Voorlichting Systeemintegratie Samen innoveren voor een duurzame én betrouwbare energievoorziening Utrecht, 6 juli 2015 Jörg Gigler.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Topsport in Limburg Who cares?. Maatschappelijke context  1. Mondiaal  A. Recessie.  B. Oorlogsdreiging  C. Arm/rijk  D. Milieu  Nationaal  A.
Advertisements

DUWOBO – werkgroep energie Stand van zaken. Studiedag (23 maart 2010): Duurzame energienetten in Vlaanderen –Context •Maatschappelijke drijvers? –Vrijmaking.
PRESENTATIE AM GROEP SZW DAGEN 2011 Een praktijkvoorbeeld
Vlakglas in de bouw VMP – congres 12 november 2013.
Energiebesparing in de Industrie
Ecosysteem van duurzame ondernemers in Utrecht Evelien Boshove 20 juni 2013 Onderzoeker EBU.
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
C2C en Gebiedsontwikkeling
Maatschappelijke Sectoren & ICT
2C1’s Excellent Vision. Mission: 2C1’s Excellent Vision wil in de markt opvallen doordat onze klanten hogere rendementen behalen dan die bedrijven waarvoor.
Economie, Beleid en Duurzaamheid
1 Beleidsaanbevelingen SP2SP symposium 8 maart 2010.
De kracht van SBA Business Solutions Vanuit een oplossingsgerichte gedachte, waarbij de klant altijd centraal staat, koppelen wij innovatieve producten.
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met geïntegeerde.
Innovatief Aanbesteden: DE VLAAMSE OVERHEID ALS ACTIEVE INNOVATOR Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden Christophe Veys – Peter Thevissen 28 juli 2014.
Visienota professionalisering Toeristisch Onthaal Waar staan we & waar gaan we naartoe? Koen Craenen, projectcoördinator toeristisch onthaal.
Centraal Planbureau en Planbureau voor de leefomgeving Plannen voor de stad Een multidisciplinaire verkenning van de effecten van verstedelijkingsprojecten.
Achtergrond 380 kV HS-station Breukelen
Uitkomsten ledenenquête Toekomst van preventie 8 februari 2007.
Het KB e-Depot Waarom, wat en voor wie
Business Marketing Management
AIRE project: een korte inleiding Erik Lysen Utrecht Centrum voor Energieonderzoek (UCE) AIRE workshop, Utrecht, 4 november 2005.
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
EOS LT: TRANSEP-DGO 17 maart Agenda Eindplaatje 2012 Waar staan we nu. Wat moet er nog gebeuren Wie doet wat Werkafspraken voor de komende periode.
Warmtevisie EZ: nog werk in uitvoering
Vastgoedforum, DeNieuweStad Presentatie
Bert Kersten Gedeputeerde Provincie Limburg Over de grenzen heen.
Philips Launch Event Hartelijk welkom Introductie Philips Sopho IPC systeem.
Programma 6 oktober uur Welkom uur Doel en achtergrond KBW uur Het instrument KBW uur Oefenen met de beslisboom.
© CGI Group Inc. CONFIDENTIAL Pilot ‘Jouw Energie Moment’ Perspectief vanuit een IT speler 6 oktober 2015 Jos Siemons.
1 Onderscheid Ethish beleggen, Duurzaam beleggen en Verantwoord beleggen Ethisch beleggen Hierbij is sprake van een zuiver idealistisch motief. “Ethische.
Het project. Vandaag Tussenstand projecten Hoofdstuk 3 Projectvoorstel SWOT begin.
SOCIAL WORK naam:. Martine Bink . m. d. nl med:. med
Urgentie van warmte.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
DEBAT OVER REGIOSAMENWERKING Welkom Korte kennismaking met de regio door wethouder cultuur Laren Tijmen Smit en cultuurregisseur Yvonne van der Zee Drie.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 13 – Concurrentie en samenwerking Business IT & Management
POP3. Programma Rol van provincie, SNN en RVO Veenkoloniën maatregel 1 Veenkoloniën maatregel 7 Subsidie aanvragen POP3 agenda Vragen Europees Landbouwfonds.
: VNG programma Energie en rol VNG inzake EED/energieaudit door Rommy Bakker bijeenkomst Friese gemeenten en FUMO op 4 februari 2016.
stap 6: Unieke toegevoegde waarde bepalen
Jaarplan 2016 Hogeschool VHL Vastgesteld door het College van Bestuur van Hogeschool VHL op 2 juli 2015.
HAN zwaartepunt Sustainable Energy & Environment t.b.v. Energietransitie in de Achterhoek Tinus Hammink Programmadirecteur SEECE
1 Topsector Energie 16 november 2012 Michiel Boersma Topteam Energie Topsector Energie.
15 maart 2016 TKI Gas Programmalijn LNG Tender 2016, sluiting 14 juni Jeroen van Hengstum, RVO
DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
De Nederlandse economie : vergroening en beleid EWI Focus op 7 september 2011 te Brussel Foppe de Haan.
Wat hebben wij te bieden? Jörg Gigler 6 juni 2014 Werkconferentie TKI Gas ‘Over de grens met gas’
Op weg naar MJP en verder Auditcommissie over het voorbereidngstraject MJP februari 2010.
Continuïteit van de Samenleving Strategische Agenda Renee Linck Uitvoerend projectleider November 2015.
Recht voor zijn raap: Presteren in de zorg met het HPO-verbetertraject Chiel Vink en Lilian Kolker, Center for Organizational Performance Voorlichtingsbijeenkomsten.
Vlaams Parlement, Brussel 10 december 2015 Bewoners, ruimtelijke ontwikkelingen en overstromingsbeheer: een co- evolutionaire benadering WP2: Veerkracht.
Energierapport en Energiedialoog 2050 Transitie naar duurzaam.
Hogescholen en Kennisvalorisatie
Blockchaintoepassingen met een publiek belang in Groningen mei 2017
Naar een CO2-arm Groningen in 2035
“Aanbestedingsvormen in perspectief”
Workshop 4: Lokale energieopwekking
Verwijzen naar kookboek.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Prijsvraag digitale economie informatiesessie 19 oktober
Hoofdstuk 1 De marketing van diensten – inleiding
DE ENERGIE OM TE VERANDEREN
Informatie & Interactie-avond - LJOCHTSTILL
Nederland Circulair in 2050 ARN relatiedag, Utrecht 17 november 2016
Duurzaamheids-criteria en afwegingskader voor houtstromen
Zero emissie personenvervoer
Visie op het economieonderwijs
Ontbijtbijeenkomst inkoop en aanbesteden
Loopbaanpaden Een verkenning.
N.V. RENDO Holding “Energietransitie!”
Transcript van de presentatie:

