6.3 Geen werk? Wat zijn de gevolgen als je je baan verliest?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Havo 4: Werk Hoofdstuk 6: Werkloosheid
Advertisements

Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 1: De arbeidsmarkt op
De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0. De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0.
VWO 4: Markten-1 Hoofdstuk 4: De Werkloosheid
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
Havo 4: Werk Hoofdstuk 1: Werken of vrije tijd
Arbeidsmarkt: het geheel van vraag en aanbod van arbeid De arbeidsmarkt is een abstracte markt (géén aanwijsbare plek). De Albert Cuypmarkt in Amsterdam.
17.3 t/m 17.5 Sociale zekerheid, herverdeling, sociale verzekeringen en sociale voorzieningen.
Scholing Werkritme krijgen.
6.1 Wat wordt de prijs? Winkeliers mogen zelf weten voor welke prijs ze hun producten verkopen. Hoe berekenen ze die prijs? Wat hebben vraag en aanbod.
Lesbrief Arbeidsmarkt
Chapter Six1 A PowerPoint  Tutorial to Accompany macroeconomics, 5th ed. N. Gregory Mankiw Mannig J. Simidian ® CHAPTER SIX Unemployment.
Productiefactor Arbeid
6.4 Wat voor werkloosheid? Hoe ontstaat werkloosheid?
gespannen arbeidsmarkt
Inleiding arbeidsmarkt
Werkloosheid Nadelen en voordelen.
H6 werken Paragraaf
Markten 1 H1.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
ARBEIDSMARKT. BEROEPSBEVOLKING Aanbod van arbeid Werkgelegenhei d* *Bezette arbeidsplaatsen Vraag naar arbeid** **+ vacatures Bedrijfsleven Overheid Werkenden.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 19 Begrippen & 92 t/m 99
Inkomen les 19a Begrippen & 95 t/m Begrippen AKW Algemene Kinderbijslagwet: wet die regelt dat mensen met kinderen tot 18 jaar een uitkering krijgen.
Boek 2: Kopen & Werken Hoofdstuk 7: Markten
§3.1 Aanbod van arbeid blz. 24 Aanbod van arbeid 1. Aanbod van Werknemers 2. Aanbod van Zelfstandigen 3. Geregistreerde Werklozen Aanbod van arbeid.
Samenvatting Intro Samenvatting:
Paragraaf 1 Kennen: De verschillen tussen de formele en informele sector Verschillen tussen een individuele en een collectieve arbeidsovereenkomst Welke.
Financiële voordelen voor de werkgever
H6 werken Paragraaf 3+4.
Case-study: analyse van de zwakke arbeidsstromen tussen de arrondissementen Doornik en Kortrijk Sylvie Vanoost 1BaOD.
AANBOD ARBEID IS GROTER DAN DE VRAAG NAAR ARBEID
Participatiewet vanaf 2015
5.4 Hoe werk je? De overheid is ook een producent. Ze levert vooral diensten. Bijvoorbeeld: Gezondheidszorg & Onderwijs Een groot gedeelte van de kosten.
Krimp beroepsbevolking betekent geen krappe arbeidsmarkt Paul de Beer Ruimteconferentie Workshop Demografische krimp en regionale economie 3 november 2009.
5.3 Heb je werk? De arbeidsmarkt is het geheel van vraag en aanbod naar werk. De vraag van arbeid komt van werkgevers. Het aanbod komt van de beroepsbevolking.
7.2 Wat doet de overheid voor ons?
THEMA WERKLOOSHEID Werkloosheidswet / WW WW en TW.
H5: verzorgingsstaat.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Marktaandeel Ex-BTW en In-BTW Arbeidsproductiviteit Belangrijk PROGRAMMA:
Het huidige mainstream-denken over economie, werk en werkloosheid - en de rol van de vakbeweging Mirjam de Rijk, publicist, auteur '51 Mythes over wat.
Feiten Meest voorkomende helpdeskproblemen.  Per werknemer wordt gemiddeld een half uur per dag(!) besteed aan zoeken naar ICT antwoorden.  Productieverlies.
Samenvatting Lesbrief Werk & Werkloosheid Hoofdstukken 4-6.
VAN SCHOOL NAAR WERK(LOOS)? SADANOPDRACHT Isa Fars 1BATP Klas: B3.
4.1 DE WERKNEMER.
Geen marktmodel, maar een onderhandelingsmodel.
Arbeidsmarkt.
Voorbeeld grafiek arbeidsmarkt
T4 ECONOMIE Hst 5 aan de slag!.
Hoofdstuk 5 De arbeidsmarkt.
Hst 4 Hoe wordt er gewerkt?
mankiw's macroeconomics modules
Voorbeeld Weging Indexcijfers 2011 Weging x indexcijfer Voeding
Werknemersverzekeringen
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Welkom Havo 5..
ARBEIDSMARKT.
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Werk, Hoofdstuk 1 en 2: Het aanbod van arbeid
De maakindustrie in Midden-Limburg
De tewerkstellingsbarometer: de vinger aan de pols van de arbeidsmarkt
Stelsel sociale zekerheid
ZOMERAKKOORD? zomerakkoord federale regering
H3 Hoe kom je aan werk?.
VHV 35 jaar – 35 jaar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Dit is de vraag Hier komen allerlei antwoorden!!! antwoord 1
Transcript van de presentatie:

