subcultuur Uiterlijk Gedrag Aussie’s (Australian) Slikken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Advertisements

Massamedia en cultuur Normen Specifieke regels in groep / samenleving
Gewetensvrijheid.
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Project week 1 Foto’s van reclame onderweg
Door Rosalie Blok. 4 en 5 juni 2013 was het weer tijd voor de Jaarlijkse modeshow van de studenten van de opleiding Mode/maatkleding van ROC Tilburg.
Jongeren willen een eigen leven
Historisch overzicht Paragraaf 5.3
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
NL na 1945: Sober en spaarzaam
Nederland na 1945: Cultuur en mentaliteit
Logica in al zijn zin en waanzin.
De schaduw en het licht Tekst Toon Hermans Muziek James Galway
Levensbeschouwing en Maatschappijleer
Paragraaf 7: Ieder voor zich
De staatsinrichting van Nederland.
Jeugdsubculturen en jongerencultuur
Traditionele Belgische breuklijnen
De pluriforme samenleving
Paragraaf 10 Aan het werk!.
Historisch overzicht Nederland
Hoofdstuk 2.
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
De Olympische Spelen.
Breuklijn tussen laag- en hooggeschoolden
Glow.
Glow.
TEKST CULTUUR & ORGANISATIE
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Game concept Samenvatting hoofdstuk 20 & 21. De waarde van esthetiek Het kan spelers aan trekken die het spel anders niet hadden gespeeld Het kan jouw.
Ciara ‘The Sand’. Opdracht Observeer het publiek tijdens je bezoek.
7.4 Cultuurgroepen Tarquin &Boy.
De koning en de arme violist.
Hoofdstuk 8: Afwijkend gedrag en conflict
Ethiek.
Wat zijn waarden en normen?
Geisha en samoerai Quiz
Aardrijkskunde voor de 2e fase VWO 5 en VWO 6. Samenvatting
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Herinneringskamp Westerbork
Wat moet je weten aan het eind van de les?
JONGEREN Pagina 24 t/m 50.
Nederlanders en hun Gezagsdragers Les 2 Gezag onder druk door de Jeugd.
Sociologie Cultuur en Context J1.3. Bezetting Maagdenhuis Jeugd en muziek.
Sociologie Cultuur en Context J /3 college 1: vrijheid 18/3 college 2: gemeenschap 25/4 college 3: ‘back to the sixties’? Sociologie.
De eerste mensen § 1.1 & 1.2.
Gezins- en wijkgericht werken
Opgroeien in de stad les 3
Drugs.
PETS! Pesten anders bekeken
Televisie en computer H13.2 NEDERLAND  Wederopbouw staat centraal  Hard werken en zuinig leven  Geen stakingen (harmoniemodel)  Overheidsmaatregelen.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
De jeugd van tegenwoordig De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe, Ze heeft slechte manieren, veracht alle gezag, heeft geen respect en praat, als.
2.5 Zelfs vrienden denken verschillend. Verschillen in opvoeding leidt tot verschil in gedrag/meningen k.
Blok 3 Samenvatting controle
‘’Tradition is not given’’
Maatschappelijk vraagstuk
H4 Bij welke groep hoor je?
Pluriforme samenleving paragraaf 2
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
H2 Een leven lang leren.
Jongeren laten zich horen
3. Oorzaken van criminaliteit
De kleren van de koning Opdracht:
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Hoofdstuk 8: Afwijkend gedrag en conflict
Presentatie: Gender en seksualisering
Dans.
§6.3 Cultuur en samenleving
Transcript van de presentatie:

subcultuur Uiterlijk Gedrag Aussie’s (Australian) Slikken Definitie  groep met afwijkende cultuurkenmerken dan de dominante groep (andere waarden & normen). Vaak te zien aan uiterlijke kenmerken. Voorbeeld  gabbercultuur. De gabbercultuur Begonnen in Rotterdam. Uiterlijk Gedrag Aussie’s (Australian) Slikken Kaal of opgeschoren Snuiven Tattoo Roken Gymschoenen Hakken Oorbellen ‘Soort verslaving’ ‘Lekker stuiteren’

subcultuur Gewoontes van de subcultuur Verzamelen op één punt voor het uit gaan. Bv: bij de kluisjes op het station. Iedereen heeft zijn eigen danspasjes, eigen manier van hakken Elke gabber houd van iets anders in de muziek, de een van de bass, de andere van de hoge tonen en weer een ander houd meer van de snelheid. Gabbers voelen zich ook meer met elkaar verbonden, de sfeer was anders dan wanneer je nu in een discotheek komt. Uitspraken ‘hardcore for live’ ‘de gabber is dood, maar de muziek is er nog’ ‘trots op jezelf als gabber ‘

Tegencultuur: Een groep die strijdig is met de dominante cultuur, ze verzetten zich er tegen en kunnen zelfs een bedreiging voor de dominante cultuur vormen.

