Alles is niet altijd wat het lijkt.... “Het eerste hoofdstuk van Genesis is zo oud dat het geen spoor vertoont van wat voor mythe of legende dan ook –

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Alle rechten © 2007, sheet: 1 De Bijbel: Eén boek, Eén Boodschap De Bijbel De Bijbel is een éénheid. Deze eenheid is de ‘som.
Advertisements

Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
Boeken voordat de drukpers werd uitgevonden
Van Jochem,Wouter,Bastiaan,Suzan, Hessel,Mathilde
Geloof, wetenschap en de leeftijd van de aarde
1. Epigrafie van de oudheid
Mythen Natuurwetenschap Creationisme Evolutie
Beste verkochte boek aller tijden?
Harry Potter en de schepping
Deel 2 De Bijbel.
Huiswerk gemaakt!?.
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 2: Het Ontstaan.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
Het ontstaan van de bijbel
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
“Waarom zouden we Genesis 1 op de letterlijke manier lezen? Genesis 1 is geen krantenverslag.” 3.
Waarom de Bijbel en niet... de Koran?.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
Godsdienst.
Is al het voedsel REIN?. A. Vanaf het begin zorgde de ________ voor goed voedsel. Schepper.
Het ontstaan van de wereld en de mens
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
De Onveranderlijke Tenach Het kleine joodse volk kent een lange schriftelijke traditie. Al vanaf ongeveer 1800 voor Christus. Zij schreven en schrijven.
“In den beginne schiep God de hemel en de aarde …”
Het beeld dat Lukas oproept: Gods hemelse legermacht brult een overwinningslied
Bronnen Wat is een bron? Een bron vertelt ons iets over het verleden.
Praktische handvaten voor het lezen van de Bijbel
De schepping van Genesis één.
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Less is more – Jezus is alles. 1 Jezus is de erfgenaam van alles.
Jij mag leven onder een open hemel
Griekse mythen en wetenschap
In de lichtkring van het Woord Johannes 1: Woord van het begin God sprak: “Er moet licht komen” God sprak: “Er moet licht komen” Woord van de Schepper.
Welkom bij het mooiste vak van de wereld
De Bijbel De leer Het christelijk leven
Docent: Rileen Noordermeer.
De Bijbel Inleiding.
Docent: Hans Bruning.
Bijbel en Koran.
De Bijbel Inleiding.
WAT HEBBEN WIJ AAN DIT VERHAAL?. GODS VERLOSSINGSPLAN GAAT VERDER.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel.
Waar vind je vrede?. waar vind je vrede? on-te-vrede-n.
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS Deel 1: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
Structuur in de Heilige Schrift Zijn de teksten van de heilige Schrift uit de losse pols opgeschreven? of met precisie en structuur?
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS. Deel 2: In Christus komt God zelf Deel 1 was: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
Brief aan de Galaten -48- de vrucht van de geest: geloof/trouw.
Brief aan de Galaten -19- geloof – zonen - Abraham.
Zondag 9 november 2014  Hoe kan ik God leren kennen? artikel 2 NGB Huiswerkopdracht :vandaag lezen van Hosea - Ps Job 38 en 39 Lucas 15, gelijkenis.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
De Heilige Geest.
De piramide van Petrus 2 Petrus 1:3-7.
1.
Les 3 Goed nieuws Wat doe ik hier vandaag?
What's in a name? HALLO mijn naam is... 6 augustus 2017 Den Haag.
Gods Koninkrijk: een Paradijs!
De God van de Schriften.
HET GELOOF VAN ABRAHAM Les 5 voor 4 november 2017.
Bijzondere geboorten (extra)
Bediening van het Woord
Evenwicht in de Schrift!
Geschriften van mensen, Woord van God
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 6: Het Ontstaan.
Introductie op de Bijbel
Korte cursus bijbellezen 3e avond
Geloofsfundamenten : De Bijbel
TIJD VAN JAGERS EN BOEREN. FILM: BC BC is een film over het leven van een jager verzamelaar, hij is zeer onrealistisch maar dat neemt niet.
Transcript van de presentatie:

Alles is niet altijd wat het lijkt...

“Het eerste hoofdstuk van Genesis is zo oud dat het geen spoor vertoont van wat voor mythe of legende dan ook – deze elementen ontbreken volledig. Het draagt alle kenmerken in zich dat het geschreven is voordat er ook maar een mythe of legende zich heeft kunnen ontwikkelen en het is niet, zoals vaak wordt beweerd, van latere datum waardoor het van mythische en legende-kenmerken, zoals we die bij andere scheppingsverhalen zien, ontdaan moest worden. Dit verslag is zo origineel en authentiek dat het geen spoor vertoont van een filosofisch systeem… omdat het geschreven is voordat er clans of stammen waren of naties of het begin van filosofieen … Genesis 1 is zo primitief als de eerste mens. Het is de bakermat van de geschreven geschiedenis" ( Wiseman, P.J. and Wiseman, D.J. ed Ancient records and the structure of Genesis: A case for literary unity. Nashville, TN: Nelson, p.90 ).

De context van de Schrift door Ton Verdam

Inhoud Betrouwbaarheid van de documenten 2. De geschiedenis van het geschreven woord 3. De hand van Mozes 4. Genesis – mythe of geschiedenis?

1. Betrouwbaarheid van de documenten - A De betrouwbaarheid van de Schrift is vastgesteld vanwege - het aantal manuscripten - de dateringen van de manuscripten - de accuraatheid van de manuscripten fouten? Of minder dan 10?

1. Betrouwbaarheid van de documenten - B - overige zaken zoals: # vervulde profetieen # archaeologische opgravingen # buiten-Bijbelse bronnen # het persoonlijk getuigenis van miljoenen christenen

2. De geschiedenis van het geschreven woord - A # Genesis, het eerste boek van de Schrift, is niet mondeling overgeleverd, maar schriftelijk. - in Gen.2:4 staat "Dit is het boek van de geboorte van De hemel en de aarde...” (Septuagint) en - in Gen.5:1 staat dat het om het geschreven Woord gaat "Dit is het boek..." ( HSV. Er staat het woord Seper in het Hebreeuws, Biblos in de Septuaginta-vertaling van Rahlfs ). # Mesopotamie is de bakermat van het geschreven woord boven: spijkerschrift, rechts: chinees

2. De geschiedenis van het geschreven woord - B De babylonische familieregisters en andere vondsten, alle gedateerd tussen ongeveer 3300 en 1350 v.Chr. Opgravingen rond Ebla (vanaf 1964), - Mari (vanaf 1939 meer dan kleitabletten), - Nuzi (sinds 1925 meer dan 5000 tabletten) en - de Tell el Amarna brieven (van ca v.Chr.) van tablet naar tablet

3. De hand van Mozes “de wet van Mozes” (Lukas 24:27), “de geschriften van Mozes” (Joh. 5:46, 47), of eenvoudigweg “Mozes” (Markus 7:10). Jezus geeft ze goddelijke gezag door ze te noemen “het woord van God” (Markus 7:10 & 13)....Niet een Mozaiek maar van Mozes... - Ex.1:1 - וְאֵלֶּה שְׁמוֹת “EN dit zijn de namen…”

4. Genesis – mythe of geschiedenis? “Comparing pagan cosmogonies with Biblical revelation is like comparing a pigsty to a cathedral.” (Smith, J. E. (1993). The Pentateuch (2nd ed.) (Gen 1:1–2:3). Joplin, Mo.: College Press Pub. Co.)