Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University
Vitamines slikken is gezond!
Er is geen overtuigend bewijs dat vitamines slikken een betere gezondheid garandeert en chronische ziekten helpt voorkomen. Uitzondering: foliumzuur, vitamine D, calcium Vitamines slikken is gezond!
WHO heeft de hoeveelheid bewijs voor carcinogeen effect van ‘processed meat’ gelijk gesteld aan die voor roken, asbest Effect van 50 gram vlees is echter vergelijkbaar met dat van ¼ sigaret, het is de dosis die telt! Worst is dodelijk
Pinda’s zijn gezond
Rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten Bron van voedingsvezels en vitaminen Noten zijn gezond, maar dan wel de ongezouten! Wel veel calorieën. Hoeveel calorieën bevat een handje pinda’s? Pinda’s zijn gezond
Voedingsonderzoek is moeilijk! (ivt. Farma) Het gaat niet om 1 stof maar om meerdere stoffen tegelijk. De nutri ë nten en bio-actieve stoffen werken samen, of juist niet. De nutriënten en bio-actieve stoffen werken op allerlei plaatsen in het lichaam, niet alleen op 1 orgaan.
Voedingsonderzoek is moeilijk: bewijslast
Systematische Reviews en Meta-analyses Kan zowel met gegevens uit observationeel onderzoek, of uit RCTs Belangrijk om te kijken hoe homogeen de resultaten zijn Let op: ‘Garbage in’ = ‘Garbage out’
Kortom: RCTs staan aan de top van de bewijslastpyramide Maar voor voeding is een echte RCT lastig! Dus… observationeel onderzoek ook belangrijk Dus… meer tegenstrijdige resultaten Dus… verwarring bij pers en consument!
Richtlijnen Goede Voeding 2015 ‘Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water. Dat is de kern van het advies Richtlijnen goede voeding 2015, dat de Gezondheidsraad vandaag aanbiedt aan de minister van VWS en de staatssecretaris van EZ.’
RGV 2015
Voeding in de levenscyclus Mogelijke tekorten in NL: foliumzuur, ijzer, vitamine D, calcium, genoeg jodium, vitamine B12
Kansen? Herformulering (zout, maar ook calorien, suiker, voedingsvezel, soorten vet) Produkten die meer verzadigen maar niet meer energie leveren Doelgroepen (kinderen, ouderen, patienten, zwangeren) Produkten meer nutrientendicht, minder energie-dicht Gemak, toch passend in richtlijnen, toch niet te duur..