Respect voor autonomie of ingrijpen?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Naar één wet op (dwang)behandeling van ziektes
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Gewetensvrijheid.
Opkomen voor jezelf.
De gevolgen van de zonde
Dag 13. Dag 13 Dit keer wil ik… Sinterklaas… het dagboek van dit jaar afsluiten. Dag 13 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Dit is dan alweer de.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Beelden storm.
Wie is rijk ? & wie is arm ?.
Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Gedachten bij het ouder worden.
Dag 3. Dag 3 Hallo jongens en meisjes, Dag 3 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Daar ben ik weer. En hoe is het bij jullie? Zijn jullie al bezig.
Euthanasie en dementie
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
De kleur blauw stond centraal in dit project Cuma-dag was wel leuk je kan der van alles doen, je kunt kleding ontwerpen, Voertuigen maken, muziek maken,
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
was ik alleen met m'n vader met 'n tourgroep waren we gewoon 'n weekje, hadden allemaal sites bekeken en zo.
't was 't tiende of 't vijftiende huis in 'n rij..
maar het uiteindelijk doel was canada, dus ben ik maar weer verder gegaan met de trein richting vancouver, ook een hele mooie stad, omringd door bergen.
we moesten de auto nog afgeven, dus daar hadden we ook al een probleem, van ja, waar dan te slapen.
De stake out … “ons kamp” En het gebruikelijke tentje werd weer opgezet.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Beste Vriend,    Het is met een enorm verdriet dat wij U heden het overlijden moeten melden van een zeer dierbare vriend, gekend onder de naam « Gezond.
Met handen en voeten geloven 1
Mijn verjaardag..
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Module 2: Heelal Door: Annemarie Leunissen, Roxane Giuntoni, Sinduja Sivapathasundaralingam en Stan Knoops.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Ik doe mijn presentatie over…
Goedendag computerbezitter!
Het begint zoals een sprookje, maar het is er geen .....
langzaam wij kinderen weer gebeurt omgeving worden waarbij mensen arfgoot.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Onze doelen en visie in beeld
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
 Bij aankomst  De zaal  Het voorprogramma  Caruso.
Rouw & Verlies Les 3.
Een voorbeeld dat navolging verdient
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Windesheim zet kennis in werking Update Beeldcommunicatie in de GGZ Nieuwe verpleegkundige zorg. Opduikende interventies in telezorgpraktijken.

‘Mixed up piles’.
De herfst is begonnen.
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
De domeinen & Niveau bij ABB.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Klachtenbrieven schrijven Oefening 4.6 p
Jozua, de dienaar van de HEER, was gestorven toen hij 110 jaar oud was. Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende.
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Vermoeidheid staat in de top 5 van revalidatiedoelstellingen met de hoogste prioriteit voor visueel beperkte cliënten. Daarnaast komt uit wetenschappelijk.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
 Bepaald?  Bepaald:De het  Bepaald: de het  Onbepaald?
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Problemen van mantelzorgers die zorgen voor een oudere naaste
Transcript van de presentatie:

Respect voor autonomie of ingrijpen? Omgaan met morele dilemma’s in de huisartsenzorg voor ouderen met cognitieve achteruitgang S van Bruggen, DP Touwen, J Gussekloo, DP Engberts

Achtergrond en vraagstelling Bij kwetsbaarheid of cognitieve achteruitgang kan twijfel ontstaan over de beslissingsvaardigheid van een oudere patiënt Vraag: hoe gaan huisartsen bij oudere patiënten met afnemende beslissingsvaardigheid om met dilemma’s tussen respect voor autonomie en ingrijpen in de zorgsituatie om schade te voorkomen?

Onderzoeksopzet Dataverzameling: diepte-interviews met 18 huisartsen Zelfgenoemde lastige casus bij thuiswonende oudere, waarbij dilemma tussen wel of niet ingrijpen in zorgsituatie centraal stond Algemene opvattingen over respect voor autonomie versus ingrijpen bij verminderend beslissingsvaardige ouderen Huisartsen Geworven via nieuwsbrief Leids Eerstelijns Onderzoeksnetwerk (LEON). Voorwaarden: Minimaal 5 jaar praktijkervaring Variatie in verstedelijking, leeftijd, sekse, type praktijk Analyse Alle interviews zijn verbatim uitgeschreven Uitspraken zijn thematisch gecodeerd en in categorieën ingedeeld