6.3 Geen werk? Wat zijn de gevolgen als je je baan verliest? Heb je altijd recht op een uitkering? Wat heeft werkloosheid te maken met vraag en aanbod op de arbeidsmarkt? In deze paragraaf krijg je antwoord op deze vragen. 1

6.3 Geen werk? Arbeidsmarkt: het geheel van vraag naar en aanbod van arbeid De werkgelegenheid: het aantal banen bij bedrijven en bij de overheid De vraag naar arbeid: komt van de werkgevers 2

6.3 Geen werk? De aanbieders van arbeid vormen samen de beroepsbevolking. De beroepsbevolking bestaat uit alle personen tussen de 15 en 65 die ten minste twaalf uur per week werken of actief op zoek zijn naar werk. De beroepsbevolking bepaalt het aanbod van arbeidskrachten. Er is een werkzame beroepsbevolking en een werkloze beroepsbevolking. 3

6.3 Geen werk? Als het aanbod op de arbeidsmarkt groter is dan de vraag, dan is er werkloosheid. Als je werkloos raakt, heb je recht op een werkloosheidsuitkering. Je moet dan wel een bepaalde tijd gewerkt hebben. De werkloosheidsuitkering is altijd lager dan je laatstverdiende loon. Werkloos worden heeft ook allerlei sociale gevolgen. 4

6.3 Geen werk? Het UWV is een instelling van de overheid waar werkzoekenden zich kunnen inschrijven. Het UWV heeft twee belangrijke taken: 1 Het helpt mensen om een nieuwe baan te vinden. 2 Het beoordeelt of je een uitkering krijgt. Geregistreerde werkloosheid betekent dat je staat ingeschreven bij het UWV. Verborgen werkloosheid betekent dat je je niet hebt niet ingeschreven bij het UWV. 5

6.3 Geen werk? Berekeningen: Gegevens: Eind 2009 waren gemiddeld 410.000 personen werkloos. Dit komt overeen met 5,3% van de beroepsbevolking. Gevraagd: Hoeveel mensen behoorden in 2009 tot de beroepsbevolking? 6

6.3 Geen werk? : 5,3 X 100 aantal 410.000 77.358 7.735.849 percentage 5,3 % 1 % 100 % X 100 : 5,3 7

6.3 Geen werk? Begrippen arbeidsmarkt werkgelegenheid beroepsbevolking geregistreerde werkloosheid verborgen werkloosheid het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen) 8