Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Filosofie Op HAVO en VWO.
Advertisements

Hindoeïsme en reïncarnatie
Literatuurgeschiedenis
Gouden Eeuw Kunst en wetenschap Door de Renaissance, een kunststroming uit de 16e eeuw, was er opnieuw interesse voor de kunst en kennis uit de Oudheid.
Kunstproject groep 8.
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
COLUMBUS.
Paragraaf 2.3 Geloven en weten..
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
De verlichting Paragraaf 2.
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
Joods-christelijk wereldbeeld
Het socialisme Paragraaf 7..
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
4.1 De Pruikentijd.
Wetenschappelijke revolutie; De verlichting
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
1.1 Over de Nieuwe en de Nieuwste tijd
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Verwondering in de natuur
De Verlichting.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Technologie Hoe de Europeanen de technieken ontwikkelde die ze in staat stelde de wereld te veroveren.
Wetenschappelijke revolutie
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
DE MIDDELEEUWSE STAD.
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Achttiende en negentiende eeuw
WAT IS EIGENLIJK… HUMANISME?!
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Wetenschappelijke revolutie
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Renaissance Geïnspireerd door de Oudheid Invloed op: - Kunst
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
Uitvindingen Leonardo da Vinci was een groot kunstenaar en uitvinder. Veel van de door hem ontworpen machines werden pas honderden jaren na zijn dood werkelijkheid.
Hoofdstuk V: Rome Les 5 - par 3B - Godsdienst en wetenschap
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
H6 Regenten en vorsten§6.4 De wetenschappelijke Revolutie Wat moet je weten aan het einde van de les? -Wanneer er voor de eerste keer aan wetenschappelijk.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Wetenschap-pelijke methode Kritisch Empirisme
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
De gelaagde samenleving
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
Ook bloei in de republiek op gebied van:
Regenten en vorsten H7.3 DE WETENSCHAPPELIJKE REVOLUTIE.
Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Beeld van het heelal in de oudheid. Dit beeld paste ook bij het Christendom.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Thema Leven deel 1 Wat is wetenschap?.
Paragraaf 7.3 De wetenschappelijke revolutie
Regenten en vorsten 3.5 Wetenschap en techniek
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
Tentoonstelling Leonardo da Vinci
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Hier begint de nieuwe tijd
Transcript van de presentatie:

Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie Par 1: De Wetenschappelijke Revolutie

Oude “nieuwe” zaken Al bij de Grieken zag men twee soorten van wetenschap Denken; het rationalisme. Het experiment; empirisme; het experimenteren.

Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen Onderzoek Hierdoor zou de kennis toenemen en maatschappelijke problemen kunnen worden opgelost

Verschillen met de middeleeuwse denkwijze Voor mensen in de middeleeuwen was hun leven veelal een voorbereiding op het hiernamaals Verlichters vonden dat je ook in dit leven gelukkig moest kunnen zijn Herkenbaar vanuit de Renaissance Deze denkwijze kent nogal wat consequenties: Een echte verlichter wil dus de wereld in positieve zin veranderen

Veranderingsdenken Een aantal zaken waren hierbij van wezenlijk belang Vrijheid is het hoogste goed Van meningsuiting Van geloof Van drukpers Van handel en nering Vrijheid eist wijziging van de sociale verhoudingen Gevolg Verlichters streden tegen allerlei maatschappelijke misstanden

Verlichters en godsdienst De meeste verlichters ontkende het bestaan van God en de schepping niet, maar God bemoeide zich na Zijn Werk niet meer met het aardse alles op aarde werd bepaald door natuurkrachten en kon ook alles zodanig begrepen/verklaard worden Daarnaast was er ook een groep twijfelaars De agnosten; bestaat Hij echt? Bewijs? Tevens vond een groep verlichters dat de religies/godsdiensten van oorsprong uit de natuur voortkwamen En zodoende alle de zelfde basis hadden, hetgeen inhield dat je verdraagzaam t.a.v. andere godsdiensten moest zijn

Keerzijde Ontwikkelingen in de wetenschap konden bijdragen aan de Ontwikkelingen in de wetenschap brachten ook nieuwe technologie voort Nieuwe techniek kan ook zelf haar eigen weg vinden. Ook toevalligheden (toevallige ontdekkingen) leiden tot nieuwe techniek. Daar waar wetenschap en techniek konden bijdragen aan de samenleving, kon ook het omgekeerde plaatsvinden. Nieuwe techniek levert nieuwe wapens en verdedigingstechnieken. Het Westen startte hierdoor Grote oorlogen Grote veroveringen over de gehele wereld

Leonardo da Vinci deed o. a Leonardo da Vinci deed o.a. onderzoek naar de anotomie van het menselijk lichaam Coupernicus bedacht een theorie waarbij de zon centraal staat en niet de aarde

Huiswerk HB, opdracht Galilei (p. 46)