Bevindingen Uitgangspunt: de patiënt beslist “Patiënt beslist, voorzover hij beslissingsvaardig is” Ja, ik denk dat je moet weten: is de patiënt nog wel compos mentis? En als ik me daar een positief oordeel over kan vormen, dan respecteer ik wat de patiënt wil. “Patiënt beslist, ook als hij dement is” Ik doe zaken met de cliënt, of hij nou dement is of rood, blauw of zwart… Ik heb een behandelrelatie met de cliënt, en met niemand anders in principe, dus ik vind dat dat voorgaat. En dan kan de familie nog zo piepen of “wel” of “niet” roepen, maar in principe heb ik iets afgesproken met de patiënt.  

Bevindingen (2) In praktijk: bij verminderd wilsbekwame ouderen grepen huisartsen meestal in, wanneer zij dat noodzakelijk achtten – ook als dat tegen de wil van patiënt of naasten inging Casus: geheugenonderzoek tegen de wens van de oudere Gaat het wat minder goed, dan is er druk van de omgeving en mantelzorg, bijvoor- beeld voor verwijzing naar een psychogeriater (…). Zodanige patiënten mag je wel verwijzen zonder dat de patiënt het daarmee eens is.” Casus: gedwongen opname op een gesloten afdeling tegen de wil van zoon “Laatst hadden wij een demente man die erg angstig was en alleen woonde. Zijn zoon vond het allemaal wel meevallen, dus die hield opname maar tegen. Uiteindelijk hebben wij het toch gedaan. Toen werd hij nog wilder, dus hij ging de verpleging en medebewoners te lijf. Afijn, het is een crisisdienst geworden, en hij is nu op een gesloten afdeling in een ander verpleeghuis. En die zoon ontkent maar alles. Ja, dat is lastig.”  

Bevindingen (3) Of men wilsbekwaamheid als complicerend beschouwt, verschilt “Verminderde wilsbekwaamheid leidt niet tot dilemma’s, want juiste zorg komt vanzelf in beeld” Over het algemeen heb je het vaststellen van wilsonbekwaamheid niet nodig, omdat je als arts iemand toch wel kan overtuigen dat hij een bepaalde richting op moet (…) Alleen met veel vertraging soms, met veel somatische problematiek ook. Mensen vallen toch en breken iets, nou ja, verzin het maar “Ook bij verminderde wilsbekwaamheid kan oudere beslissingen nemen“ Als iemand soms verward is en dan weer helder, dan kan je dat heldere moment best gebruiken om te kijken wat je kan doen. Ik denk dat het zelden een echt probleem zal geven.” “Verminderde wilsbekwaamheid: lastig” “Dat is een beetje een schemergebied, heb ik het idee. Je dwingt een patiënt tot iets, terwijl hij aangeeft: “Ik wil niet.” Met gewone psychiatrische patiënten zou dat absoluut niet kunnen.”

Bevindingen (4) Geleidelijke toename betrokkenheid contactpersoon bij besluitvorming zonder expliciet overleg vooraf Dikwijls is er een contactpersoon bekend Praktische motieven om de contactpersoon ook bij het beleid te betrekken Doorgeven wat er met de oudere is afgesproken etc. Gaandeweg: van contactpersoon tot medebeslisser Sommige huisartsen bespraken vertegenwoordiging wél met pt.

Beschouwing Uitgangspunt: de patiënt beslist Praktijk: bij verminderd wilsbekwame ouderen greep men, indien noodzakelijk geacht, meestal in – ook tegen de wil van patiënt of naasten Niet alle huisartsen beschouwden verminderde wilsbekwaamheid als complicerend bij de besluitvorming Geleidelijke verschuiving van contactpersoon tot vertegenwoordiger, zonder expliciet overleg vooraf

Beschouwing (2) Principe van respect voor autonomie: onderscheid tussen smalle en brede interpretatie (Nuffield Dementia Report 2009) Smal: recht van een individu op geen bemoeienis van buitenaf Breed: ondersteuning bieden aan een individu bij het uitoefenen van zijn autonomie en behoud van zelfstandigheid Ondersteuning van zelfstandigheid oudere kan gezamenlijke doelstelling zijn van de oudere, zijn naasten en de huisarts Conclusie: ingrijpen in zorgsituatie bij oudere patiënt met cognitieve achteruitgang kan moreel aanvaardbaar zijn