Mediation & Coaching ____________________

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Op reis langs de voorzieningen
Advertisements

Doelstelling : •Het maatschappelijk werk stelt zich ten doel het ontslag van het kind zodanig voor te bereiden dat deze op een verantwoorde, veilige plaats.
EVC: Erkenning Verworven Competenties Laat zien wat je waard bent! Toepassing bij [corporatie]
Groep Doel bepalen Voorspellen Kennis ophalen Vragen stellen
Mogelijkheden en beperkingen bij terugkeer naar arbeid
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
Veiligheid en communicatie in de gezondheidszorg
Klimaatbeleid & Welzijn / Sociale Zaken raakvlakken, meerwaarde & kansen Lokale Klimaatagenda.
Welkom 1 aan het bestuur en de leden van OXO aan alle (plus)ouders en (plus)grootouders aan alle aanwezigen.
6 november 2012Jaap Jongejan De loopbaancoach van 2020 Welke oplossing voor welk probleem?
welkom Philips Nijmegen QAS Value Day Marc Jetten
TOPOI Model: Taal Verbale communicatie: Wat zegt de ander precies?
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Hoofdstuk 12 Conflicthantering
Utrecht, 11 juni
Hoofdstuk 13 Conflicthantering
Conflicten hanteren Leidinggeven Blz. 77.
Mediation Visie en werkwijze bij het Juridisch Loket
Congres 23 mei Simone Kalff en Marion Uitslag Directors HU-Mediation.
Beleidsmediation Samen kom je verder Festival Zizani Festival Zizani 27 maart 2008 Hans Slooijer (SGBO)
Ouderschap en scheiding: wetten en regels
Betrokkenheid op de werkvloer
Mediation – Gezamenlijk tot een oplossing komen mr. Nancy Viellevoye
Individueel roosteren
Bemiddelen voor landbouwbedrijven overname en samenwerken
Overzicht soorten conflictbegeleiding positionering De Vrijplaatscoach
Conflictgedrag ‘in de praktijk’
CRM H5 Klachten Commercieel medewerker.
Aanvaarding en tolerantie
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Het coachende functioneringsgesprek
Vandaag  Literatuur hf 6 en 7 adhv ervaringen  Evaluatie + afronding  Afspraken volgende keer.
“Die pleit om een koe, geeft er één toe”
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 7 Onderdeel : conflicten
BUURTBEMIDDELING. ALGEMEEN Definitie Bemiddelen Tussen (groepen van) personen Eenzelfde buurt betreden/ gebruik maken Methodiek Geïnspireerd op de methodiek.
waarom, wat, hoe, kansen van mediation wat kan ik doen?
Conflictoplossers bouw, infra & vastgoed Geschil oplossen bij bouw-, infra en vastgoed gerelateerde zaken 27 mei 2014 Afdelingsvergadering Bouwend Nederland,
Hoe verloopt een rechtszaak?. Dagvaarding of verzoekschrift Dagvaarding : een brief met wie de eiser is, wat hij wil en welk bewijs hij heeft. Wanneer.
Huisregels opstellen en handhaven
Innovatie in Juridische Dienstverlening Jelle van Veenen.
Les 2 Sociale Hygiëne / 2-12 Jacob van Wieren. Hoe kun je er als ondernemer voor zorgen dat gasten zich goed gedragen jouw horeca-gelegenheid?
Conflicten bieden perspectief Grote transities in onze samenleving zijn vol van conflict Wat kán de rol van mediation hierin zijn?
Hoe cao-onderhandelingen elkaar beïnvloeden (en waarom dat tot cao-conflicten kan leiden) Alex Lehr Politicologie.
Het conflicthanteringspalet Van informele aanpak tot mediation. Wat, wanneer, door wie en hoe? Conferentie De responsieve rechtsstaat, 22 september 2016.
Mediation informatie Toegestuurde informatie Praktische zaken
Double Quality Counseling VEENENDAAL
Conflicten Hoofdstuk 28 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
De Vreedzame school Ouderavond 17 maart 2009 Het Klinket Welkom!
Mediation in faillissementen
ASSERTIVITEIT Je durft voor jezelf op te komen
Mediation door leerlingen
Grootste verschil Nederland & Turkije
Mediation in faillissementen
Nadere uitleg gewenst()
Welkom! Conflictvaardige organisaties
Bemiddelen binnen katholiek onderwijs
Duurzame inzetbaarheid
Conflicten Hoofdstuk 28 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Workshop “de coachende praktijkopleider”
Duurzame inzetbaarheid
Buurtbemiddeling HBO - WonenBreBurg
5 valkuilen & Tips.
ASSERTIVITEIT Je durft voor jezelf op te komen
Ontwikkeling, wij als EBS
ASSERTIVITEIT Je durft voor jezelf op te komen
ASSERTIEF Je durft voor jezelf op te komen Je durft je mening te uiten
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
NAAMSWIJZIGING VFAS.
Overzicht gedragingen per competentie
Transcript van de presentatie:

