Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voeding Ons dagelijks eten is een van de belangrijkste energie bronnen van het lichaam, Maar ook een van de belangrijkste bronnen van ziekte.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Voeding voor optimale atletiekprestaties
De actieve voedingsdriehoek
Stofwisseling.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Formula 1 Uitkomsten voor evenwichtige voeding
Voeding en bewegen!.
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Voedingsstoffen.
Waarover gaat dit lied?.
Gezondheidseffecten van volkoren
Voedingsstoffen.
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Wat voedt jou deel 1..
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitamine D Renée en Roos. Wat voor soort vitamine is het? Calciferol In vet oplosbaar Kan het lichaam zelf aanmaken Twee vormen van vitamine D.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
RICHTLIJNE N GOEDE VOEDING. Richtlijnen Goede Voeding Opgesteld door de Gezondheidsraad Bestaat uit 130 deskundigen Doet geen eigen onderzoek Brengt de.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voeding & Vertering.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Quiz: de voedingsstoffen
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voedingscentrum IBS III
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voeding Kenmerken van voeding.
Koolhydraten.
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
De actieve voedingsdriehoek
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Lezing Stichting Kind en Voeding
Thema 2 Voeding en vertering
Lezing Stichting Kind en Voeding
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University

Vitamines slikken is gezond!

Er is geen overtuigend bewijs dat vitamines slikken een betere gezondheid garandeert en chronische ziekten helpt voorkomen. Uitzondering: foliumzuur, vitamine D, calcium Vitamines slikken is gezond!

WHO heeft de hoeveelheid bewijs voor carcinogeen effect van ‘processed meat’ gelijk gesteld aan die voor roken, asbest Effect van 50 gram vlees is echter vergelijkbaar met dat van ¼ sigaret, het is de dosis die telt! Worst is dodelijk

Pinda’s zijn gezond

Rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten Bron van voedingsvezels en vitaminen Noten zijn gezond, maar dan wel de ongezouten! Wel veel calorieën. Hoeveel calorieën bevat een handje pinda’s? Pinda’s zijn gezond

Voedingsonderzoek is moeilijk! (ivt. Farma) Het gaat niet om 1 stof maar om meerdere stoffen tegelijk. De nutri ë nten en bio-actieve stoffen werken samen, of juist niet. De nutriënten en bio-actieve stoffen werken op allerlei plaatsen in het lichaam, niet alleen op 1 orgaan.

Voedingsonderzoek is moeilijk: bewijslast

Systematische Reviews en Meta-analyses Kan zowel met gegevens uit observationeel onderzoek, of uit RCTs Belangrijk om te kijken hoe homogeen de resultaten zijn Let op: ‘Garbage in’ = ‘Garbage out’

Kortom: RCTs staan aan de top van de bewijslastpyramide Maar voor voeding is een echte RCT lastig! Dus… observationeel onderzoek ook belangrijk Dus… meer tegenstrijdige resultaten Dus… verwarring bij pers en consument!

Richtlijnen Goede Voeding 2015  ‘Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid.  Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water.  Dat is de kern van het advies Richtlijnen goede voeding 2015, dat de Gezondheidsraad vandaag aanbiedt aan de minister van VWS en de staatssecretaris van EZ.’

RGV 2015

Voeding in de levenscyclus Mogelijke tekorten in NL: foliumzuur, ijzer, vitamine D, calcium, genoeg jodium, vitamine B12

Kansen?  Herformulering (zout, maar ook calorien, suiker, voedingsvezel, soorten vet)  Produkten die meer verzadigen maar niet meer energie leveren  Doelgroepen (kinderen, ouderen, patienten, zwangeren)  Produkten meer nutrientendicht, minder energie-dicht  Gemak, toch passend in richtlijnen, toch niet te duur..