JEUGDCRIMINALITEIT Filip Plompen. "Oliver" is een verfilming van de wantoestanden in Engeland. Jonge straatrovers werden gedwongen uit stelen te gaan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Organisatie van het gerecht
Advertisements

H3 Industralisatie en Ismen.
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Loverboys.
Studiedag Maatschappelijke Noodzaak
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Katern Criminaliteit Maatschappijleer 2.
De IndustriËle revolutie
Wat is de ideale rechtsstaat?
Hangjongeren OMLO J. Hangjongeren Aanspreken, niet uitsluiten. In: Pedagogiek in praktijk, jg. 14, nr. 45, 2008.
Werkt werken? Reinier Kuijsten, Jane- Murray Cramm, Job van Exel en Harry Finkenflügel.
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
Politie DAMME POLITIE DAMME Stelt voor.... Politie DAMME alternatieve aanpak jeugdcriminaliteit.
PARLEMENTAIRE DEMOCRATIE VANAF ONTZUILING EN VERDERE DEMOCRATISERING - 1 E DEEL Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Herstelrecht in een notendop
Gemeenschapsdienst en recidive een vergelijking met de traditionele jeugdbeschermingsmaatregelen (Tijdschrift voor Criminologie : Geudens Hilde) Vanoverbeke.
 Onderzoekers aan Vrije Universiteit Amsterdam  Faculiteit Pscychologie en Pedagogiek  Publicatiejaar 2006.
Beeld vd jeugd: Jeugd heeft geen normen en waarden
Jongerenwerker: tolk van de straat
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Voorbereiding uitstap musical 3 e leerjaar 04 februari 2011.
WELKOM op de Algemene Ledenvergadering van Bewonersvereniging Klapwijk Pijnacker, 1 maart 2010.
Slot 4Hc.
Een profeet … is een sterk persoon.
Het verontrustende proces tegen Abou Jahjah Artikel uit ‘samenleving en politiek’
Jongeren en criminaliteit
H ET BELEID VAN DE OVERHEID CRIMINALITEIT Zelfs problemen hebben recht op bestaan, los ze derhalve niet op. Karel Jonckheere: Vlaams schrijver en dichter.
Migratie en mobiele daders: heling bij rondtrekkende dadergroepen
Kaarten op tafel.
Hoe werkt de maatschappij? Is deze maakbaar? Hoe beïnvloed je de economie?
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
School en samenleving Schooljaar 2011 – 2012 Bijeenkomst 3 Docent: Pascal van Schajik med.hro.nl/schpa.
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
JEUGDBENDES Junger-Tas, J., Steketee, M. & Moll, M. (2008). Achtergronden van jeugddelinquentie en middelengebruik. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut Stefanie.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink m. d. nl med
Wat is de specifieke expertise van de jeugdreclasseerder? En wat heeft de gemeente daaraan? Jacqueline Bosker Hogeschool Utrecht, lectoraat Werken in Justitieel.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Woutertje Pieterse kende geen leerplicht. Onderwijs: moeten of mogen? Prof. Dr. Marita Mathijsen Universiteit van Amsterdam
Onderzoek naar de beslissingen van jeugdrechters/jeugdrechtbanken in MOF-zaken Emilie De Backer.
H4.2 De expansie van het Christendom
WelkomWelkom Neem deel aan de missie van Minoes. Ik hou van: Boeken lezen Film kijken Toneel kijken.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Situeering stadstoevlucht (vanaf +/- 1970) etnische verscheidenheid onverschilligheid geen politioneel toezicht gemeenschap >>
Kwetsbare jeugd -Straatbendes, drugs, moord en geweld horen bij de orde van de dag in Guatemala -Veel jongeren komen uit gebroken, arme gezinnen en een.
Kinderarbeid door de eeuwen heen Tijd van burgers en stoommachines.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Kinderarbeid..
WERKVERSCHAFFING EN DWANGARBEID
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
Criminaliteit Criminaliteit als sociaal en politiek probleem
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Ons beeld van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
HANGJONGEREN IN GEMEENTEN
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
De sociaal-maatschappelijke dimensie
1. Wat is criminaliteit?.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Preventie”.
Wat is criminaliteit? Paragraaf 1.
JGZ Preventieagenda De meeste kinderen in Nederland groeien – mede dankzij de JGZ - veilig en gezond op. Daar zijn we trots op! We geven extra aandacht.
Groepsdynamica Storming
Groepsdynamica Storming
Naam: Jana Van Wijmeersch 1 BaOc
JGZ Preventieagenda De meeste kinderen in Nederland groeien – mede dankzij de JGZ - veilig en gezond op. Daar zijn we trots op! We geven extra aandacht.
Wat is criminaliteit? Thema Criminaliteit.
Se AANDACHTSPUNTEN.
Jouw verhaal over antibioticaresistentie
Burgerschap Thema: politiek
Transcript van de presentatie:

JEUGDCRIMINALITEIT Filip Plompen

"Oliver" is een verfilming van de wantoestanden in Engeland. Jonge straatrovers werden gedwongen uit stelen te gaan. 1. Kindercriminaliteit - Londen 19° eeuw. " Oliver Twist " is een verfilming van het boek van Charles Dickens. Wezen en zwakkeren werden aan- gezet tot straatroverij om aan de armoede te ontsnappen.

2. Aalst eind 19° eeuw - uitbuiting door kinderarbeid.  Stijn Coninckx verfilmde " Daens ". Een duidelijke prent met aanklacht tegen uitbuiting en kinderverwaarlozing.

3. JONGEREN WILLEN MACHT EN AANZIEN. Met de film "West Site Story" uit 1961 krijgen we een beeld van jongerenbendes die strijden om macht en eer. Er bij horen wordt belangrijk.

4. ER ONTSTAAN NIEUWE VORMEN VAN JEUGDCRIMINALITEIT EIND 20° EEUW. Vandalisme is een nieuw fenomeen. Jongeren vervelen zich. Hier gaat de criminaliteit dus niet meer om armoede of levensbehoud.

5. JONGEREN PLEGEN WINKELDIEFSTALLEN. Deze misdrijven, gepleegd door jongeren, worden meestal begaan door hebzucht. Ook het drankmisbruik bij jongeren werkt winkeldiefstallen in de hand.

6. SCHOOLVERZUIM EN WERKELOOSHEID. Verveling slaat toe. Bendevorming en hangjongeren worden een bedreiging in de samenleving en geven vaak een onveilig gevoel.

7. ZAKKENROLLERS. Dit fenomeen is niet nieuw. Door de eeuwen heen kenden we ook al de beurzensnijders. Enkel de manier waarop is verschillend. Vaak treden ze op in groep en zijn ze goed georganiseerd. Maar ook individuele acties zorgen voor een ongerust gevoel.

8. STRAFFEN, MAAR ONDER WELKE VOORWAARDEN ? De jeugdrechter kan minderjarigen voor zware feiten door- sturen naar de rechter voor volwassenen. Dit zijn de zogenaamde "uithandengegeven minderjarigen". Is straffen de oplossing of moeten we ook kijken naar preventie en begeleiding ?

9. KAN BEGELEIDING EN PREVENTIE HELPEN ? Een jeugdrechter kan een jongere die een misdrijf heeft gepleegd of in een heel moeilijke leefsituatie verkeert, plaatsen in een gemeenschapsinstelling. Het is heel belangrijk je in te leven in de motieven van jonge delinquenten. Dan alleen kan je de oorzaken van het probleem, en dan ook het probleem zelf, wegnemen ( Luc Lamine ) DE JEUGD IS GEEN VERLOREN GENERATIE