Wijsheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Overwinnend leven, vandaag en morgen
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
Jan Elma Emma Loes Kees Corine Gerrit Bidden Zingen Psalm 62 vers 8 Eenmaal sprak God tot mij een woord, Tot tweemaal toe heb ik 't gehoord; Dat 's.
Urk 1 december Want ALLEN hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, 24 en worden OM NIET GERECHTVAARDIGD uit zijn GENADE, door de verlossing.
Weten en... beseffen Weten en beseffen zijn twee verschillende dingen. Weten dat de bergen in de Alpen hoog zijn is wat anders dan dit ook te beleven.
5 De eenheid van de Geest.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
9 febr Zoetermeer. 1Korinthe 3 1 En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijke mensen, maar slechts als tot vleselijke, nog onmondigen.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
Waarom 'Spreuken'? 20 oktober 2013 Den Haag.
HOEZO BIDDEN?.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
"al wat in de vleeshal te koop is..." 1Korinthe 10:23-33
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
zielig & geestig sluit aan op de inleiding - rups - vlinder
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
14 maart 2013 bijbelstudie nr. 6 Vanaf hoofdstuk 3:4.
28 maart 2013 bijbelstudie nr. 7 Vanaf hoofdstuk 3:15 1.
2 maart 2014 Den Haag. Romeinen 1 18 Want toorn van God openbaart zich van de hemel over alle goddeloosheid en ongerechtigheid van mensen, die de waarheid.
28 februari 2013 bijbelstudie nr. 5 Vanaf hoofdstuk 2:8.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
TOV! Openingsavond Het thema is Spreuken. Bidden.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
God Vertrouwen is Jezus kennen
17 augustus 2014 Den Haag 1. schrijver: Paulus geadresseerden: Kolossers > Kolosse 2.
Leven zoals past bij God
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
1. Godsvreze > godsvrucht > Duits: furcht = vreze ~ Engels: frighten = bang maken 2.
WOORD Het WOORD is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
Standvastig... waarin?.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
Het evangelie van de opstanding
Het Goede Bericht & de GayPride Romeinen 1.
1Korinthe OM NIET 18 Wat is dan mijn loon? Dit: door mijn evangelieprediking HET EVANGELIE OM NIET te mogen brengen, en zo van mijn bevoegdheid.
OverGave(n) Onze gift aan Jezus….
Samen met Christus 3 mei 2015 Urk. Kolossenzen 3 1 Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is, gezeten.
De doop in de Heilige Geest
26 april 2015 Zoetermeer. Efeze 1 5 In liefde heeft Hij ons tevoren ertoe bestemd als zonen van Hem te worden aangenomen door Jezus Christus, naar het.
14 juni 2015 Maarn 1. Efeze 3 6 (het geheim van de Christus): de natiën zijn mede-lotbezitters, mede-ingelijfden en mede-deelhebbers van het beloofde.
25 oktober 2015 Zoetermeer. 1Korinthe 1 18 Want het woord des kruises is wel voor hen, die verloren gaan, een dwaasheid, maar voor ons, die behouden.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Dankdag... 8 nov Zoetermeer.
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
14 januari 2016 Hendrik Ido Ambacht Het Woord van God: levend en krachtig.
1 Pinksteren De Heilige Geest als onderpand. 2 Wie immers van de mensen weet wat er in de mens omgaat? Alleen de geest van de mens die in hem is! Zo ook.
24 april 2016 Zeewolde. Romeinen 1 20 Want hetgeen van Hem niet gezien kan worden, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid...
14 februari 2016 Urk. 1Korinthe 1 1 Paulus, een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sostenes, de broeder, Paulus, geroepene, afgevaardigde.
Open de ogen van je hart Efeze 1:15-23.
Efeze 3: Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, 15 naar Wie elk geslacht in de hemelen en op de aarde.
Bidden en vragen ...om wat? 30 april 2017 Zoetermeer.
DE HEILIGE GEEST • verzegeling • verlichting • versterking
de brief aan de Romeinen
9 – Is er maar één waarheid?
Melk en vaste spijs 7 mei 2017 Hendrik Ido Ambacht.
Onze (geestelijke) zintuigen oefenen
Bidden en vragen ...om wat? 30 april 2017 Zoetermeer.
groeien & vruchtdragen
Transcript van de presentatie:

