Aan de slag met POVO Wolvega/Oosterwolde Zet Engels ‘in the picture’ 28 oktober 2014 Jeroen Pennings & Kris Verbeeck.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HANDELINGSPLAN IN SCHOOL Margie van de Kerkhof, begeleider passend onderwijs
Advertisements

Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Warme overdracht naar het voortgezet onderwijs
De historie & de toekomst
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Schoolpartnerschappen in Europa
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Aanpassing Selectie beleid. Waarom aanpassingen in het huidige selectie beleid?
Workshop OGW in de klas..
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Een gezamenlijke uitdaging!
in de nieuwe generatie mvt-leermiddelen
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Inhoud - Waarom afstemming en wanneer kansrijk - Ontstaan en opbouw van de Handreiking - Gebruik van de Handreiking, ook voor wiD - Discussie Samenhang.
Voortgangsrapportage Utrechtse Onderwijs Agenda. Utrechtse Onderwijs Agenda is de invulling van de Lokale Educatieve Agenda In 2006 een gezamenlijk ambitiedocument.
Kees Broekhof Hans Cohen de Lara Sardes. Stappen Welke onderwerpen liggen er op ons bord? Welke gaan we aanpakken? Welke oplossingen zijn beschikbaar?
Symbiose?? (v)So po vo mbo vavo.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
Start rekennetwerk Zuid Conferentie 1 febr 2011 o.l.v. Wilma Willems (KPC Groep), vastgelegd door Machteld Scholvinck (CPS)
Welkom bij workshop IV Hoe zorg ik voor voldoende opdrachtgevers?
Presentatie 9 juni 2011 Excellente onderwijsprogrammering Bijeenkomst van sectievertegenwoordigers in het kader van de PSG-Expeditie donderdag 9 juni 2011.
Gezamenlijke houtskoolschets 5 april 2012
Pass’t Montessorionderwijs ?
Passend Onderwijs: overdracht en overgang PO-VO POVO 13 november 2008 Ben Verbruggen SOM.
Algemene uitkomsten groepsgesprekken POVO 13 november 2008 Jan Peters Ben Verbruggen.
S J P o i JongerenProcesgerichtScreeningsinstrument
ICT-er als coach. Stelling "De rol van ICT-coördinator bestaat uit het plannen en begeleiden van een veranderingsproces dat onderwijzend personeel (en.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Welkom in groep 8M Het laatste jaar van de basisschool!!!!!!
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Ontwikkelingsperspectief
Communicatie met ouders
Return to Sender.
project Doelstelling Bevorderen van communicatie tussen kinderen. Oefenen van schriftelijke taalvaardigheden. Leren schrijven van brief of verslag.
Evaluatie/ aanvragen Arrangementen Stedelijke IB dag 19 mei 2015
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
POVO Wolvega / Dedemsvaart
Welkom. Agenda: Welkom Informatie over het voortgezet onderwijs en het voorlopige schooladvies Algemene mededelingen en specifieke informatie/activiteiten.
Informatieavond groep 8 Maandag 7 september 2015.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
MakeTech Platform-Allianties Basisscholen. MTP-Allianties BSO  Idee geboren tijdens in regio Hoge Dunk, tijdens een seminar in 2009 (naast vele andere.
Competentie gebieden Kerntaak 1.
BBM workshop Educatie & Jeugdbeleid 20 april 2015 Tilburg.
HE, BAH, WEER HUISWERK! WAT VOOR HUISWERK KRIJGEN DE KINDEREN BIJ ONS IN DE BOVENBOUW EN HOE GEBRUIKEN WE EEN AGENDA IN GROEP 8.
Uitgeversgroep en Maatwerk Jeroen van Esch Docent - Uitgever Welkom!
Workshop INFORMATIEVAARDIGHEDEN Samen sterk met.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
“Van Wieg tot Werk” “Van Wieg tot Werk”. Basisscholen gemeente Brunssum Onder het schoolbestuur van Movare zijn er 9 scholen; m.n. Meander, Koningin Beatrix/Treebeek,
Sterk VMBO deze school past bij mij! Informatie over onderwijs en ondersteuning op de VMBO- scholen van Sterk VO.
Passend Onderwijs: Een nieuwe werkelijkheid? STRATEGISCHE SESSIES (V)SO STRATEGISCHE SESSIES (V)SO Regio bijeenkomst April 2014.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
DOLLARD COLLEGE LOCATIE SCHEEMDA Pilot 1.1 Collega’s Dollard College 11 maart 2010.
Ouderavond Passend onderwijs en arrangeren op de dr. P.C.M. Bosschool
Op weg naar het Voortgezet Onderwijs (VO)
Analyse van het studiekeuzeadvies binnen het Ichthus Lyceum
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Digi(bord)boek project <titel project>
VO PO VSO PRO MBO Ouders Professionals Leerlingen Opgeleid tot mediacoach, 3 collega’s, Begon met vraag politie: Sexting in het VO. Doel Lelystad.
Opstart leernetwerk vaardigheidsontwikkeling
Samenwerking Gemeenten en Zorg en Zekerheid
BRIDGE, de brug van school naar werk. Presentatie t. b. v
Zelfregulatie op Cartesius2
Heet iedereen welkom en geef aan dat de bijeenkomst erg belangrijk is
Oranje route avond 8 oktober 2019.
Transcript van de presentatie:

