Seksualiteit en intimiteit in de oncologische en palliatieve zorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Chantal Bergers 7 februari 2013
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Naar huis gestuurd met een zak vol luiers
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Tevredenheidonderzoek Maatjesproject
Relaties en seksualiteit
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Zorg voor de naasten Dr. H.M. (Hilde) de Vocht
Woorden en tijd.....
Communicatie met de klant
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Een verhaal om te onthouden
Zomaar een kaartje.
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Zou dat GOD… kunnen zijn?
Aandacht voor seksualiteit en intimiteit in de palliatieve zorg
Contactdag palliatieve zorg regio noordoost Overijssel
Iedereen coach naar Jef Clement.
Stichting Contactgroep Prostaatkanker IKZ 31 oktober 2007 Margreeth van der Oord SCP coördinator partners ++31 (0) SCP Partner.
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Programma sexuologie voor opleiders
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Met handen en voeten geloven 1
De oudere stagiaire.
CanDo Coaching.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
25 jaar LSR ‘Tussen loslaten en verbinden’ Amersfoort, 1 november 2013 Ineke Koedam.
Lesstof over seksueel misbruik
Het begint bij het jonge kind
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
De relatie. …… is een bouwwerk. Een bouwwerk Vraagt onderhoud.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen  
Spreuken: De nederige wijze.
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
Uitleg persoonsvorm (pv)
De koning van de kikkers
Door te denken, te hopen en te geloven, kom je vaak het grote verdriet te boven. Muziek : Helmut Zacharias – Tanzen Möcht’ Ich.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
HOE VOELT HET OM ZELF EEN MANTELZORGER TE ZIJN?. Oefening:  Aan iedere deelnemer wordt een bepaalde rol toegekend, waarvan 1 persoon de mantelzorger.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
Les 2:Vriendschap, relatie en seksualiteit
Liefde en relaties.
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Terugkoppeling Werkatelier GGZ 8 december 2015 Meetinghouse Dordrecht.
De noden van alleenwonende patiënten met kanker ten aanzien van hun omgeving: een kwalitatief onderzoek Benoot, C.; Deschepper, R.; Saelaert, M. ; Grypdonck,
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Sexualiteit en intimiteit
Niertransplantatie in het LUMC Procedures voor ontvangers en donoren.
Verschillende rollen en stijlen
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
Partnerbijeenkomst EIZT Methodieken van CliëntenParticipatie (MCP)
Seksualiteit en kanker
Praten over seks: waarom, wanneer en hoe; wat zijn belemmeringen?
Project Interculturele Palliatieve Zorg
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Transcript van de presentatie:

Seksualiteit en intimiteit in de oncologische en palliatieve zorg Dr. Hilde de Vocht / Saxion Lector AGZ: Ouderenzorg en Palliatieve Zorg Contactdag regio noordoost Overijssel

Seksualiteit en intimiteit Seksualiteit is een centraal aspect van het menselijk bestaan en omvat seksuele activiteit, geslachtsidentiteit en -rollen, seksuele orientatie, erotiek, plezier, intimiteit en voortplanting

Seksuele identiteit Man of vrouw zijn en jezelf als man of vrouw presenteren Hier speelt het lichaamsbeeld een grote rol bij Dit is een essentieel aspect van wie we zijn en hoe we met anderen omgaan, los van het gegeven of hierbij sprake is van seksuele activiteit.

Seksualiteit en intimiteit zijn belangrijke aspecten van kwaliteit van leven

Echter……. Uit onderzoek blijkt dat door gezondheidszorgprofessionals niet veel aandacht aan deze aspecten wordt besteed

Moeilijk bespreekbaar Gezondheidszorgprofessionals vinden seksualiteit en intimiteit moeilijk bespreekbaar (zeker in geval van mensen met een levensbedreigende aandoening)

Moeilijk bespreekbaar Patiënten en partners vinden het lastig om vragen te stellen over seksualiteit en intimiteit als deze onderwerpen nog nooit ter sprake zijn geweest

Moeilijk bespreekbaar Ook tussen partners onderling zijn deze onderwerpen soms moeilijk bespreekbaar, begrijpelijk maar wel jammer…..