Wijsheid

-uitspraak die een algemene levenservaring of wijze les bevat. Spreuken  Engels: ‘Proverbs’ = spreekwoorden Van Dale: -uitspraak die een algemene levenservaring of wijze les bevat.

‘Wijsheid’ in het Hebreeuws: ‘chokmah’ (> 100x OT) Vergelijk: ‘Goochem’ en ‘gochme’ Andere sleutelwoorden in Spreuken: -verstand, verstandig, plan(nen), begrip, bedachtzaamheid, leren, inzicht.

Spreuken 4 (nbg) 5 Verwerf wijsheid, verwerf inzicht, vergeet niet en wijk niet af van de woorden mijns monds. (…) 7 Het begin der wijsheid is: verwerf wijsheid en verwerf inzicht bij al wat gij bezit. SV  verkrijg wijsheid, verkrijg inzicht

Spreuken 2 4 indien gij haar zoekt als zilver en naar haar speurt als naar verborgen schatten, 5 dan zult gij de vreze des HEREN verstaan en de kennis Gods vinden. 6 Want de HERE geeft wijsheid (…)

Spreuken 1 (SW) 1 Spreuken van Salomo, zoon van David, koning van Israël, 2 om wijsheid te kennen en vermaning, om verstandige woorden te begrijpen. H995 en H998 afgeleid van:

2 Timotheüs 2 (SW) 15 Streef er naar jezelf beproefd te presenteren voor God als een onbeschaamd werker, het woord van de waarheid juist snijdend Recht snijdend

2 Timotheüs 2 (SW) 17 (…) en hun woord zal koudvuur als weide hebben, onder wie zijn Hymeneüs en Philetus 18 die afwijken van de waarheid, zeggend dat de opstanding reeds is geweest en het geloof van sommigen omverwerpen.

Galaten 3 24 De wet is dus een tuchtmeester voor ons geweest tot Christus, opdat wij uit geloof gerechtvaardigd zouden worden. 25 Nu echter het geloof gekomen is, zijn wij niet meer onder de tuchtmeester.

Spreuken 1 (SW) 1 Spreuken van Salomo, zoon van David, koning van Israël, 2 om wijsheid te kennen en vermaning, om verstandige woorden te begrijpen. H995 en H998 afgeleid van:

Spreuken 1 (SW) 3 om discipline te ontvangen, om verstandig te handelen, in rechtvaardigheid, in oordeel en in billijkheid. 4 om aan de eenvoudigen kundigheid te geven, aan de jeugdige kennis en een plan. Wordt vertaald met: onderwijzing, kastijding, tuchtiging, instructie. Heeft te maken met: ‘leren’

Spreuken 1 (SW) 5 De wijze zal horen en hij zal invloed toevoegen, en de verstandige zal strategieën verwerven. 6 om een spreuk en een puzzel te begrijpen, woorden van wijzen en hun raadselen > beeldspraak, typologie

Spreuken 1 (SW) 7 de vrees voor JAHWEH is het begin van kennis (…) 10 De vreze des HEREN is het begin der wijsheid… De vrees/vreze des Heeren  Spr.1:29, 2:5, 8:13, 9:10, 14:2, 26, 27, 15:16, 33, 16:6, 19:23, 22:4, 23:17

Vrees =yir’ah Zien = ra’ah

Romeinen 1 21 Immers, hoewel zij God kenden, hebben zij Hem niet als God verheerlijkt of gedankt, > DÉ God!

