Vilém Flusser Hercoderen "De waardigheid van de mens is informatie tot stand te brengen."

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Liturgie met kinderen, gave of opgave?
Advertisements

Filosofie Op HAVO en VWO.
Diakenen op de bres… voor mantelzorgers Workshop Kerk in Actie Binnenlands Diaconaat Inspiratiebeurs 2012.
Vriendschap voor het leven
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Denk aan de sociale competentie
De internet-encyclopdie voor kinderen
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Mythen Natuurwetenschap Creationisme Evolutie
De leeskring een inspirerende leergemeenschap Gertrud Cornelissen lid kenniskring geïnspireerd leren Lector: Maarten Dolk Onderzoek geletterde leerkrachten.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Welkom in de samenkomst
Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14.
Hoofdstuk 5 Werelden van verschil
De christelijke boodschap
PRATEN MET ELKAAR VOOR DE POORT VAN DE HEMEL
Joods-christelijk wereldbeeld
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Digitale signalen.
Communicatiebehoefte of ongebreidelde nieuwsgierigheid digitale snelwegen mondiaal zappen : homo zapiens wijzigende sociale patronen digitale kennissenkring.
TWAALF ARTIKELEN OM IDEEËN TE DODEN OF IDEEËN TE WEKKEN
Over verwondering in de Natuur
Denk aan de sociale competentie
De Onveranderlijke Tenach
De Onveranderlijke Tenach Het kleine joodse volk kent een lange schriftelijke traditie. Al vanaf ongeveer 1800 voor Christus. Zij schreven en schrijven.
Auteur: Dirk Geldof Door: Delphine Vantomme, 1 ste jaarsstudente in Bachelor Sociaal Werk. NOOD AAN INTERCULTURALISERING Steden verkleuren sneller dan.
SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar.
WAT IS EIGENLIJK… HUMANISME?!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Echt of Onecht Is alles wat vroeger rechtstreeks werd ervaren in de hedendaagse media maatschappij vervangen door simulaties? Of maken reproductie en imitatie.
Een leesstrategie: toepassing
Samenwerking met organisaties: troeven en valkuilen
Geschiedenis Mevr. Liefting
Stage: Basisschool de Klingerberg
Joods-christelijk wereldbeeld
Wereld GIS Dag 2005 Geografie & Technologie Onderdelen van een GIS n Geografie n Een computer n Gegevens n Iemand die de boel bedient Geografisch Informatie.
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Computerondersteund.
Renaissance en Opstand
In deze dienst zal Ds. Verbree Voorgaan
Ongevraagde post Voorkom ongevraagde post met een zogeheten ‘Nee, Nee’ sticker Via zijn alle denkbare ‘Nee, Nee’ stickers te bestellen.
Geloof in je eigen kunnen
Zingeving 1 Introductie, levensverhaal.
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 2 kwartaal 2.
Jan Masschelein (& Maarten Simons)
Wat is belangrijk? Dat we Gods goedheid beleven Dat we dagelijks veranderen Dat we op weg zijn naar heerlijkheid Dat we leren zien met Gods ogen.
Variabelen. Wat zijn variabelen? In een programmeertaal zijn er “dingen” nodig die ervoor zorgen dat het programma informatie voor korte of langere tijd.
De maatschappelijke betekenis van musea Onderzoek, publicatie en implementatie.
Leesvaardig Examentraining.
‘Door een geheimenis omsloten’ 2e avond, 31 januari 2013 De wereld volgens Rupert Sheldrake: waar zit je met je gedachten?
Project: Romy Bhoelai Furkan Öncü Datum: Klas: 4KB Eindproject
* Stichting BOEG * Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’ * Stichting Raamsdonks Historie * Stichting Veers Erfgoed Ronde Tafelgesprek 10 september 2013.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
HOE TALRIJK ZIJN UW WERKEN HEER ! Psalm 104:24 Jeroen Sytsma.
twee helften maken een geheel
wat is er in de wereld. Volgens 1 Joh
Kennismaking met programmeren
GEDOCUMENTEERD SCHRIJVEN Revisited
Beelddenken naast Talig #
De Geleide samenvatting
Een beschouwing schrijven
Sociaal Maatschappelijke Dimensie – 1.1 Jezelf zijn
KEUZE OPDRACHT Kies een van de afbeeldingen uit en teken ze volgens de opdrachten op het werkblad die je van de docent hebt gekregen.
Kennismaking met programmeren
Joods-christelijk wereldbeeld
Nederlands 4h6 30/12/18
De voordelen en nadelen van betaalmethodes
Korte cursus bijbellezen 3e avond
Hoe houdt de natuur zichzelf schoon?
Nederlands 1.1h. Je kunt informatie opzoeken
in Word Vijf nieuwe manieren van werken
Transcript van de presentatie:

Vilém Flusser Hercoderen "De waardigheid van de mens is informatie tot stand te brengen."

Bio Flusser 1920 Vilém Flusser geboren op 12 mei in Praag 1940 Vlucht via Londen naar Brazilië 1959 Docent wetenschapsfilosofie in São Paulo 1973 Vlucht naar Zuid-Frankrijk 1985 Wereldtoer met lezingen 1991 Dood door auto-ongeluk

Algemeen Flusser Mogelijkheden versus gevaren Historisch versus post-historisch

Samenvatting artikel Kern: “We zullen het alfabet uit ons geheugen moeten verwijderen, om daar de nieuwe codes in op te kunnen slaan.” Hercoderen houdt in dat alle alfabetische informatie wordt omgezet in digitale vorm.

Samenvatting artikel MAAR: Kan het alfabet niet naast de nieuwe digitale codes bestaan? Nee, Verschil zit in nieuwe ruimte-tijd-ervaring.

Samenvatting artikel Digitaal lezen Digitaal schrijven Gevolgen hercoderen

Actualiteit artikel “Het is midden 21e eeuw en de wereld ziet er een heel stuk anders uit dan de wereld die wij kennen. De mens heeft een nieuw soort computer ontworpen die op de hoogte is van zijn eigen bestaan.”

Artikel in relatie met andere artikelen. De stedelijke ruimte en de nieuwe technologie ë n: Flusser is voor de “ vernette informatie-uitwisseling ”.

Artikel in relatie met andere artikelen 2. Wereldbeeld volgens Flusser: 1.De mens is buiten de wereld geplaatst. (Vervreemding 1) 2.De mens creëert afbeeldingen om de wereld te interpreteren. 3.Nu heeft de mens een ‘magisch bewustzijn’ oftewel een identiteit.

Artikel in relatie met andere artikelen Maar de mogelijkheid om de wereld te interpreteren door middel van afbeeldingen wordt verstoord. (Vervreemding 2) 5.De mens creëert het alfabet en teksten om de afbeeldingen te interpreteren. 6.Nu heeft de mens een historische identiteit.

Artikel in relatie met andere artikelen 2. 7.Maar de mens kan de teksten niet meer voor zich zien. (Vervreemding 3) 8.De mens creëert ‘technopictures’: symbolen om tekst en afbeeldingen te interpreteren. 9.Het ‘magisch bewustzijn’en de historische identiteit verdwijnen. Nu hebben we een ‘posthistorisch bewustzijn’.

Artikel in relatie met andere artikelen 2. Voorbeeld

Vragen??