De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Duurzaamheids-criteria en afwegingskader voor houtstromen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Duurzaamheids-criteria en afwegingskader voor houtstromen"— Transcript van de presentatie:

1 Duurzaamheids-criteria en afwegingskader voor houtstromen
UPOBA 6 oktober 2015 Nico Vanaken

2 Achtergrond van de studie
Visie en strategie voor een duurzame Vlaamse bio-economie Strategische doelstelling 3 Optimale inzet van biomassa vanuit het cascadeprincipe, met maximale aandacht voor maatschappelijke en economische meerwaarde binnen een duurzame context Duurzaamheid van lokale en Europese biomassaproductie verzekeren Duurzaamheid van geïmporteerde biomassa verzekeren, waarbij EU criteria als basis worden gebruikt. Actie 3.1.: vaststellen van duurzaamheidscriteria voor de in Vlaanderen geproduceerde en gebruikte biomassa.

3 Achtergrond van de studie
Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen Actieprogramma 16: Duurzaam gebruik van houtige biomassa(rest)stromen voor groenestroomproductie Verfijnen van afwegingskader voor inzet van houtstromen voor groenestroomproductie (i.k.v. wijziging Energiebesluit 9 mei 2014) Ontwikkelingen EU-vlak 2017: EC ontwikkelt nieuwe HE-strategie post 2020, waarbij DZH criteria voor vaste biomassa worden uitgewerkt. In tussentijd: EC aanbevelingen (SWD final), o.a. promoten van samenwerking tussen lidstaten voor uitwerking van DZH-criteria. Ontwikkelingen buurlanden NL, UK, DK Vlaanderen is deel van deze groep als belangrijke invoerder van houtstromen voor HE-productie.

4 Doel van de studie Input geven voor de invoering van een duurzaamheidskader voor de inzet van hout(rest)stromen Aanzet voor een set van duurzaamheidscriteria voor productie, gebruik en invoer van houtstromen in Vlaanderen. Verfijnen van het afwegingskader voor de inzet van houtstromen voor groenestroomproductie Optimalere invulling van het cascadeprincipe voor hout(rest)stromen Insteek in EU proces voor uitwerking DZH-criteria voor vaste biomassa

5 Scope van de studie Twee grote onderdelen: Duurzaamheidscriteria
Verfijning afwegingskader Gelijk speelveld op de markt betekent dat DZH criteria zowel voor materiaal- als energietoepassingen moeten gelden. DZH-criteria Op productieniveau (primaire stromen) Op gebruiksniveau: afwegingskader inzet hout(rest)stromen

6 Svz – verdere planning 23 juni 2015:
Eerste workshop, focus op duurzaamheidscriteria. Zomer 2015: Uitwerking deel 1 (DZH criteria) 29 september 2015: Tweede workshop, met focus op afwegingskader. Bespreking uitgewerkt voorstel duurzaamheidscriteria Oktober 2015: Verwerking reacties op voorstel DZH-criteria en resultaten workshop 2 December 2015: Bespreking uitgewerkt voorstel afwegingskader Opmaak eindrapport.

7 Dank voor uw aandacht Zijn er nog vragen?
Vlaamse overheid Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij Stationsstraat 110 2800 Mechelen T: F:


Download ppt "Duurzaamheids-criteria en afwegingskader voor houtstromen"

Verwante presentaties


Ads door Google