Activerende literatuurdidactiek in de onderbouw en het vmbo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Advertisements

Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Door goede gesprekken groeien
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
2 Resumé Witte (2008) Leerpsychologische aannames 1.Definiëren verschillende niveaus of stadia 2.Stevig fundament om volgende stap te kunnen zetten 3.Literaire.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Inspirerend Coachen - praktijkervaring - het G®ROW kader
Afkomst en Afkomst Waar kom ik vandaan?.
Interpreteren van data
CanDo Coaching.
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Een werkstuk maken.
De dag van het solliciteren Blok 1
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Woordenschat groep 5, thema 6, les 3
Presenteren en communiceren
Rouw & Verlies Les 3.
Een prachtige kans voor uw kinderen
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
Liefde en relaties.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
De Bijbel, het meest verkochte boek….
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Inleiding in de (ped)agogiek werkcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Week 3  Inleiding attitude interview  Oefenen met attitude interview a.d.h.v. de practicum-vragen.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
Opdrachten en eindopdracht
Welkom ik maak me sterk.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Waarom? Als je straks klaar bent met studeren ga je werken. Of je nou voor jezelf begint of in loondienst gaat, het is belangrijk om iets te doen.
Het belang van voorlezen
Leesplezier in de schoolbibliotheek Training voor ouders en andere vrijwilligers in de schoolbibliotheek Bijeenkomst 2.
Leesplezier in de schoolbibliotheek
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Bijeenkomst September 2015
Woordjes leren.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Succesvol eerste studiejaar Wat kunt u als ouder doen Hermien Miltenburg.
Spreekbeurt in groep 4.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
23 november  Doelen  Ophalen voorkennis Samenwerkend Leren  Jouw lessen: Activerende Didactiek  Opdracht verwerken theorie  Afronding ◦ Huiswerk.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
MasterPeace Creating peace. Together.. SKILLZZ Les 1.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Spreekbeurt in groep 4.
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Spreekbeurt in groep 8 Hoe pak je het aan?.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
© UNIEK IN DE KLAS.
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Social media voor statenleden/politici
Bijeenkomst 2 Identity Authenticiteit als docent
ADL Les 1.
ADL Les 1.
Transcript van de presentatie:

Activerende literatuurdidactiek in de onderbouw en het vmbo Marlies Schouwstra 18 november 2015

Wat weerhoudt leerlingen ervan om met plezier een boek te lezen? Ze vinden lezen ‘nutteloos’. Ze hebben wel wat beters te doen. Het kost hun moeite zich zodanig van de buitenwereld af te sluiten dat ze zich goed kunnen concentreren. Ze vinden lezen niet leuk. … En dan hebben ze eindelijk een boek uit en dan moeten ze óók nog een opdracht maken! (‘Straf op straf’)

‘Nutteloos’ Aandacht voor het belang van lezen VRAAG: Waarom is het goed om te lezen? Filmpje [vanaf 2:41] Monique Metzemaekers, Hogelandcollege, Warffum Belangrijk voor je ontwikkeling Belangrijk voor je leesvaardigheid Helpt bij het ontwikkelen van je woordenschat Kan je een andere kijk op bepaalde dingen geven VERTEL: Ik heb er begrip voor dat je lezen niet leuk vindt en/of dat het je veel moeite kost. En ik kan je met veel dingen helpen. Maar… Ik verwacht wel van je dat je inzet om vorderingen te maken. Niet lezen is geen optie.

‘Ik heb wel wat beters te doen’ ‘Ik kan me niet concentreren’ Faciliteer het lezen CREËER TIJD EN RUST in de les waarin leerlingen (fictie?) kunnen/moeten lezen: Leerlingen hebben altijd (vaak) een boek bij zich. Leerlingen zien wat klasgenoten lezen  ze raken gemakkelijker in gesprek met elkaar over wat ze lezen. Zelfstandig lezen is gemakkelijker als je al een begin hebt gemaakt, dan wanneer je de motivatie om te beginnen uit jezelf moet halen. LEES VOOR Veel jeugdboeken gaan over problemen die leerlingen herkennen en/of die discussie losmaken.

‘Ik vind lezen saaaaaai‘ Help leerlingen een boek te vinden dat bij hen past I STELLING Een boek past bij een leerling als het aansluit bij zijn interesses en niveau (niet te makkelijk of te moeilijk). HELP leerlingen te bepalen welk niveau zij hebben  Lezenvoordelijst.nl  Filmpje [vanaf 4:14] Monique Metzemaekers, Hogelandcollege, Warffum Hand-outs 1 en 2, beknopte niveauomschrijvingen en ‘strookjes’

Help leerlingen een boek te vinden dat bij hen past II Leerlingen zijn over het algemeen niet in staat om zelfstandig boeken te vinden die passen bij hun niveau en interesses. Faciliteer het uitwisselen van leeservaringen. Vraag bijvoorbeeld enkele leerlingen naar hun ervaringen met het boek dat ze aan het lezen zijn of net uit hebben en betrek de klas in het gesprek. Vertel over wat je zelf aan het lezen bent of net gelezen hebt, besteed aandacht aan de actualiteit (bv Jonge Jury).

