Curriculaire spinnenweb

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Les 33 Dit wordt mijn spreekbeurt
Advertisements

De ontwikkeling van de 7 competenties
Kom verder. Saxion. Leergang digitale didactiek in een ICT rijke omgeving.
BattleBots The school battle.
Bijeenkomst 3 Hoe bouw je een les op en hoe houd je hierbij rekening met het leren van leerlingen?
HGW en gesprekken met leerlingen
Leerplanontwikkeling VM2
Welkom H3b!  (het wordt niet gemakkelijk…) huiswerk...  pak agenda en noteer bij ma 14 september 6e lesuur:  lezen tb 3 tm 7 maken en controleren.
Al doende leren training docenten
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
Voortgangsgesprek fase 1
Competentiegericht leren vmbo
Cultuurprofieldoelen;
Les 4 – Kan ik meer met media?. Inhoud van de les Invullen werkblad Wedstrijd: de ‘Media challenge’ Presentatie plannen Beoordeling Invullen van de mediacompetenties.
Startbijeenkomst ptaak jaar 2
Lesvoorbereidingen Florette en Betul.
Workshop evalueren Dcp
VOORBEREIDING BEROEPS PRAKTIJKVORMING SCHOOLJAAR
Opleiden naar de toekomst Werken in een satelliet.
Werkvormen in de klas Onderwijsassistent Leerjaar 2 Periode 3, week 1
Bewuste keuzes maken voor je eigen curriculum
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot Kwartaal: 1 Les: 3 – week 4 Kamer: L
Thema 2, week 1.4 Leerdoelen en instructiemodellen 22 september 2014
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Methodiek: Plancyclus
Uitgeversgroep en Maatwerk Jeroen van Esch Docent - Uitgever Welkom!
Bijeenkomst September 2015
7 december  Instructie volgens ‘bekende stappen’ ◦ Wat doet de docent als lln samen aan het leren zijn? ◦ Aan welke sociale vaardigheden aandacht.
Administratie inrichten Van bouwstenen tot instructie schrijven.
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Autisme in het Voortgezet Onderwijs Conferentie Passend Onderwijs 11 november 2009.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Informatieavond 2 e klas 20 augustus Hartelijk welkom Mentorklas 2A1.
Presentatie landelijke resultaten monitor Samengesteld door:
Praktisch werk effectiever maken Tekst: Henny Kramers-Pals.
 Week 5 te doen: Bespreken toetsopzet Bespreken hoofdstuk 3 reader. Debatje: hoever wil je gaan met invloeden aanwijzen (case) Rapporteren ideeën onderzoek.
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
PTA VOORLICHTING KLAS 3BB / KB. PR0GRAMMA MENTOREN BEGELEIDING CONTACTEN INDIVIDUELE VRAGEN PLENAIR EXAMENPROGRAMMA PTA VOORBEELDEN VAN PTA VRAGEN RONDOM.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
Basiscursus Onderzoekend en Ontwerpend Leren De rol van taal Carmen Damhuis & Heleen van Ravenswaaij.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Bijeenkomst 4: Van lesdoelen naar leeractiviteiten
Bijeenkomst 4.  Toepassen van Directe Instructie in een deelles.  Toepassen van het ABCD-model in het logboek.  Digitale interactie in de praktijk.
Startbijeenkomst 17 mei  Vaardigheden (vak-, onderzoeks-, samenwerkings-, plannen)  Verdieping in vak  Combinatiecijfer: maatschappijleer 1/2.
TopOndernemers op de Springplank
Vaardigheden 1. Het opzetten van een vaardighedenlijn voor leerlingen van de brugklassen. 2. Voor vakdocenten inzichtelijk maken wanneer welke vaardigheden.
Eerste bijeenkomst dinsdag 16 mei 2016
Hoe geven wij ons onderwijs een nieuwe kleur?
Gepersonaliseerd leren
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Curriculaire spinnenweb
Ondernemersvaardigheden
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
Van leerdoel tot les Door Femke Loos.
Didactiek Lesformulier.
Coachtraining DOEN?! DAG 2
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Toelichting bij ''Backward designing'' uit de kennisbank
Huidige en gewenste situatie op schoolniveau
Reflecteren volgens de kritische incident methode
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Evalueren om te leren vs. evalueren van het leren
Hoofdstuk 4 Opleiden en begeleiden
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
Je eigen omgeving in beeld
Hoofdstuk 4 Opleiden en begeleiden
Transcript van de presentatie:

Curriculaire spinnenweb Toelichting bij ''Curriculaire spinnenweb'' uit de kennisbank

