De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenwerking tussen overheden
Advertisements

van verdragsbepalingen
Hoofdstuk 8: Nederland en Europa.
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Internationale betrekkingen
De Nederlandsche Bank Eurosysteem Tijdig meebewegen met SEPA biedt ondernemers voordelen! Jacqueline Rijsdijk Seminar MKB-Nederland SEPA, e-factureren,
Portaal, participatie en Bewonersgroepen Frauke van Iperen 23 februari 2012.
Immigratieprocedures in de praktijk
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
Welkom bij de STABU.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Regeling De dienstenrichtlijn
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.
Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
OMZETTING VAN DE KADERRICHTLIJN DIENSTEN Internal Market Information System (IMI) Sven Baeyens FOD Economie, KMO, Middenstand en.
EDRL-Screening van gemeentelijke reglementen Mechelen, 26 november 2009.
1 Overheden samenbrengen, vertrouwen opbouwen, de vruchten plukken van de interne markt Het Interne Markt Informatiesysteem (IMI) IMI Awareness-raising.
Europese dienstenrichtlijn: implementatie Karolien Naert, Bart Devisch en Eva Poelemans 1.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Impact van EU-regelgeving op de Nederlandse ruimtelijk- ordeningspraktijk Vijf voorbeelden van gebiedsontwikkeling Wil Zonneveld Jan Jacob Trip Bas Waterhout.
Pensioenverzekeren over de grens
Verdragen en inleiding Europees Recht
OVERZICHT PRESENTATIE
Workshop bejegening en informatievoorziening
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
Waarom een standaard Een norm of standaard is een procedure of een maat waarvan een groep mensen met elkaar heeft afgesproken dat ze hem zullen gebruiken.
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.
GRENSOVERSCHRIJDENDE HANDHAVING Parters Huidige toestand Europa Bilaterale akkoorden Andere overwegingen eSafety workshop – 2 mei 2007.
Europese Samenwerking
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Aanbesteden in de thuiszorg’
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Inkopen & Aanbesteden bij Zaanstad
DE DIENSTENRICHTLIJN 5 JAAR DIENSTENRICHTLIJN: DE BALANS MARLEEN R. BOTMAN 13 MAART 2015.
8.2 Hebben we baat bij de EU? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Europese interne markt Harmonisatie Monetaire Unie © Noordhoff Uitgevers 2012.
INLEIDING ontwikkelingen Awb en attributie Luurt Wildeboer 15 april 2009.
Rollenspel EU besluitvorming
Bijeenkomst naar aanleiding van Rapport Ecorys Beleidsdoorlichting “Positie van de client “ Brigitte Zonneveld Plv. Directeur Markt & Consument.
Wijziging vakantiewetgeving VGN CAO-helpdesk September 2011.
Omgaan met gerechtelijke uitspraken
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
WAT WORDT ER OP KORTE TERMIJN VAN JULLIE VERWACHT EN WAT MOGEN JULLIE VAN ONS VERWACHTEN?
1 Algemene Rekenkamer | Postbus | 2500 EA Den Haag Europees economisch bestuur Europese coördinatie van begrotings- en macro-economisch beleid en.
A European View of the Proposed Gambling Law Waarheen met kansspelen in België? Juridische analyse van de toekomst van het Belgische kansspelbeleid 30.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
K LIK OP DE KNOP VOOR MEER INFORMATIE. NSE: In samenwerking met de FSR onderzoekt de JB, naar aanleiding van de Nationale Studenten Enquete, hoe de werkplekvoorzieningen.
Bazel 2 14 juni 2006 Ministerie van Financiën Prof. dr. D. Schoenmaker Plv. directeur Financiële Markten Implementatie Bazel 2.
Impressie e-factureren
Definitieve arbeidsongeschiktheid Einde AO wegens overmacht
Uw wereld draait door Logius 9 mei 2017
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Greep op griep in het verzorgingshuis
Ondertekenen briefwisseling gemeentebestuur
Evoluties in de nieuwe regelgeving
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Social in bestek: proportionaliteit, EMVI & BVP Presentatie Stadspartners 9 sept Louis Polstra.
Rollenspel EU besluitvorming
Gemeente Katwijk. Annerine Blufpand Periklesinstituut
EPN actualiteitendag 27 november 2018 Driebergen, Antropia
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Transcript van de presentatie:

