De risico-regelreflex ontleed

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Economie in de bovenbouw
Advertisements

In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
niets is zeker, dát is zeker!
Spelbegeleiding Zaalhockey Jongste Jeugd
Ruimte voor risico’s Overwegingen bij vrijwillige risicoacceptatie door burgers in het nieuwe omgevingsrecht dr. Rik Peeters NSOB.
Narrig burgerschap als basis voor zelfredzaamheid
Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Leuker kunnen we het niet maken
Wat is IFA Bedrijfsadvies
Duurzaamheid Bert van de Merwe.
Over consumenten, gedrag en marketing
5 vwo Stedelijke gebieden § 5
Peter Strawson.
Levensvragen Over geluk…..
Persoonlijke financiële planning
Bunnik Beleid en Advies. Niet tellen maar wegen Over de zin en onzin van prestatieafspraken in de culturele sector.
Romeinen 6:1-11 Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen? Dat in geen geval. Hoe zouden wij, die dood zijn voor.
Inleiding arbeidsmarkt
Oefening 3, powerpoint, 1BaMV
Wat is veiligheid in het algemeen?
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Polariteit scheikundeblok.
Wet inburgering Heleen Veringa
Hoofdstuk 4 Aardrijkskunde, economie en maatschappij
FLEVOKANS TERUGBLIK EN VOORUITBLIK 31 OKTOBER 2012.
4 havo 3 Stedelijke gebieden § 4-5
De gestolen portemonnee
Economie in de bovenbouw
Hoe luister je naar de wet van God?
Verdringing: Vrijwilligerswerk in veranderende tijden
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Goede regels en de risico-regelreflex
Peter Draaisma Hielke Praamstra
Slot 4Hc.
Inleiding in de Module R. Hoijtink. Met welke gevoelens associeer je deze beelden? Vrijheid, vakantie, succes, natuur, avontuur, rust. Kortom alles wat.
Wat voedt jou deel 1..
Stage: Basisschool de Klingerberg
Presenteren en communiceren
Workshop ‘Toezicht in het zwembad’ Zeist, 15 februari 2015.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
§7.4 Is het eerlijk verdeeld?
De domeinen & Niveau bij ABB.
Het werkwoord ontleed(t)
Veilig en onbezorgd wonen in uw VvE! Wat moet u er voor doen? Mr. Martien W.Klumper Oktober 2015.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Universiteit Leiden Marc Fluttert Arbo & Milieu Dienst (AMD) Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen Universiteit Leiden RISICO’S EN PROCEDURES.
KVO-B Presentatie KVO-B 16 juni 2014 Overleg Ondernemersverenigingen Gemeente Maasgouw Chris Bosch (OML) (
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Over de noodzaak van innovatie achteruit in het waterdomein Ira Helsloot Hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid.
Wa of all risk. Verzekeren is risico… Verschillende soorten verzekeringen. WA: wettelijk aansprakelijk. Je bent verantwoordelijk voor de schade die.
Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman.
Hoofdstuk 2 De winstmarge
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Management & organisatie
Enkele simpele vragen.
Welkom Havo 5..
Thema 10 Europa.
Management & organisatie
Welkom VWO 5..
4 havo 3 Stedelijke gebieden § 4-5
Belasting en wetgeving
Kansarmoede in de kleuterschool
december De doodende mist 63 doden door fijnstof Luik (België)
Consumeren deel 1 Door de economische crisis geven mensen minder geld uit. Voor een supermarkt is de crisis een minder groot probleem dan voor een.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Transcript van de presentatie:

De risico-regelreflex ontleed Over de zin en onzin van (meer) regels en de handhaving ervan Ira Helsloot Hoogleraar besturen van veiligheid

De zin van regels: het wordt veiliger Regels op het gebied van sanitatie hebben eind 19e en begin 20e eeuw onze levensverwachting sterk verhoogd Evenzo regels op het gebied van voedselveiligheid (inclusief additieven) In mindere mate geldt dat ook voor de eisen aan de chemische industrie in reactie op de grote ongevallen uit de jaren zestig en zeventig uit de vorige eeuw: die hebben ons enkele minuten per mens opgeleverd

Zijn we dan al klaar met veiligheid? Een verschil in sociale klasse betekent een verschil in levensverwachting van 7 jaar en voor gezonde levensjaren is dat zelfs 13 jaar. Dus hier ligt nog een opgave … in termen van opleiding, welvaart en misschien een paternalistisch ‘duwtje’

Iets kleiner: zijn bedrijven al veilig? Perrow stelde al in 1984 dat ongevallen ‘normaal’ zijn Coleman, Wolfe hebben na 2005 laten zien dat er inderdaad (exponentieel) meer ‘klassieke bedrijfcrises’ komen (maar minder slachtoffers) ICS en anderen laten zien ook steeds meer ‘andere bedrijfscrises’ zoals fraude, recall, ICT-uitval, collatoral damage etc. Coleman heeft laten zien dat 25% van de getroffen bedrijven het niet overleefd. Tien procent van de getroffen bedrijven wordt meteen door meerdere bedrijfscrises getroffen: ongeluk trekt ongeluk aan, of speelt er iets anders?

De onzin van meer regels Meer regels leiden nu niet zomaar tot meer veiligheid Langjarig zien we: 2200 doden bij ongevallen in huis 800 verkeersdoden 60 doden door brand Enkelen a.g.v. industriële ongevallen buiten bedrijfsterrein Frederick Wolfe heeft laten zien dat winst een betere voorspeller is van veiligheid dan (meer geld besteed aan) meer veiligheidsregels En natuurlijk de klassieker Adams: wie zich veilig voelt, gedraagt zich onveilig (en omgekeerd).

De risico-regelreflex De RRR is het automatisme om na incidenten of het publiek worden van een risico het als (overheids)opgave te zien om dat risico te verkleinen. Menselijk maar stom … als het een incident is en de maatregelen duur … en dat is meestal het geval Bedrijven geven vaak de overheid de schuld en de overheid de burger … twee serieuze misverstanden

Maar regels zijn er niet voor niets Veel van de grotere ongevallen (zoals Enschede en Volendam) worden veroorzaakt door malafide ondernemers. Handhaving is dus wel noodzakelijk! Ook hier gaat het trouwens meestal om bedrijfstakken met weinig marge (uitzondering BP?)

Maar handhaving door wie? De overheid kan het niet (alleen) … bovendien wiens risico is het eigenlijk? Alternatieven voor overheidstoezicht zijn: Erkenningsregeling (terug naar het gildesysteem dus…) Certificering (maar wie betaalt, bepaalt…) Risicoaansprakelijkheid (maar let op dan ook verplichte verzekering en onderken dat de focus dan schadevergoeding is) Ketenaansprakelijkheid Vertrouw op consument (maar dat kan alleen als de consument bewust kan kiezen)

Concluderend Ja, het wordt steeds veiliger! We leven immers steeds langer. Maar vooral omdat de welvaart toeneemt. Nieuwe regels zullen weinig bijdragen. Nu ja, financiële regels misschien wel om economische crises wat minder diep te maken. Een beetje betere handhaving kan helpen om de boefjes tijdig te stoppen. Maar waar mogelijk liever niet door de overheid

Contact: i.helsloot@crisislab.nl Dank voor uw aandacht! Contact: i.helsloot@crisislab.nl