Een kennismaking met de cello

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Sporten.
IJsje is het zachtste beertje van de hele wereld. Voel maar in het boek!
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Stad Santa Fé, Nieuw Mexico. USA
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Ik ga hier in deze publicatie uitleg geven over kunst
Beelden storm.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Onderwerp in deze les De Middeleeuwse Wereld.
Gemaakt door: Leonie en Lincy. Het land heette oorspronkelijk Mumbai De Portugezen hadden allerlei verschillende namen voor het land. Maar het betekende.
Het verleden en de toekomst van muziek.
Bezoek een sportief evenement:
De Eiffeltoren en de Mona Lisa
Hoog Leer noten lezen! Deel 1 Laag A - B - C - D - E - F - G
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Gemaakt door: Koen en Jasper
Ab Kan Restaurant beheerder.
Heksen in de Middeleeuwen
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Spreekbeurt van Nico en Jeroen
Percussie.
Dansen made by: Eva Heeremans.
Ik ben in een klein stadje geboren. Ik was zo snoezig toen ik klein was.
Vertaald uit het Duits – Freddy Storm
De mens en de techniek Hefbomen.
Wij doen onze presentatie over het boeddhisme.
Kunstproject over Pablo Picasso
Mijn schooltijd van één tot acht
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Kunst.
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Kosmische straling.
Glow.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Mijn werkverslag Inhoudsopgave Wat hebben we allemaal gedaan
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
World of Warcraft Spelen tot level 20. Beeldvorming vooraf Niks voor mij Mooi vormgegeven Vecht game Vooral games interessant.
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 1 1.
De dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
De koning en de arme violist.
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Groot Avondroodrups In augustus 2005 kruiste deze rups ons pad
Alexander, Napoleon en Joséphine
Uitleg persoonsvorm (pv)
“De KOLKSLUUSZANGERS”
2VMBO B/K Mens & maatschappij
Dit verhaal begint heel lang geleden, als een vader zijn 5-jarige dochter straft, toen ze een heel kostbaarstuk verloren had. Toen hadden ze nog maar.
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
* Wie ben ik? * Wat doe ik? Ik ben Jay Michilsen, Ik ben bijna 14 jaar. 25 Augustus ben ik 14! Wat doe ik? Ik game altijd. Ik speel meestal Black Ops 2.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
‘Mixed up piles’.
UITSTAP GENT HET KINDERRECHTENPLEIN Klik op de foto a.u.b.
Mopje… Ontwerp: Wsbrd Ontwerp: Wsbrd. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd voor een gemaskerd bal. Gemaskerd bal Een getrouwd stel was uitgenodigd.
Veen en turf Van Melanie, Julia en Laura. Wat is veen en turf? Veen is een laagje dode planten Veen is een laagje dode planten Later steken ze het in.
Charpentier ( ) Te Deum Geleid luisteren © Pieter Seuren.
KNOPEN MET TOUWTJES HALLO WIJ ZIJN MAARTJE EN JELENA EN WIJ GAAN HET HEBBEN OVER SCOUBIDOU VEEL PLEZIER.
Vertaald uit het Duits – Freddy Storm
Transcript van de presentatie:

Een kennismaking met de cello door Hade de Decker

Wat is een cello? Een cello is een strijkinstrument met 4 snaren. Je hebt 3 soorten cello’s: een klein formaat, een middelgroot formaat en een groot (normaal) formaat. Meestal wordt de cello gebruikt voor klassieke muziek maar dit moet niet altijd het geval zijn… Een cello wordt bespeeld met een strijkstok. de cello - Hade de Decker

Het verschil tussen strijkinstrumenten en snaarinstrumenten Snaarinstrumenten worden bespeeld zonder strijkstok Strijkinstrumenten worden bespeeld mét strijkstok de cello - Hade de Decker

Wat is een strijkstok? 1 Een strijkstok (1) is een stok die bestaat uit hout (of carbon) samen met paardenhaar. Een strijkstok van carbon (2) is steviger dan een stok uit hout en daardoor populair. Wanneer je zonder strijkstok cello speelt, krijg je het effect van pizzicato (3)(tokkelen). Om beter met de strijkstok te kunnen spelen smeer je hem geregeld in met hars (4). 2 3 4 de cello - Hade de Decker

De familie van de cello De cello is familie van de viool (1), altviool (2) en contrabas (3). Maar eigenlijk is de cello ook een beetje familie van de snaarinstrumenten (bv. gitaar), omdat de cello ook snaren heeft. 1 2 3 de cello - Hade de Decker

De geschiedenis van de cello De eerste celli werden bijna 500 jaar geleden in Italië gebouwd. Ze werden toen nog basviool genoemd: het was namelijk de laagste viool die bestond. De basviool was kleiner dan de moderne cello. De klank was niet mooi, maar dat vond men niet zo erg omdat het alleen een begeleidingsinstrument was. De eerste die een kleinere cello bouwde was Andrea Guarneri. Op deze kleinere cello kon je beter spelen en hij had een mooiere toon. Het werd de violoncello genoemd. Aan het eind van de 18e eeuw zag de cello er bijna zo uit als nu. In de 19e eeuw werd er voor het eerst op de cello gespeeld met een pin aan de onderkant. Hiervoor hielden cellisten de cello tussen hun knieën geklemd. de cello - Hade de Decker

De cello: alleen klassieke muziek? De cello is volgens sommige mensen uitsluitend voor klassieke muziek. Het tegendeel wordt bewezen via dit filmpje… Klik op de afbeelding om het te bekijken. de cello - Hade de Decker

De cello en het orkest In het orkest zit de cello rechts vooraan. In het filmpje zie je waar precies. Klik op de afbeelding om het te bekijken. de cello - Hade de Decker

Bekende cellisten (internationaal) 2 1 Valentin Berlinsky(1) Pablo Casals(2) Mischa Maisky (3) Yo-Yo Ma(4) Bernhard Romberg(5) Jacqueline du Pré(6) 3 4 6 5 de cello - Hade de Decker

Deze powerpoint werd gemaakt door Hade de Decker, klas 101, nr 7 voor het vak ICT