De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

H4 Bij welke groep hoor je?

Verwante presentaties


Presentatie over: "H4 Bij welke groep hoor je?"— Transcript van de presentatie:

1 H4 Bij welke groep hoor je?

2 Identificatie Je herkent bepaalde kenmerken van jezelf bij de ander.
Je voelt je verbonden met een groep mensen, omdat je dezelfde kenmerken of gewoonten hebt. Groeps- identificatie

3 Hoe ontstaat een groepsgevoel?
De plaats waar je vandaan komt. Denk aan mensen die: in een dorp of juist een stad wonen (Amsterdammers / Rotterdammers). in een bepaalde provincie wonen (Friezen / Zeeuwen). afkomstig zijn uit een ander land (Surinamers / Turken).

4 Hoe ontstaat een groepsgevoel?
De religie waar je in gelooft. Bijvoorbeeld: Het katholicisme De islam Het jodendom Het protestantisme Het boeddhisme Etc… Misschien nog een  doen met … om aan te geven dat dit geen sluitende opsomming is. Of doe een  met enzovoorts… Of sluit de opsomming af met een vraag als ‘Kun jij nog meer voorbeelden bedenken?’ Mooie foto’s weer!

5 Hoe ontstaat een groepsgevoel?
Wanneer mensen een gezamenlijk belang of probleem hebben. Bijvoorbeeld: Scholieren Treinreizigers Werknemers Automobilisten Etc…

6 Hoe ontstaat een groepsgevoel?
Wanneer mensen een gezamenlijke smaak of interesse hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van hobby, muziek of kleding. Bijvoorbeeld: Gamers Sporters Kookclubs Skaters Zelfde opmerking als in dia hiervoor. En: Ik zou hier niet het woord ´gezamenlijk´ gebruiken maar ´dezelfde´. Wat betreft foto’s: ik heb inmiddels meer foto’s gezien van voetbal en gamers. Beetje cliche. Daarom liever wat anders. Denk aan een foto van volleybal of karate ofzo. En een foto van meisjes die shoppen of samen cupcakes bakken, of jongens die een bordspel spelen (games workshop) ipv gamen.

7 Jongerenculturen Jongerencultuur
Een groep jongeren met dezelfde waarden, normen en gewoonten. Jongerenculturen zijn ontstaan in de jaren 60 van de vorige eeuw. Vanaf die tijd: kwam er meer welvaart. kregen jongeren meer vrije tijd. wilden jongeren zich afzetten tegen hun ouders.

8 Jong in de jaren zestig 03:13

9 ‘Wij’ tegenover ‘zij’ Wij-gevoel Zij-groep Polarisatie
Wanneer een groep zich sterk met elkaar verbonden voelt. Wij-gevoel Groep die als ‘tegenstanders’ van de ‘wij-groep’ wordt gezien. Zij-groep Voorbeelden: Voetbalsupporters van verschillende clubs. Werknemers van concurrerende bedrijven. Leerlingen van verschillende scholen. Mensen en bevolkingsgroepen staan scherp tegenover elkaar doordat de tegenstellingen de nadruk krijgen. Polarisatie

10 Video-opdracht Kijkopdracht: Welke groepen staan er in dit videofragment tegenover elkaar? 06:37


Download ppt "H4 Bij welke groep hoor je?"

Verwante presentaties


Ads door Google