De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit 13 maart 2015

Waar staan we 6 jaar na de implementatie? In Nederland: Bij implementatie: relatief weinig eisen en vergunningstelsels afgeschaft of aangepast: door de deregulering en vereenvoudiging in voorgaande jaren waren al veel belemmeringen voor het vrij verkeer van diensten verdwenen; Geleidelijk toegenomen druk om over te gaan tot regulering van diverse vormen van dienstenactiviteiten. Recente voorbeelden: mediators, incassobureaus, kappers, slagers, architecten, makelaars, circussen, etc. Een van de redenen hiervoor is het gelijk speelveld: nu in andere lidstaten er wel regulering is, is de concurrentiedruk ongelijk. Daarnaast politieke en maatschappelijke wensen. Elektronische ontsluiting van informatie en berichtenverkeer via het point of single contact: staat onder druk bij decentrale overheden in verband bezuinigingen. Bij rijksoverheid nog steeds gefragmenteerde en slechte implementatie. Notificatieprocedure voor decentrale overheden in elektronische vorm. Hoeveelheid notificaties van Nederland over de jaren gedaald. P. van den Berghe - Ministerie van Economische Zaken 13 maart 2015

Waar staan we zes jaar na de implementatie op EU niveau? Aanpassing dienstenrichtlijn: geen plan om dat op korte of middellange termijn te doen; Inzet Europese Commissie: verbeterde implementatie en uitvoering, met name in prioritaire sectoren en beroepsgroepen. Verscherpt toezicht. Europese Commissie wil notificatieprocedure verbeteren; Europese Commissie is bezig het Interne Markt Informatiesysteem te verbeteren; Richtlijn erkenning EG-beroepskwalificaties sluit na wijziging nauwer aan bij de dienstenrichtlijn. Europese Commissie (en lidstaten) benaderen de gereglementeerde beroepen geïntegreerd door zowel de Richtlijn erkenning EG-beroepskwalificaties als de dienstenrichtlijn in samenhang toe te passen. Bij het eisenpakket van Troika is voor lidstaten die ondersteuning ontvangen, een vast vereiste dat de dienstenrichtlijn volledig en effectief is geëimplementeerd. Kroatië heeft actief contact met Nederland over implementatie dienstenrichtlijn. Een verzoek van Montenegro is ook net binnen. P. van den Berghe - Ministerie van Economische Zaken 13 maart 2015

Juridische aandachtspunten Kernprobleem dienstenrichtlijn: het toepassingsbereik De meeste jurisprudentie over de dienstenrichtlijn gaat over de vraag of de richtlijn van toepassing is of niet en of in geval van toepasselijkheid de nationale voorschriften wel in overeenstemming zijn met de dienstenrichtlijn. Overweging 9 – ruimtelijke ordening – dienstenrichtlijn is voor de Nederlandse situatie het meest complex. Daarnaast is het toepassingsbereik vanuit elektronische informatieontsluiting en berichtenverkeer onlogisch en niet goed hanteerbaar. Overlap met andere EU wetgeving wordt door de Europese Commissie onvoldoende onderkend. P. van den Berghe - Ministerie van Economische Zaken 13 maart 2015

gevoegde zaken Trijber & Harmsen (C-340/14 en C-341/14) Interessante zaken gevoegde zaken Trijber & Harmsen (C-340/14 en C-341/14) zaak Hiebler (C-293/14) zaak Femarbel (C-57/12) zaak Commissie/Hongarije (C-179/14) zaak Kaufman (E-9/14) P. van den Berghe - Ministerie van Economische Zaken 13 maart 2015

- notificaties van nieuwe eisen en vergunningstelsels; Hoe nu verder? Europese Commissie dient coherent te zijn in de interpretatie en toepassing van de dienstenrichtlijn; Er is aanleiding om de huidige implementatie en toepassing van de dienstenrichtlijn in Nederland op praktisch niveau te evalueren: - notificaties van nieuwe eisen en vergunningstelsels; - elektronisch verkeer Er komen een aantal richtinggevende uitspraken van het Hof van Justitie die de werking van de dienstenrichtlijn zullen verduidelijken. P. van den Berghe - Ministerie van Economische Zaken 13 maart 2015