Mediation & Coaching ____________________ In Mediation en Coaching ben je erg bezig met de identiteit van een persoon en waar deze botst met de realiteit of met andere personen. Ik wil aan de hand van mijn logo letterlijk en figuurlijk illustreren van waaruit ik werk. Het logo is een innerlijk kompas. Ieder mens heeft een innerlijk kompas. Dat is je diepste kern, daar zitten nuances in, daar zitten lichte kleuren in en daar zitten donkere kanten in. Het is de ziel van je bestaan. Daardoorheen zie je een anker. Anker is het teken van de hoop. En daarmee wil dit logo zeggen dat er voor ieder mens hoop is, hoe donker het ook is. Dat innerlijke kompas wijst je de weg door en na dit leven. In dat anker zie je ook de letter V. En die V staat voor Vertrouwen, Veiligheid, Vrijwilligheid. Het zijn de Voorwaarden die ik in mijn werk en aanbod. Ik zal het voornamelijk over Mediation hebben vanmorgen, maar wil ook iets kwijt over coaching. Ik doe coachingstrajecten voor mensen bij ministeries en bij bedrijven en werk daarin veel samen met Jan Willem Kirpestein, die al vele jaren lang ervaring heeft met leiderschapsprogramma’s voor senior managementteams en coachingstrajecten binnen tal van bedrijven. Ik richt mij vanmorgen voornamelijk op Mediation, want ik zit als media

MEDIATION ____________________ Mediation is conflictbemiddeling: * partijen bepalen zelf de oplossing * mediator zorgt voor de communicatie en de regie * vrijwillig, vertrouwelijk, veilig Mensen kunnen vast lopen in een conflict. Bij Medaition vraag je hulp aan een derde bij de oplossing van het conflict. Dat is het belangrijkste kenmerk van mediation. Dat partijen samen tot een oplossing komen en dat de oplossing daarmee veel duurzamer en doordachter is dan een eenzijdig opgelegde uitspraak van een rechter. In het geval van bijvoorbeeld een echtscheiding zijn afspraken die door een mediatior begeleidt zijn veel duurzamer dan afspraken door een rechter opgelegd. Dat is ook logisch, omdat de afspraken uiteindelijk door de partijen zelf zijn gemaakt!En dat geldt niet alleen voor echtparen, maar ook bij bijvoorbeeld conflicten tussen collega’s of leidinggevenden en teamleden. In mijn logo:

MEDIATION ____________________ Mediation is in opkomst Overheid stimuleert mediation, twee voorbeelden: bij een conflict tussen werkgever en werknemer moet eerst mediation zijn toegepast voordat de rechter de zaak behandelt Vorige week kwam PVDA kamerlid Recourt in het nieuws omdat hij vond mediation in een strafzaak standaard moet worden. En dat gebeurt niet zomaar. De overheid is zat van heftige rechtzaken, omdat ze zien dat mediation een veel doeltreffender en effectiever middel is om een conflict op te lossen.