Romeinen 1 21 Immers, hoewel zij God kenden, hebben zij Hem niet als God verheerlijkt of gedankt, maar hun overleggingen zijn op niets uitgelopen, > door-redeneringen

Romeinen 1 21 Immers, hoewel zij God kenden, hebben zij Hem niet als God verheerlijkt of gedankt, maar hun overleggingen zijn op niets uitgelopen, en het is duister geworden in hun onverstandig hart.

Romeinen 1 21 Immers, hoewel zij God kenden, hebben zij Hem niet als God verheerlijkt of gedankt, maar hun overleggingen zijn op niets uitgelopen, en het is duister geworden in hun onverstandig hart. 22 Bewerende wijs te zijn, zijn zij dwaas geworden.

God niet als de God verheerlijken of danken God WEL als de God verheerlijken of danken

God niet als de God verheerlijken of danken God WEL als de God verheerlijken of danken Overleggingen/redeneringen lopen op niets uit Duister geworden in hun hart Onverstandig hart Dwaas geworden

God niet als de God verheerlijken of danken God WEL als de God verheerlijken of danken Overleggingen/redeneringen lopen op niets uit Overleggingen/redeneringen worden zinvol Duister geworden in hun hart Onverstandig hart Dwaas geworden

God niet als de God verheerlijken of danken God WEL als de God verheerlijken of danken Overleggingen/redeneringen lopen op niets uit Overleggingen/redeneringen worden zinvol Duister geworden in hun hart Licht geworden in het hart Onverstandig hart Dwaas geworden

Efeze 1 17 opdat de God van onze Here Jezus Christus, de Vader der heerlijkheid, u geve de Geest van wijsheid en van openbaring om Hem recht te kennen: 18 verlichte ogen uws harten (…) .

God niet als de God verheerlijken of danken God WEL als de God verheerlijken of danken Overleggingen/redeneringen lopen op niets uit Overleggingen/redeneringen worden zinvol Duister geworden in hun hart Licht geworden in het hart Onverstandig hart Verstandig hart Dwaas geworden

God niet als de God verheerlijken of danken God WEL als de God verheerlijken of danken Overleggingen/redeneringen lopen op niets uit Overleggingen/redeneringen worden zinvol Duister geworden in hun hart Licht geworden in het hart Onverstandig hart Verstandig hart Dwaas geworden Wijs gemaakt

Gebeden van Paulus

Kolossenzen 1 9 Daarom houden ook wij sedert de dag, dat wij dit gehoord hebben, niet op voor u te bidden en te vragen, dat gij met de rechte kennis van zijn wil vervuld moogt worden, Epignosis: letterlijk  boven-kennis > besef, realisatie

Kolossenzen 1 9 Daarom houden ook wij sedert de dag, dat wij dit gehoord hebben, niet op voor u te bidden en te vragen, dat gij met het besef van zijn wil vervuld moogt worden, in alle wijsheid en geestelijk inzicht,

Grieks: Sofia (G4678)

Dr. Spiros Zodhiates in zijn lexicon:

Grieks: Sofia (G4678) Hebreeuws: Tsophiem (H6822)

1 Samuël 14:16 Toen de uitkijkposten van Saul te Gibea in Benjamin dit zagen (…) Hooglied 7:4 …een toren van de Libanon, die uitkijkt over Damascus… Klaagliederen 4:17 …op onze wachttoren zagen wij uit naar een volk (…) Micha 7:7 Maar ik zal uitzien naar de HERE (…)

Kolossenzen 1 9 Daarom houden ook wij sedert de dag, dat wij dit gehoord hebben, niet op voor u te bidden en te vragen, dat gij met het besef van zijn wil vervuld moogt worden, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, Inzicht = begrijpen, inzien, samen-hang zien Letterlijk: samen brengen, bij elkaar brengen.