Tegenstellingen met de dominante cultuur: Bijvoorbeeld de gabber cultuur Andere kleren Andere begroeting  handje drukken Ze zeggen zelf; ‘’de gabber cultuur is een aparte cultuur’’ Eigen dans moves; hakken, ieder zijn eigen pasje Andere muziek Openbaar overlast door drank en drugs Tuig over straat, vandalisme

Gevolgen van de sociale en culturele revolutie van de jaren 60 1) Individuele ontplooiing: mensen wilden als individu worden gezien. Eigen kleding, woning enz. vb1: Gabbers als groep hadden aparte kledingstijl maar toch had niemand precies dezelfde kleren aan. Gabbers hadden ook hun hoofd kaal/half kaal geschoren maar het was niet erg als je dat niet had. Ze deden hakken maar iedereen had zijn eigen pas. 2) Feministische actiegroep: vrouwen willen zelfde rechten als mannen. vb2: Bij Gabbers mocht iedereen meedoen. Er werd geen onderscheiding gemaakt tussen mannen en vrouwen.

Cultuurkenmerken van de gabber

Wat zijn cultuurkenmerken?

Normen en waarden Normen: Opvattingen over hoe je je op grond van een bepaalde waarde behoort te gedragen. Waarden: Uitgangspunt of principe dat mensen belangrijk vinden in hun leven (altijd een woord: eerlijkheid). Normen en waarden bij de gabbers Normen: Bij gabbers gelden ook normen waar je je naar behoort te gedragen. Zo is het bij de gabbers niet gewenst om politiek bij hun subcultuur te betrekken. Waarden: De waarden bij gabbers is vooral een kernwoord: plezier. Gabbers vinden het belangrijk dat iedereen in hun subcultuur plezier heeft en plezier maakt. Rody en Kelly

Mensen met een gemeenschappelijke cultuur Cultuurgroep Mensen met een gemeenschappelijke cultuur Gabbers: -zelfde kledingstijl -zelfde muziekstijl -zelfde haarstijl Elke Kanters Anne Bekx

Jongerencultuur: eigen kleding en muziek die steeds meer voor jongeren bedoelt was. Voorbeeld uit de film: gabbers waren vaak kaal met trainingspakken en hadden een eigen muziekstijl, hardstyle.

(Kenmerken van groepsgedrag) Waar: De kluisjes op Rotterdam Centraal De energiehal Parkzicht Wat: Rondjes lopen Nachtje losgaan, alles vergeten Gabbermuziek Collectief Gedragspatroon (Kenmerken van groepsgedrag) Uiterlijk: Opscheer/kaal Gympen Bomberjack Vooroordelen: Drugs Criminaliteit

Definities Affectieve binding= Een emotionele band tussen mensen: vriendengroep, sportclub, kerk gemeenschap Economische binding= financiële afhankelijkheid. Via het werk maar ook via het uitgeven van geld. Politieke binding= machtsverhouding: afhankelijkheid van overheid, politie en pensioenen. Cindy Verheijen & Dian Vesters

Voorbeelden Affectieve binding: Gabber zijn geeft: een familiegevoel, kracht en identiteit. Economische binding: Gabbers geven geld uit aan kleding, drugs, drank en kaatjes Politieke binding: Gabbers mochten niet overal naar binnen. Omdat ze eruit zagen als criminelen. Bij Parkzicht mochten ze wel naar binnen. Cindy Verheijen & Dian Vesters

Socialiserende instituties Dit zijn instellingen, organisaties en collectieve gedragspatronen waarmee de cultuuroverdracht in een samenleving plaatsvindt.

Een voorbeeld uit de documentaire is de energiehal.