ontleend

Intrinsieke motieven : ► Leergierigheid: nieuwsgierig zijn, kennis om de kennis. ► Competentie: graag dingen doen die men aankan en waar men goed in is. ► Zelfbepaling: behoefte aan vrijheid en eigen verantwoordelijkheid.

Extrinsieke motieven : ► Leren met een persoonlijk voordeel tot doel. ► Leren als streven naar succes of om mislukking te voorkomen (prestatiemotivatie). ► Leren onder dwang. ► Leren uit plichtsgevoel. ► Leren op grond van praktische levensdoelen. ► Leren uit overwegingen van sociale identificatie. ► Leren vanwege maatschappelijke eisen. (Geerligs & Van der Veen, 1996)

Theorie van psycholoog Maslow: ► Behoeften aan zelfverwerkelijking: ontplooiing van eigen vermogens, esthetische behoeften (schoonheid) en cognitieve behoeften (weten en begrijpen) ► Behoefte aan waardering: erkenning, succes en zelfrespect. ► Sociale behoeften: vriendschap, affectie en identificatie. ► Behoefte aan veiligheid: veiligheid, zekerheid en orde. ► Lichamelijke behoeften: dorst lessen, honger stillen, sex en slaap. Waardering Sociaal Veiligheid Lichamelijk Z

Attitudevorming blz 79 Vier processen bepalen de vorming: ► Gevoelensassosiaties ► Bekrachtigingen ► Nabootsing ► Attributies ► Interne afweging

Opdracht ► Leespauze  Lees § 4.3 Attitudevorming ► Maak in tweetallen:  Maak de opdracht 4.3a Sexe-typische… (10 minuten de tijd > klok ) klok ► Discussie met groep over laatste stellingen.

Motiverende eigenschappen bij een docent 1/2 : ► Hij vertelt grapjes en kan met ons lachen. Hij is ook warm en enthousiast. ► Zij gelooft in mij en helpt me in mijzelf te geloven. ► Hij legt duidelijk uit. ► Zij is aardig, weet veel en is vriendelijk. ► Zij geeft heel duidelijk aan wat wij moeten doen.

Motiverende eigenschappen bij een docent 2/2 : ► Zij zorgt dat iedereen de stof goed begrijpt. ► Hij is geduldig met ons. ► Zij bemoedigt ons. ► Hij bespreekt andere dingen dan alleen de lesstof. ► Hij is geïnteresseerd in ons als mensen.

Leermiddelen en motivatie : De didactische kwaliteit van illustraties is van grote betekenis voor leerboeken. Een goede illustratie concretiseert waar nodig is de tekst, brengt tekstelementen met elkaar in verband, richt de aandacht op hoofdzaken en wekt de interesse van de lezer op.

einde