Kolossenzen 1 10 om de Here waardig te wandelen, Hem in alles te behagen, in alle goed werk vrucht te dragen en op te wassen in de rechte kennis van God. Letterlijk: boven-kennis > besef, realisatie

Efeze 1 15 Daarom houd ook ik, gehoord hebbende van uw geloof in de Here Jezus en van uw liefde tot al de heiligen, 16 niet op te danken, u gedenkende bij mijn gebeden, 17 opdat de God van onze Here Jezus Christus, de Vader der heerlijkheid, u geve de Geest van wijsheid en van openbaring om Hem recht te kennen: Letterlijk: boven-kennis > besef, realisatie

Efeze 1 18 verlichte ogen uws harten, zodat gij weet, welke hoop zijn roeping wekt, hoe rijk de heerlijkheid is zijner erfenis bij de heiligen.

Filippenzen 1 9 En dit bid ik, dat uw liefde nog steeds meer overvloedig moge zijn in helder inzicht en alle fijngevoeligheid,

Filippenzen 1 9 En dit bid ik, dat uw liefde nog steeds meer overvloedig moge zijn in helder inzicht en alle fijngevoeligheid, 10 om te onderscheiden, waarop het aankomt. SV: ‘opdat gij beproeft de dingen die verschillen’.

1 Korinthe 2 10 Want ons heeft God het geopenbaard door de Geest. Vers 7: maar wij spreken wijsheid van God……

1 Korinthe 1 24 maar voor hen, die geroepen zijn, Joden zowel als Grieken, prediken wij Christus, de kracht Gods en de wijsheid Gods. Kolossenzen 2:3 Christus, in wie al de schatten der wijsheid en kennis verborgen zijn.

1 Korinthe 2 10 Want ons heeft God het geopenbaard door de Geest. Want de Geest onderzoekt alle dingen, zelfs de diepten Gods.

1 Korinthe 2 (…) 12 Wij nu hebben niet de geest der wereld ontvangen, maar de Geest uit God, opdat wij zouden weten wat ons door God in genade geschonken is.

1 Korinthe 2 13 Hiervan spreken wij dan ook met woorden, die niet door menselijke wijsheid, maar door de Geest geleerd zijn. Paulus wat niet gekomen: Met ‘schittering van woorden’ (2:1) Niet in ‘wijsheid van mensen’ (2:5,13) Niet met de ‘wijsheid van deze wereld’ (1:20) Niet met de ‘wijsheid van deze aion (=eeuw)’ (1:20)

1 Korinthe 2 13 Hiervan spreken wij dan ook met woorden, die niet door menselijke wijsheid, maar door de Geest geleerd zijn.

2 Timotheus 3 (SV) 16 Al de Schrift is van God ingegeven, en is nuttig tot lering, tot wederlegging, tot verbetering, tot onderwijzing, die in de rechtvaardigheid is; Geïnspireerd > van God geademd, be-geesterd

2 Timotheus 1 (SW) 13 Heb een patroon van gezonde woorden (…)

1 Korinthe 2 13 Hiervan spreken wij dan ook met woorden, die niet door menselijke wijsheid, maar door de Geest geleerd zijn. Zodat wij het geestelijke met het geestelijke vergelijken. SV  samen-voegend

1 Korinthe 2 14 Doch een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, Psuchikos > psyche = ziels

1 Korinthe 2 14 Doch een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, want het is hem dwaasheid en hij kan het niet verstaan, omdat het slechts geestelijk te beoordelen is. > nagaan, controleren

1 Korinthe 2 15 Maar de geestelijke mens beoordeelt alle dingen, zelf echter wordt hij door niemand beoordeeld. > nagaan, controleren

Handelingen 17 11 en dezen onderscheidden zich gunstig van die te Tessalonica, daar zij het woord met alle bereidwilligheid aannamen en dagelijks de Schriften nagingen, of deze dingen zo waren.

2 Timotheus 1 (SW) 7 Want God geeft ons niet de geest van vrees, maar van kracht en van liefde en van gezond verstand.

1 Korinthe 2 16 Want wie kent de zin des Heren, dat hij Hem zou voorlichten? Maar wij hebben de zin van Christus. > denken