ROL MEDIATOR ___________________ Regie op fases conflict: Steun in communicatie: Afspraken | - Rust creeëren Verkenning / emoties | - Luisteren-> 2 zijdige partijdigheid Oplossing | - Afpellen naar onderliggende lagen Vastlegging | - Goede vragen stellen, erkenning Afsluiting | - Levenservaring, aanvoelen _ Overeenkomst getekend. Verkenning: wat wil je eigenlijk? Het kan zijn dat in een conflict beide partijen eigenlijk iets anders willen bv. Collega’s op het werk, waarvan de een zegt: die ander creeert een rotsfeer en en de ander zegt: zij doet haar werk nooit goed, loopt de kantjes ervan af Ze praten al maande niet met elkaar en het werk lijdt eronder. In deze fase zijn belangen en emoties van belang. __> zal ik straks meer over zeggen. Wordt gewerkt aan een oplossing. Als het nodig is wordt dit in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Afsluiting: hoe gaan we de toekomst is? Wat hebben we nodig van elkaar om de afspraken ook echt na te komen. Wat doen we als een van beiden ontevreden is over het naleven van de afsrpaekn. In echtscheidingsituatie: kan er ook voor gekozen worden om een gezinsgesprek te houden. Communicatie is vaak dramatisch, want niet voor niets komen ze er samen niet meer uit. rust creeeren --> luisteren

EMOTIES/BELANGEN

________________________ VOOR WAT/WIE GESCHIKT? ________________________ Conflicten op de werkvloer Relatieproblemen en echtscheidingstrajecten Familieruzies / erfenissen Als je weet dat je afhankelijk van elkaar bent, omdat je weet dat je elkaar in de toekomst nog nodig hebt of tegen komt. Er zijn conflicten die zover geescaleerd zijn dat mediation geen zin meer heeft. De kwatliteit van leven wordt er over het algemeen niet beter van.

________________________ WAT ONDERSCHEIDT MIJ? ________________________ Rust en veiligheid Levenservaring Combinatie van inlevingsvermogen en natuurlijk gezag Duidelijke regie, informatievoorziening Met begrip voor religieuze achtergrond Goedkoper dan een advocaat Ik ben in staat om een sfeer van rust en veiligheid te bieden En heb zowel prive (in mijn eigen gezin) als professioneel een zeer ruime ervaring opgedaan, waardoor ik goed verschillende contexten kan aanvoelen en begrijpen En zowel daardoor als door mijn persoonlijkheid me goed kan inleven in mensen Dat verhindert niet dat ik een duidellijke regie kan pakken als dat nodig is en goed de structuur van een proces kan bewaken. Ik heb in echtscheidingszaken een team van experts om me heen die kunnen adviseren: advocaat, financieel expert, notaris, psycholoog

________________________ WAT VERDER? ________________________ investeren in preventie Samen met anderen gedachtengoed stimuleren en produkten ontwikkelen met betrekking tot het belang van prive relaties Initiatief: leerstoel voor duurzame relaties Ik ben in staat om een sfeer van rust en veiligheid te bieden En heb zowel prive (in mijn eigen gezin) als professioneel een zeer ruime ervaring opgedaan, waardoor ik goed verschillende contexten kan aanvoelen en begrijpen En zowel daardoor als door mijn persoonlijkheid me goed kan inleven in mensen Dat verhindert niet dat ik een duidellijke regie kan pakken als dat nodig is en goed de structuur van een proces kan bewaken. Ik heb in echtscheidingszaken een team van experts om me heen die kunnen adviseren: advocaat, financieel expert, notaris, psycholoog

________________________ Introductiefilm ________________________ https://www.youtube.com/watch?v=fIXzxH5d3LM