Voorlichting Systeemintegratie Samen innoveren voor een duurzame én betrouwbare energievoorziening Utrecht, 6 juli 2015 Jörg Gigler

Achtergrond 2014: 1 e subsidieregeling voor systeemintegratie – consultatie 2015: behoefte aan meer onderbouwing van de inhoud 4 studies uitgezet via aanbesteding: Duurzaam-fossiel en rol biomassa: ECN-consortium Energieopslag: DNV GL-consortium Hybride infrastructuren: DNV GL-consortium Eindgebruikers: Berenschot-consortium Info op Focus: betekenis voor systeemintegratie en kansen BV NL Periode: oktober 2014 – maart 2015

Doel Het programma heeft als doel om kennis, producten en diensten te ontwikkelen die inspelen op de ‘hiervoor geschetste veranderingen’ die in het energiesysteem plaatsvinden als gevolg van de energietransitie. De gedachte daarbij is dat het verbeteren van de integratie tussen schakels en spelers in de energiewaardeketen, tussen verschillende energiedragers, tussen actoren in de waardeketen en met aanpalende sectoren in het systeem, oplossingen biedt en nieuwe kansen schept.

Definitie We kiezen er hier voor om systeemintegratie te definiëren als het verbeteren van de integratie tussen schakels en spelers in de energiewaardeketen, tussen verschillende energiedragers, tussen actoren in de waardeketen en met aanpalende sectoren in het systeem, waardoor oplossingen voor knelpunten worden geboden en waardoor er kansen ontstaan voor nieuwe producten en diensten. Het einddoel daarbij is om een duurzame, betaalbare en betrouwbare energiehuishouding te bereiken.

Inhoudelijke focus De systeemintegratieregeling ondersteunt onderzoek en ontwikkeling naar flexibiliteit in het energiesysteem op de volgende terreinen: 1.Vraagsturing via Power2X, de inzet van elektriciteit voor de productie van chemische grondstoffen, gassen (zoals waterstof), (hoogwaardige) warmte/stoom en koude; dit speelt zowel op het niveau van producenten en eindgebruikers als bij de koppeling van infrastructuren (distributie- en transmissienetten) voor elektriciteit, gassen en warmte/koude; 2.Energieopslag en daarvoor benodigde management- systemen.

Subsidieregelingen Twee verschillende programma’s: 1. Systeemintegratie: 2,25 M€ - t/m 20 okt - max 500k€ (tender) De projecten geven inzicht in kansen op zowel technisch als economisch, institutioneel en maatschappelijk vlak, gericht op een betere integratie binnen het energiesysteem en met aangrenzende sectoren waardoor het energiesysteem steeds duurzamer wordt, met als randvoorwaarden betaalbaarheid en betrouwbaarheid. Focus is P2X en opslag 2. Systeemintegratiestudies: 0,75 M€ - t/m 6 okt - max 50k€ (fcfs) Haalbaarheidsprogramma t.b.v. het verkennen van een breed scala aan opties zoals P2X, energieopslag en nieuwe kansen

Voorwaarden – inhoud (1) De projecten geven inzicht in die kansen op zowel technisch als economisch, institutioneel en maatschappelijk vlak! Voor technologieprojecten geldt dat duidelijk moet worden gemaakt op welke dienstverlening het project zich richt (vraagrespons, opslag, balanshandhaving, frequentiestabiliteit etc). Plaatsing van het project in de (energie)waardeketen zodat helder is welke interacties bestaan en wat dat betekent.

Voorwaarden – inhoud (2) Zowel Power2X als energieopslag hebben betrekking op toepassing in een grootschalige context, op regionaal/centraal niveau (inclusief eventuele internationale dimensies, zoals interconnectie). Opties voor vraagsturing op lokaal/decentraal niveau (‘achter de meter’) worden verwezen naar de iDEEGO-regeling. Projecten die zich richten op de relatie tussen het regionale/nationale niveau en het werkterrein van iDEEGO (‘achter de meter’, op lokaal niveau), komen wel in aanmerking voor subsidie.

Voorwaarden – inhoud (3) Power2X: Products/Chemicals Hydrogen Steam Criteria – bijdrage aan: Bijdrage aan de programmadoelstellingen Bijdrage een de Nederlandse economie Het project vernieuwender is Kwaliteit van het project