Aan de slag met POVO Wolvega/Oosterwolde Zet Engels ‘in the picture’ 28 oktober 2014 Jeroen Pennings & Kris Verbeeck

Opening en welkom

Agenda Opening en welkom Kennismaking: wie is wie? Waarom zijn we hier / doel van deze groep? Wat kunnen we doen voor een betere afstemming? Analyse, vragen, ideeën, problemen etc. Afspraken Rondvraag

Even kennismaken Wie is hier aanwezig?

Waarom zijn we bij elkaar? Stuurgroep povo heeft SAZ (Kris) gesproken en heeft ondersteuning gevraagd op het gebied van Engels. De stuurgroep is benieuwd naar de oorzaken van een te laag niveau Engels bij de kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan en wil graag weten welke interventies gepleegd kunnen worden om het niveau Engels op korte en lange termijn op te krikken. Eerder is een analyse gemaakt van methoden Engels (nu niet meer up-to- date), maar daaruit bleek dat er geen goede aansluiting was zelfs met methodes van eenzelfde uitgever! Van Havo-leerlingen kregen ze signalen dat hun niveau Engels laag was; vanuit po waren er geen signalen in die richting. Ouders en leerlingen willen weten wat er gaande is. Collega’s in het vo willen graag werk maken van betere resultaten Engels, maar hebben daarbij ook hun po-collega’s hard nodig.

Waarom zijn we bij elkaar? De stuurgroep wil er structureel werk van maken gedurende 3 jaar. Ze wil scholen op de kaart zetten wat Engels betreft. Ze willen leerkrachten en docenten faciliteren om in het kader van povo wat te bereiken. De bevindingen etc. worden gedeeld met andere scholen die nu nog niet in het povo zitten. De stuurgroep wil: 1)Analyse van de problematiek 2)Zicht op wat het po als eindniveau oplevert en wat het vo als beginniveau veronderstelt + analyse van een eventueel gat tussen beiden 3)Doelstellingen formuleren waar het povo aan gaat werken 4)Engels versterken op de korte en de lange termijn (2-sporenbeleid) Op de korte termijn: 7-8 / vo: b.v. laatste 2 maanden van gr 8 en eerste 2 maanden van het vo; lange termijn attitude tav Engels versterken, plezier in Engels, op welk moment het handigst met Engels starten?

Waarom zijn we bij elkaar?

Wat gaan we doen? Plan maken met daarin een analyse: wat is het probleem, hoe groot, van welke aard etc. In dat plan worden stappen genoemd om de verbetering vorm te geven op de korte en de lange termijn. Po maakt een document met de doelen Engels en het te bereiken eindniveau; Vo maakt een document met de doelen Engels en het verwachte beginniveau. 5 x komen we samen in dit verband + in 2015 een mini-conferentie waarin het plan gepresenteerd wordt en de stappen die gaan worden ondernomen. Ondertussen b.v. bij elkaar gaan kijken

Reflectie op deze presentatie / vragen / reacties