Help leerlingen een boek te vinden dat bij hen past III Zorg dat leerlingen voorbereid zijn als zij de media- of bibliotheek bezoeken. Bijvoorbeeld: Laat leerlingen op Lezenvoordelijst.nl vijf boeken zoeken die passen bij hun interesses en niveau; bij elk van deze titels enkele gegevens noteren (bijvoorbeeld: Waarom lijkt dit jou een leuk boek? Waarom vinden leerlingen op Scholieren.com dit een leuk boek? Wat vinden zij minder leuk?)  Lezenvoordelijst.nl in de media- of bibliotheek ten minste drie boeken uit de kast pakken, waarvan zij de flaptekst en de eerste pagina lezen. pas daarna de definitieve keuze voor een boek maken.

‘… en dan moet ik óók nog een boekverslag maken’ Over opdrachten VRAAG: Waarom moet een leerling een opdracht maken als hij een boek heeft gelezen? … VRAAG: Wat doe je zelf als je een boek hebt gelezen?

Over opdrachten STELLING Een opdracht hoeft niet per se moeilijk te zijn en is bij voorkeur ‘leuk’. Handreiking Schoolexamen Nederlands vmbo: Kan eenvoudige adolescentenliteratuur herkennend lezen (2F)

Over opdrachten STELLING Een goede opdracht gaat over het boek én de leerling. Creëer ruimte voor de ervaringen van de leerling. Handreiking Schoolexamen Nederlands (havo/vwo): Beschrijving (demotiverend) - Verdieping (gevarieerd) + Evaluatie (voldoende aandacht) ++

Over opdrachten Een eenvoudig voorbeeld Stel je voor: je zit in de redactie van De wereld draait door. De redactie heeft de hoofdpersoon uit jouw boek uitgenodigd om in de uitzending zijn of haar verhaal te komen doen. Hoewel de gesprekken met Matthijs van Nieuwkerk altijd spontaan overkomen, worden ze altijd grondig voorbereid. Matthijs heeft een aantal kaartjes voor zich waar de redactie de belangrijkste gesprekspunten en vragen op genoteerd heeft. Welke vragen moet Matthijs in ieder geval stellen? Met welke vraag kan hij het beste beginnen? Hoe moet hij zijn gast voorstellen aan het publiek? Biedt de leerling ruimte om zich te verdiepen in aspecten van het boek die hij zelf interessant vindt.  Hand-out 3

Over opdrachten Praten over literatuur en het leven Bekijk de volgende onderwerpen thema’s en kies een thema dat in elk van jullie boeken een rol van betekenis speelt. vriendschap - gevoel en verstand – helden - goed en slecht – geloof - normaal en abnormaal - ouders en kinderen - anders, namelijk… Leg uit wat jullie onderwerp/thema voor jullie betekent. Bijvoorbeeld: Wie zijn jouw helden? Waarom vind je hem of haar een held? Wat zijn kenmerken van helden? Bespreek het vóórkomen van het onderwerp/thema in jullie boeken. Wat zijn de overeenkomsten/verschillen? In welk van jullie boeken is het onderwerp/thema het meest interessant uitgewerkt?

Over opdrachten Symbolen Bekijk de voorwerpen. Jullie ‘verkennen’ om de beurt een van de voorwerpen. Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het? Wat zit erin? Wat kun je ermee doen? Waarvoor is het bestemd? Waar komt het vandaan? Waar is het van gemaakt? Ken je spreekwoorden of uitdrukkingen die bij het voorwerp horen? Vertel zoveel mogelijk. Alles wat je vertelt is goed. Kies een of meer voorwerpen die goed passen bij het boek dat je het laatst hebt gelezen. Leg uit hoe de voorwerpen verband houden met je boek.  Hand-out 4

Resumé Veel leerlingen moet veel hindernissen nemen om aan het lezen te raken én blijven. Wat je kunt doen: Aandacht besteden aan het belang van lezen. Lezen faciliteren door in de les tijd vrij te maken om te lezen en voor te lezen. Help leerlingen een boek te vinden dat past bij hun niveau en interesses. Zorg dat leerlingen weten wat hun niveau is. Zorg dat leerlingen voorbereid zijn als ze naar de media- of bibliotheek gaan. Faciliteer het uitwisselen van leeservaringen. Laat opdrachten maken die niet te moeilijk of theoretisch zijn, die leerlingen ‘leuk’ vinden en die aansluiten bij het boek én de leerling.