Het perspectief van patiënten en hun partners Vanuit cliëntperspectief is er weinig bekend over de impact van levensbedreigende aandoeningen op de beleving van seksualiteit en intimiteit en de communicatie hierover binnen de gezondheidszorg

Onderzoeksvragen (patiënten / partners) Wat is de impact van de diagnose en behandeling van kanker op uw beleving van seksualiteit en intimiteit? Wat zijn uw ervaringen en wensen ten aanzien van het bespreken van seksualiteit en intimiteit met gezondheidszorgprofessionals?

Onderzoeksvraag gezondheidszorgprofessionals Hoe ziet u uw rol ten aanzien van seksualiteit en intimiteit van oncologische patiënten en hun partners?

Betere afstemming van de zorg op de behoeften van patiënten en partners

Deelnemers open interviews 8 patiënten met kanker 6 partners van patiënten met kanker 7 (echt)paren geconfronteerd met kanker 20 professionals (verpleegkundigen, artsen, psycho-sociale werkers)

Casus Joan & Walter Joan en Walter zijn 12,5 jaar getrouwd. Joan bleek 16 maanden geleden borstkanker te hebben. Ze onderging een dubbelzijdige radicale borstamputatie met directe borstreconstructie. Ook zijn haar baarmoeder en eierstokken verwijderd. Joan heeft chemotherapie, bestraling en hormoontherapie gehad. Casus voorlezen format Washington

Een levensbedreigende aandoening heeft impact op alle (seksuele) domeinen identiteit (seksuele) functie Joan heeft ook problemen op het gebied van seksuele functie, ze heeft last van vaginale droogheid en ten gevolge van de operatie zal haar vagina wat korter zijn geworden. Echter, dat heeft (nog) geen effect gehad op hun seksuele relatie, want door heel andere factoren zijn ze er helemaal nog niet aan toegekomen om hun seksuele relatie weer op te pakken. (seksuele) relatie

Conclusies De impact van kanker en kankerbehandeling op de beleving van intimiteit en seksualiteit is groot maar heel individueel bepaald Intimiteit blijft of wordt belangrijk

Casus Bruno Bruno is twee keer getrouwd geweest. Beide echtgenotes zijn overleden aan kanker. Voor Bruno was er een belangrijk verschil tussen de ervaring met het ziekbed van zijn eerste en zijn tweede vrouw, gerelateerd aan het aspect van lichamelijke intimiteit.

De impact is groot. Wat nu?

Voorwaarde: een persoonsgerichte benadering Patiënten en partners willen graag als compleet mens gezien en behandeld worden door professionals die oprechte betrokkenheid tonen Pas dan is voor hen intimiteit en seksualiteit bespreekbaar Dit zijn voorwaarden om uberhaupt intimiteit en seksualiteit te kunnen / willen bespreken. Het is het meest persoonlijke onderwerp denkbaar, dus past niet binnen een checklist benadering.

Persoonsgerichte benadering: hoe niet? Edith: ‘Ze was heel koel, ze glimlachte niet toen we binnenkwamen, ze had van die naar beneden getrokken mondhoeken. We hebben alleen de linkerkant van haar gezicht gezien want ze zat op haar scherm te kijken. Ze vroeg waarom ik de eerste keer geen chemo had gehad. Dit maakte me heel bang en gaf me het gevoel dat ik iets fout had gedaan. We vroegen ook hoe het nou zit met onze dochter, is het misschien erfelijk?, maar dit werd van tafel geveegd.’ 2e keer borstca

Persoonsgerichte benadering: hoe wel? Edith: Openheid en betrokkenheid, dat is belangrijk. Dat je het gevoel hebt dat ze er voor jou zit en je niet het gevoel geeft van ‘ik zeg dit omdat het in dit boekje staat en dat moet’. Dat ze je het gevoel geeft van: hé, ik heb het tegen jou!