Het curriculaire spinnenweb

leerbronnen en -middelen Wat is het motief voor deze les(senreeks)? Vanuit welke ideeën of pedagogisch-didactische visie is de les(senreeks) opgezet? leerdoelen beoordeling Wat kunnen de leerlingen na de les(senreeks) wat hun nu niet nog niet (voldoende) lukt? Wat wil je precies met je les(senreeks) bereiken? Wat kan of moet er aan het eind van de les(senreeks) worden getoetst? leerinhouden tijd Wat leren leerlingen? Gaat het om vakinhouden, om (vak)vaardigheden of attitudes? Hoe leren en werken de leerlingen gedurende de les(senreeks)? Welk gedrag of welke activiteiten laten zij zien? basisvisie leeractiviteiten Wat is de rol van de docent bij de les(senreeks)? En die van eventuele anderen (bijvoorbeeld toa's, oa's, mentoren)? Plaats Welke middelen heb je nodig voor je les(senreeks) ? In welke vorm: digitaal (elo?), papier? Leren leerlingen in groepjes? Hoe groot is de totale groep leerlingen? En de groepjes? Hoe is de groep samengesteld? En de groepjes? Wie formeren de totale groep en de groepjes? docentrollen leerlingroepering Waar leren de leerlingen gedurende de les(senreeks? Binnen of ook buiten de school? Indien ook op school: in wat voor loka(a)l(en)? leerbronnen en -middelen Wanneer vindt de les(senreeks) plaats? Hoeveel tijd beslaat de les(senreeks)? Wat betekent dit voor de inroostering en de planning? Hoe wordt getoetst wat de leerlingen hebben geleerd? Schriftelijk, mondeling, via een onderzoeks- of ontwerpopdracht, een practicumtoets, een presentatie?

basisvisie Wat is het motief voor deze les(senreeks)? Vanuit welke ideeën of pedagogisch-didactische visie is de les(senreeks) opgezet? leerdoelen Wat kunnen de leerlingen na de les(senreeks) wat hun nu niet nog niet (voldoende) lukt? Wat wil je precies met je les(senreeks) bereiken? Wat kan of moet er aan het eind van de les(senreeks) worden getoetst ? leerinhouden Wat leren leerlingen? Gaat het om vakinhouden, om (vak)vaardigheden of attitudes? leeractiviteiten Hoe leren en werken de leerlingen gedurende de les(senreeks)? Welk gedrag of welke activiteiten laten zij zien? docentrollen Wat is de rol van de docent bij de les(senreeks)? En die van eventuele anderen (bijvoorbeeld toa's, oa's, mentoren)? leerbronnen en leermiddelen Welke middelen heb je nodig voor je les(senreeks) ? In welke vorm: digitaal (elo?), papier? groeperingsvorm Leren leerlingen in groepjes? Hoe groot is de totale groep leerlingen? En de groepjes? Hoe is de groep samengesteld? En de groepjes? Wie formeren de totale groep en de groepjes? tijd Wanneer vindt de les(senreeks) plaats? Hoeveel tijd beslaat de les(senreeks)? Wat betekent dit voor de inroostering en de planning? plaats Waar leren de leerlingen gedurende de les(senreeks? Binnen of ook buiten de school? Indien ook op school: in wat voor loka(a)l(en)? beoordeling Hoe wordt getoetst wat de leerlingen hebben geleerd? Schriftelijk, mondeling, via een onderzoeks- of ontwerpopdracht, een practicumtoets, een presentatie?

Voorbeeld van een inconsistent spinnenweb basisvisie leerlingen zelfontdekkend laten leren leerdoelen leren samenwerken; kernbegrippen K, L en M leren begrijpen en toepassen leerinhoud boek, hoofdstuk II, paragraaf 2 t/m 4 leer- activiteiten instructie krijgen, twee oefeningen maken, deelnemen aan een onderwijsleergesprek docentrollen kort instrueren, rondgaand begeleiden, resultaten nabespreken leerbronnen en -middelen boek en werkboek leerling- groepering in tafelgroepjes leeromgeving het klaslokaal leertijd één lesuur beoordeling een schriftelijke overhoring in het volgende lesuur

Voorbeeld van een inconsistent spinnenweb basisvisie leerlingen plezier laten beleven aan het vak leerdoelen leren eigen keuzes te maken en te verantwoorden, leren plannen, vaardig worden in de vakvaardigheden V en W leerinhoud boek, hoofdstuk IV en V leer- activiteiten een hypothese formuleren, een bewijsproef bedenken en uitvoeren, een werkstuk maken van dit experimenteel onderzoek docentrollen kort instrueren, rondgaand begeleiden, resultaten nabespreken leerbronnen en -middelen voor de theorie: boek hoofdstuk IV en V; om op ideeën te komen: www.dejongeonderzoeker.nl leerling- groepering in duo’s leeromgeving het klas- en practicumlokaal leertijd twee lesuren beoordeling kennistoets + beoordeling van het werkstuk; criteria: netheid, aanpak (is volgens de instructies gewerkt?) en originaliteit