Wensen van cliënten wat betreft bespreken seksualiteit en intimiteit Patiënten en partners waarderen het als professionals de onderwerpen intimiteit en seksualiteit ter sprake brengen Patiënten en partners beslissen of zij deze onderwerpen op dit moment willen bespreken met deze professionals Leeftijd en geslacht van de professional zijn hierbij geen doorslaggevende factoren; oprechtheid en openheid van de professional zijn dat wel!

BLISSS communicatiemodel B: Breng het onderwerp op passende wijze ter sprake LI: Luister naar de Individuele ervaringen S: Steun de cliënt(en), toon begrip S: Stimuleer communicatie tussen partners S: Serveer persoonlijk advies en informatie; verwijs zo nodig op passende wijze door Steunen door erkenning, bevestiging te bieden

Aangrijpingspunt BLISSS Het ondersteunen van mensen in alle domeinen om hun (seksuele) kwaliteit van leven te verbeteren (seksuele) functie (seksuele) identiteit (seksuele) relatie

In een ideale wereld….

Niet voor iedereen…. Hoeveel tijd is er beschikbaar? Voldoende kennis / deskundigheid aanwezig? Opleiding / training gehad op dit gebied? Affiniteit met het onderwerp? Persoonlijke factoren?

Teambenadering: Stepped Skills 1. Bepaal als team dat seksualiteit en intimiteit relevante onderwerpen zijn die aandacht verdienen 2. Bepaal welke teamleden BLISSSer zijn; de rest is Spotter

Spotters & BLISSSers Spotters signaleren vragen / problemen voor de BLISSSers die aan de hand van het BLISSS model met patiënt en partner het gesprek over seksualiteit en intimiteit aangaan

De impact is groot. Wat nu?

Weet hoe het zit Zorg dat je op de hoogte bent van de invloed van de behandeling op het seksuele functioneren Maak desgewenst veranderingen op seksueel gebied bespreekbaar met zorgprofessionals Realiseer je dat sommige professionals het een lastig onderwerp vinden en laat je hierdoor niet afschrikken

Bedenk goed wat je zelf wil Bepaal wat wel en niet bij jou past (haarwerk, prothese, reconstructie, lingerie, make-up): niet alles wat kan hoeft Laat je goed voorlichten over cosmetische ingrepen; wat zijn te verwachten resultaten / risico’s (foto’s, ervaringsdeskundigen)

Praat met je partner Bespreek met je partner hoe jullie de impact op seksualiteit en intimiteit ervaren en wat je graag zou willen van elkaar Vermijden van het onderwerp om elkaar te ‘beschermen’ geeft het risico op verwijdering

Zoek naar mogelijkheden Op het gebied van seksuele activiteit zijn vele varianten mogelijk Lichamelijke intimiteit ervaren kan ook zonder seksuele activiteit

Mensen zijn seksuele wezens tot aan hun dood Seksuele activiteit Uitdrukking van man of vrouw zijn Affectieve aanraking en intimiteit

Sterven voor de dood Hospice patiënt: ‘Mijn vrouw kuste me altijd op mijn mond als ze wegging, maar op een gegeven moment kuste ze alleen nog mijn voorhoofd, weer later gaf ze me een klopje op mijn schouder en toen ze vanmorgen wegging raakte ze even mijn tenen aan’.

De boodschap is simpel: Ieder mens is een seksueel wezen en heeft behoefte aan intimiteit Zowel zorgvragers als zorgverleners zouden hier oog voor moeten hebben Iedere hulpverlener en zeker iedere hulpverlener in de oncologische / palliatieve zorg Er zitten vele facetten aan dit onderwerp en ik heb er vanmiddag een aantal kunnen belichten

Dank voor uw aandacht